АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Валеологія як наука. Сучасна епоха ставить перед біологічним видом Homo sapiens складні завдання, що випливають із тенденції та напрямку суспільного розвитку

Прочитайте:
  1. I. 3. ВАКЦИНОЛОГИЯ — наука о лекарственных профилактических биопрепаратах — вакцинах
  2. I. Историческая наука страдает недугом неудовлетворительного формулирования рассматриваемых ею вопросов
  3. Анатомия как наука, её место среди биологических наук и связь с ними.
  4. Анатомия как наука. Классификация и направления анатомии
  5. ВАЛЕОЛОГІЯ
  6. Валеологія як наука
  7. ВВЕДЕНИЕ В ПОНЯТИЕ «НАУКА»
  8. Взаимосвязь возрастной физиологии с другими науками
  9. Византийская наука и религия

Сучасна епоха ставить перед біологічним видом Homo sapiens складні завдання, що випливають із тенденції та напрямку суспільного розвитку. Це, перш за все, при­скорений суспільний розвиток і пов'язані з ним гло­бальні зміни — соціальні, економічні, технологічні і навіть кліматичні. Усе це ставить перед людиною, її організмом дуже складні завдання постійної адаптації до умов життя. Тому характерною рисою нашого часу є прогресивна нестабільність. А якщо до цього додати екологічні проблеми, урбанізацію, зміну характеру тру­дової діяльності і т.п., то стає зрозумілим, що сучасна людина проживає не в тих умовах, до яких була колись пристосована. Усе це суттєво відбивається на людині, особливо на її біологічній природі.

На популяційному рівні знижуються функціональні резерви організму, його систем і органів, порушується реактивність і резистентність, процеси саморегу­ляції, знижується якість нащадків і багато іншого. Як

наслідок цього змінюється і характер захворювань су­часної людини: гіподинамія призводить до тяжких зах­ворювань: інфаркт, атеросклероз, ішемія, гіпертонія, цукровий діабет, поява нових захворювань: СНІД, хро­нічна утомленість, пріорні хвороби, атипічна пневмонія та ін. — усього біля ЗО нових нозологічних форм за ос­танні 20 років, а також рецидиви старих захворювань, наприклад, туберкульозу.

Однак має місце наявність полісиндромних станів, які тяжко розпізнаються, а тому знижується ефек­тивність лікування.

Людина — продукт біологічної і соціальної еволюції, її здоров'я залежить від спадковості, екологічних умов, які останнім часом негативно відбиваються на генофонді нації.

Генофонд — це кількісний і якісний склад, відносна кількість усіх форм генів у популяції. Понад 10 млн. генів та пов'язані з ними білкові форми утворюють біо­логічну систему людини.

Шкідливі фактори можуть викликати мутації генів та хромосом, що призводить до народження дітей з фізичними і розумовими дефектами, різкого зниження резистентності. Глобальні катастрофи (Челябінськ, Арал, Чорнобиль), кислотні дощі, отруйні річки, виру­бані ліси, екологічно шкідливі продукти харчування, наркотики породжують різного роду захворювання, зменшують тривалість життя людей, спричиняють до зростання смертності дітей.

У структурі смертності трудового потенціалу суспіль­ства домінують нещасні випадки і травми (38%).

Доля здорових новонароджених за останні 10 років зменшилась на 15%, а частота онкологічних захворю­вань у дітей зросла майже на 10%, хвороби ендокринної системи і крові — на 30-35%, хвороби органів травлен­ня — на 22-25%, хвороби органів дихання — на 40%.

Запобігати подібному явищу лише засобами медицини неможливо, потрібно удосконалювати механізми саморе­гуляції, розвивати фізіологічні резерви організму, досяга­ти втраченої гармонії у структурі організму і особистості. Депопуляційні процеси, які почали проявлятися в останній чверті XX століття, особливо загострилися в умовах економічної кризи в Україні. Це від'ємний приріст населення (щорічне зменшення населення на півмільйона), а також різке зниження загального рівня здоров'я, падіння середньої тривалості життя, зростан­ня кількості спадкових хвороб, інвалідності населення тощо. Безумовно, це є повною мірою наслідком по­гіршення екологічного становища та медичного обслу­говування населення. Провідним фактором, що визна­чає здоров'я індивіда є його ставлення до власного здо­ров'я і здоров'я оточуючих.

Ще у 1981 р. Мадридська конференція міністрів охо­рони здоров'я Європейських країн визнала пріоритетним освітнім напрямком збереження і зміцнення здоров'я населення. У1988 р. Комітет міністрів країн-членів Ради Європи розробив детальні рекомендації щодо впровад­ження курсів з охорони здоров'я в усі ланки освітніх зак­ладів цих країн. Визнано, що отримання знань з питань охорони здоров'я і здорового способу життя важливе для всіх вікових груп населення, але найважливішим воно є для молоді, оскільки вона найлегше може адаптуватися до змін способу життя, і саме від неї залежить майбутнє кожної країни. Цим пояснюється пріоритетність, яку Рада Європи визнає за розвитком спеціальних освітніх дисциплін, що формують у школярів і студентів свідо­му мотивацію здорового способу життя.

У країнах Східної Європи і СНД цей напрямок отри­мав назву валеологічної освіти (І.І. Брехман, 1982,1987). Україна активно сприйняла світові тенденції щодо поліпшення стану здоров'я населення через освіту. Се­ред найважливіших стратегічних завдань національних

програм "Освіта (Україна XXI століття)" і "Діти Украї­ни" були визначені всебічний розвиток людини і станов­лення її духовного, психічного та фізичного здоров'я. Починаючи з 1994 р. у школах України впроваджуєть­ся викладання валеології, а в 1995 р. Україна взяла участь у міжнародному проекті "Європейська мережа шкіл сприяння здоров'ю".

Удосконалюється освіта відповідно до вимог сього­дення з метою підготовки фахівців з новим гуманістич­ним типом мислення. Важливим елементом реформуван­ня змісту освіти є введення нормативного загальноосві­тнього курсу "Валеологія". Головною метою загальноос­вітнього курсу валеології є формування валеологічної культури у фахівців.

Валеологія — це наука, що вивчає теоретичні про­блеми формування, зберігання (підтримання) та закріп­лення здоров'я людини з використанням медичних, не­традиційних (або парамедичних) технологій.

Валеологія як наукова дисципліна стає популярною, обов'язковою і необхідною для молоді. Стрижнями жит­тєвого успіху молодої людини є міцне здоров'я, високий професіоналізм і творче довголіття.

Мудрість, зрілість і прогрес суспільства визначають­ся його здоров'ям, рівнем інтелектуального і морально­го потенціалу.

Валеологія є відкритою і доступною наукою, її голов­ним девізом повинна бути чесність. Окремі проблеми в суспільстві, колективі і т.п. інколи замовчують (дія еко­логічних факторів на здоров'я, статистика смертності, народження тощо), а молоді люди часто "черпають" знан­ня із статевих відносин, сексу, еротики з різних сумнів­них джерел. На сьогодні розповсюджується велика кількість "бульварної" науково необгрунтованої інфор­мації з проблем сексу, здоров'я, харчування, заворожен­ня, привороження, рятування, лікування від всіх людських недуг. Це явне шарлатанство і задурманеність з ме­тою легкої наживи на горі людей.

Валеологія, як і будь-яка інша наука, має свій пред­мет наукового пізнання (здоров'я), об'єкт прикладання своїх зусиль (людина), методи дослідження, мету і зав­дання, методологічні основи. Курс має виконувати такі функції:

— гностично-дослідницьку — забезпечувати міні­мальне накопичення наукових знань, необхідних для формування студентом власного здоров'я та індивідуаль­ної програми здорового способу життя;

— компенсаторну — ліквідувати прогалини в базовій освіті щодо збереження і зміцнення здоров'я;

— прогностичну — попереджувати негативні прояви поведінки студентів з урахуванням їх вікових особливо­стей (зокрема, вживання наркотиків, нерозбірливі ста­теві стосунки тощо).


Дата добавления: 2015-10-19 | Просмотры: 424 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)