АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Відмінності психотерапії й екстрасенсорного цілительства

Прочитайте:
  1. Гуморальна регуляція, її відмінності від нервової. Характеристика факторів гуморальної регуляції.
  2. Історія формування психотерапії як науки. Історія формування методів психотерапії.
  3. Класифікація методів психотерапії
  4. Клінічні відмінності між «чхальниками» та «блокадникам
  5. Компоненти професійної готовності до психотерапевтичної роботи. Розуміння ролі психотерапевта в різних напрямках психотерапії. Особливості навчанні в галузі психотерапії
  6. Метод на виявлення достовірності відмінності початкових даних
  7. МЕТОДИ ОЦІНЮВАННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ПСИХОТЕРАПІЇ.
  8. Основні теоретичні положення сімейної психотерапії.
  9. Особливості дитячої психотерапії.
Параметри Екстрасенсорне цілительство Психотерапія
Діагностичний процес Відсутній, вважається непотрібним Присутній, вважається обов’язковим
Орієнтація на показання та протипоказання Відсутня Присутня
Терапевтичний підхід Типізований Індивідуалізований
Оцінка ефективності Суб’єктивна Об’єктивна
Роль клієнта (паціента) Пасивна Здебільшого активна
Відповідальність терапевта Відсутня Присутня  
Формування особистісної позиції Містичного, міфологічного осмислення дійсності Наукового світогляду

Таким чином, можна стверджувати, що відмінності між екстрасенсорним цілительством і психотерапією кардинальні і принципові. Вони відображають відмінності в підходах до осмислення реальності: науковий і міфологічний. При цьому інтерес і тяга пацієнтів до нетрадиційного целітсльства цілком з'ясовна. «Розрив між можливостями аллопатії і потребами в ній - величина поки що постійна, і якщо так, не менш постійне бажання людей цей розрив подолати,... тому-то ми і приречені на контакт з різного роду неофіційними лікарями, хоч і знаємо заздалегідь, що серед них неодмінно будуть і справжні, й уявні, і генії, і невігласи, яким проте судилося заповнити вакуум»(В. Аграновський).

Багато медичних сенсації лопалися наче мильні бульбашки, а їх герої викривались в шарлатанстві. Однак назвати цих людей виключно шарлатанами було б несправедливо. Більшість з них ревно вірять в свої неабиякі та екстрасенсорні здібності, наприклад, в «цілющі властивості свого біополя». На перевірці виявляється, що властивості, на які натякають екстрасенси, досить банальні. Їх основа - психотерапія, вплив словом, за допомогою ритуалу, антуражу, а зовсім не біополем або нікому не відомими«флюїдами».

Справедливості заради слід сказати, що не всі феномени екстрасенсів можна пояснити з позицій сьогоднішніх наукових знань, зокрема в галузі фізики та біофізики.Проте переважна більшість їх лікувальних впливів не тільки можна пояснити, але вони вже давно не є таємницею і використовуються лікарями-аллопатами, які, втім, не претендують на свою винятковість і надздібності.

Особливе значення в лікуванні екстрасенсів має антураж їх лікування. З його допомогою у глядачів-пацієнтів створюється особливий настрій з підвищеним ступенем навіюваності, який і сприяє терапевтичному ефекту.Положення ізгоїв, невизнаних геніїв, сприяє посиленню віри хворих і страждущих в цілителях, що надає тим неоціненну послугу. Якби в дільничного лікаря вірили так само, як вірять в екстрасенса, результати лікування хворих у них були б схожими.

Пацієнт має право вибирати собі спосіб психологічної допомоги, однак робити цей вибір він повинен осмислено, приймаючи на себе відповідальність за нього. Завдання клінічного психолога допомогти пацієнтові розібратися в наборі методик надання психологічної допомоги і постаратися сформувати науковий світогляд та активну особистісну позицію, що дозволяє протистояти недузі і спільно з фахівцем-медиком боротися за відновлення втраченого здоров'я.

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 591 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)