АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

К-гіповітаміноз

К-гіповітаміноз — захворювання птиці, що проявляється геморагічним діатезом, анемією, а також набряками підшкірної клітковини.

Вітамін К1 (жиророзчинний) синтезується рослинами, K2 (водорозчинний) – бактеріями в кишечнику, К3 – синтетичний препарат (вікасол). Вітамін К стимулює синтез протромбіну в крові і тромботропіну в печінці, які необхідні для нормального згортання крові. Він активує функцію ендотелію капілярів і слизових оболонок. При недостатності цього вітаміну виникають тромбопенія і крововиливи (геморагічний діатез). Вітамін К стимулює синтез коагуляційних факторів в печінці. Бере участь в утворенні акселеріну і конвертину, що каталізують перетворення протромбіну в тромбін. Відомо, що в кормах містяться антивітаміни, зокрема дикумарин, що утворюється при псуванні деяких зернових кормів (наприклад вівса) і руйнує вітамін К.

Етіологія. Гіповітаміноз К може виникати при недостатньому його надходженні з кормом. Захворювання може виникнути також внаслідок зменшення всмоктування вітаміну К в кишечнику, що спостерігають при недостатній функції печінки (дефіциті вироблення жовчі) або при розвитку запальних змін в кишечнику. Крім того, К-гіповітаміноз розвивається при надмірному застосуванні хіміопрепаратів (левоміцетину, нітрофуранів і сульфаніламідів), недостачі вітамінів групи В і надлишку мікроелементів, які пригнічують розвиток корисної кишкової мікрофлори.

Клінічні ознаки. При недостатності вітаміну К розвивається загальне пригнічення, скуйовдженість оперення, знижена здатність до згортання крові. У хворих курчат, курей, індичок, качок, гусей, фазанів під шкірою тулуба і крил з'являються крововиливи у вигляді синіх плям; спостерігаються анемічність гребеня і сережок, виснаження. Вказані симптоми у інтенсивно зростаючої птиці виявляються через 2-3 тижні від початку згодовування дефіцитного за К-вітаміном раціону.

При недостатності вітаміну К в кормах у несучок підвищується ембріональна смертність. У ембріонів, що завмерли, знаходять численні крововиливи. Виведені курчата слабкі, часто гинуть внаслідок сильних кровотеч.

Патологоанатомічні зміни. У птиці відмічають дуже характерні діапедезні крововиливи в підшкірній клітковині, переважно на кінцівках, в грудних м'язах; відшаровування кутикули м'язового шлунку, загальну анемія, іноді дистрофічні і некробіотичні зміни міокарду. У загиблих курячих ембріонів відзначають різкий геморагічний діатез. При ексудативному діатезі утворюються запальні набряки в тканинах і транссудат в порожнинах тіла. При геморагічному синдромі мускулатура перероджується, має сухуватий вигляд.

Діагностика. Клінічна картина захворювання настільки характерна, що постановка діагнозу не представляє утруднень. К-гіповітаміноз потрібно диференціювати від гострих септичних хвороб, гіповітамінозу А, С і E, а також змішаних гіпо- і авітамінозів. У спеціалізованих лабораторіях проводять гістологічні дослідження.

Профілактика і лікування. Основним джерелом вітаміну К для птиць є трав'яна мука з люцерни, еспарцету, конюшини, кропиви. Деяка кількість вітаміну К міститься в рибній муці. Додавання в раціон молодняку 2-2,5% люцернової муки високої якості покриває основну потребу у вітаміні К. При збільшенні в раціоні кількості вітамінів А і D3 порушується обмін вітаміну К, тому його дози необхідно збільшувати. Для птиці батьківського стада (кури, індички, качки, гуси) рекомендують в період яйценоскості добавки в раціон водорозчинного вітаміну К3 – вікасолу з розрахунку 4-6 г препарату на тонну корму. Для попередження геморагічних явищ молодняку птиці 3 - 60-добового віку необхідно додавати в комбікорми вітамін К3 – вікасол з розрахунку 2 - 4 г на тонну корму. Добавки вітаміну К3 в корми молодняку птиць підвищують стійкість їх до еймеріозу і утворення гематом та синців в м'язовій тканині і в товщі шкіри.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 465 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)