АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Психологічна допомога особистості: визначення поняття, види та форми роботи.

Прочитайте:
  1. C. Форми тіла.
  2. II.Качественные нарушения -искажение и извращение формирования суждений и умозаключений.
  3. IV.Медична допомога
  4. V1: Формирование зубочелюстной системы
  5. А. Визначення рівня аміаку сироватки.
  6. Активизация МН и укрепл.-е мышц глотки; полож.-е яз. в рот. полости; формир. физиол. типа дыхания.
  7. Алгоритм визначення дози інсулінопрепаратів на тлі глікемічного профілю
  8. Алгоритм виконання роботи.
  9. Алгоритм виконання роботи.
  10. Алгоритм диференціальної рентгенодіагностики при синдромі аортальної форми серця.

Психологічна допомога особистості здійснюється через психотерапевтичне, клініко-терапевтичне втручання, здійснюється з допомогою психокорекції, псих.консультування.

Психотерапевтичне втручання, чи психотерапевтична інтервенція - це вид (тип, форма) психотерапевтичного впливу, що характеризується певними цілями і відповідним цим цілям вибором засобів впливу, тобто методів. Може позначати конкретний психотерапевтичний прийом, наприклад, роз'яснення, уточнення, тренінг, та ін, а також загальну стратегію поведінки психотерапевта, безпосередньо пов'язану з теоретичної орієнтацією. Є три основні типи психотерапевтичного втручання, що відповідають трьом основним напрямкам у психотерапії: психоаналітичний, поведінковий і досвідний (гуманістичний), кожен з яких характеризується власною концепцією здоров'я і хвороби. Психологія та медицина застосовують такі види втручань (інтервенцій). Перре і Бауманн поділяють всі види інтервенцій, на 4 групи: медикаментозні (фармакотерапія), хірургічні, фізикальні (фізіотерапія) та психологічні (ПТ).

Клініко-психологічні втручання. Методи клініко-психологічних інтервенцій - це психологічні засоби, які вибирає психотерапевт. Вони можуть бути вербальними або невербальними, орієнтованими більшою мірою або на когнітивні, або на емоційні, або на поведінкові аспекти і реалізуються в контексті взаємин між пацієнтом і психотерапевтом. Однак психологічні засоби впливу можуть бути спрямовані не тільки на зміну психологічних характеристик, психічних процесів і станів, але і, опосередковано, на зміну стану організму. Типовими психологічними засобами є бесіда, тренування (вправи) або міжособистісні взаємини як фактор впливу та впливу. Функції клініко-психологічних інтервенцій полягають у профілактиці, лікуванні, реабілітації та розвитку.

Якщо ПТ передбачає більш активний цілеспрямований вплив на особистісний, поведінковий та інтелектуальний рівні, то психокорекція являє собою тактовне втручання у процеси психічного і особистісного розвитку людини. Мета – виправлення відхилень в процесі психічного і особистісного розвитку. Впливає не тільки на особистість, а й на оточення. Психотерапія – спрямована на глибинне проникнення в особистість і здійснення прогресивних зрушень в її взаємодії зі світом через зміну само і світосприйняття.

Як у консультуванні, Бреймер і Шостром, говорячи про співвідношення консультування і ПТ, уявляють два полюси континуума. На одному полюсі робота професіонала торкається в основному ситуаційних проблем, які розв'язуються на рівні свідомості і виникають в клінічно здорових індивідів. Тут розташована галузь консультування. На іншому полюсі — більше прагнення до глибокого аналізу проблем з орієнтацією на несвідомі процеси, структурну перебудову особистості. Тут розташована галузь психотерапії. Галузь між полюсами належить діяльності, яку можна називати як консультуванням, так і психотерапією.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 679 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)