АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ВІД АВТОРА

Прочитайте:
  1. Авторами было выделено 9 свойств темперамента:
  2. Благодарности автора
  3. Заметка автора № 1
  4. Заметка автора № 2
  5. Заметка автора № 3
  6. Заметка автора № 4
  7. Заметка автора №5
  8. Краткие сведения об авторах
  9. Об авторах

Сучасна епоха, для якої характерний прискорений суспільний розвиток і пов'язані з ним глобальні соц­іальні, економічні та технологічні зміни, ставить перед людиною, її організмом дуже складні завдання постійної адаптації до умов життя. Вони суттєво відрізняються від тих умов, до яких були пристосовані покоління наших предків. Це відбивається на здоров'ї сучасної людини, На популяційному рівні зменшуються функціональні резерви організму, знижуються його реактивність і ре­зистентність, порушуються процеси самоорганізації та само відтворення, відбуваються інші руйнівні процеси — ось характерні риси, які відрізняють нашого сучасника від його предків.

Людина — продукт біологічної і соціальної еволюції, її здоров'я залежить від спадковості та екологічних умов, які останнім часом, як правило, суттєво погіршуються. Шкідливі фактори викликають мутації на генному та

хромосомному рівнях, що призводить до тяжких захво­рювань, народження дітей з фізичними та розумовими дефектами. До цього слід додати зловживання значної частини населення, особливо молоді, палінням, алкого­лем, наркотичними речовинами — факторами ризику здоров'я та зменшення тривалості життя, зростання смертності дітей.

Запобігати цьому надто негативному стану у суспільстві лише медичними засобами неможливо, треба удосконалю­вати механізми саморегуляції, розвивати фізіологічні ре­зерви організму, збільшуючи норму реакції, досягати втра­ченої гармонії у структурі "організм — особистість". В ос­нові цієї стратегії — нова наука про здоров'я — валеологія. Слід пам'ятати, що життя людини — єдиної розумної живої істоти — невічне. Терміни життя для людини не виз­начені. Щоб мати тривале та щасливе життя, потрібно на­вчитись цінити та берегти природу, як середовище життя, яке нічим не можна замінити. Окрім природного середо­вища, здоров'я і довголіття людини визначають умови її праці та життя, тому з дитинства важливо оволодівати культурою свого народу. І, звичайно, тільки здоровий спосіб життя сприяє реалізації всіх можливостей, наданих природою людині. Потрібно раз і назавжди зрозуміти, що саме кожен із нас є господарем свого здоров'я. Який би не був рівень розвитку медицини у державі, скільки б не було побудовано санаторіїв, лікарень, стадіонів та інших спортивних споруд, користі від них буде мало, якщо "мода" на здоров'я, культ здоров'я не стануть у суспільстві панів­ними. Проте більшість людей, особливо молоді, легковаж­но ставиться до свого здоров'я. Однією із вагомих причин такого ставлення до власного здоров'я слід вбачати низьку культуру населення. Деякі люди вважають, якщо їх бать­ки, родичі жили довго, то й вони будуть жити довго, що вони здатні витримати все, але це — груба помилка. Звісно, що зберегти, приумножувати й закріпити здоров'я — справа трудомістка, наполеглива з відчуттям насолоди і радості життя.

Ця книга для всіх, хто хоче зберегти та примножити власне здоров'я, активно і з задоволенням жити та не хоче стати тягарем для інших. Сподіваюся, читачі знай­дуть у ній відповіді на хвилюючі їх питання стосовно здоров' я, методів його закріплення та профілактики зах­ворювань.

Щиро вдячний докторам наук, професорам Р.І. Сибірній і П.О. Нерушу за сумлінну працю під час ре­цензування посібника та цінні зауваження, а також моє­му учневі — доценту В.О. Чумаку і співробітниці Н.М. Таран.



Дата добавления: 2015-10-19 | Просмотры: 338 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)