АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Запалення яєчника і яйцепроводу

Прочитайте:
  1. Апоплексія яєчника
  2. Апоплексія яєчника
  3. БАНАЛЬНЕ І СПЕЦИФІЧНЕ ЗАПАЛЕННЯ
  4. Біологічно активні речовини – медіатори (модулятори) запалення
  5. В результаті всіх цих процесів відбувається пошкодження зуба і утворення у ньому порожнин. Пізніше карієс ускладнюється запаленням пульпи зуба – пульпітом.
  6. Гастрит – запалення стінки шлунка з порушенням його функцій ( секреторної, моторної, екскреторної і інкреторної ).Часто хворіють коні, свині і собаки.
  7. Гіперестрогенії. В період менопаузи в результаті збільшення продукції андрогенів в наднирниках і яєчниках
  8. Глава 10. Запалення
  9. Грануломатозне запалення
  10. Ділянка запалення характеризується значними змінами метаболізму.

Запалення яєчника (оварііт) як самостійне захворювання в більшості випадків не діагностується, а перебігає одночасно з жовтковим перитонітом. Запалення яйцепроводу (сальпінгіт) також частіше супроводжується жовтковим перитонітом, але може зустрічатися і як самостійне захворювання.

Етіологія. У виникненні оварііту і сальпінгіту головну роль виконують ті ж несприятливі фактори годування, що і при появі жовткового перитоніту (недостатність кальцію, вітамінів А, D, Е, холіну, білковий токсикоз і ін.). У етіології сальпінгіту значне місце відводиться травматичним факторам (удари, розриви яйцепроводу, великі яйця, затримання яйця в яйцепроводі і ін.), а також інфекції і інвазії (паратиф, пулороз-тиф, простогонімоз і ін.). Запалення клоаки (клоацит) часто ускладнюється сальпінгітом, і, навпаки, запалення яйцепроводу може перейти в клоацит.

Клінічні ознаки. При оварііті головним клінічним симптомом є припинення яйцекладки з подальшим зникненням ознак курки-несучки внаслідок атрофії яєчника.

Сальпінгіти можуть перебігати гостро і хронічно. Хронічні сальпінгіти зустрічаються частіше і особливо серед птиці, що утримується в антисанітарних умовах, і є наслідком переходу запалення з клоаки угору по яйцепроводу (висхідні сальпінгіти).

При сальпінгітах яйцекладка припиняється або проходить з перервами. Хворі кури часто несуть ненормальні яйця (без шкаралупи, деформовані і ін.), іноді з отвору яйцепроводу виділяється рідкий білок або гнійно-фібринозна маса. При хронічних сальпінгітах яйцекладка з часом припиняється, зникають ознаки курки-несучки (зморщується гребінець, зменшується відстань між лонними кістками), розвивається анемія і схуднення. Таких несучок, що втратили здатність до яйцекладки, вибраковують.

Патологоанатомічні зміни. При гострому перебігу сальпінгіту яйцепроводи збільшені, серозна і слизова оболонка їх почервонілі, з окремими або численними крововиливами і фібринозними накладеннями, зокрема з розповсюдженням процесу на очеревину з розвитком фібринозного або гнильного перитоніту. У просвіті яйцепроводу, а також в клоаці і в її окрузі виявляється запальний ексудат з домішками складових частин яйця. При розриві яйцепроводу ця маса випадає в черевну порожнину, викликаючи розвиток жовткового перитоніту.

При хронічному перебігу яйцепроводи можуть бути збільшені у декілька разів з наявністю засохлих мас ексудату і яєць, зокрема шаруватих конглобатів. Між яйцепроводом і кишечником, а також іншими органами виникають спайки.

У паренхіматозних органах відзначають дистрофічні зміни і розлади кровообігу, нерідко катаральне або геморагічне запалення шлунково-кишкового тракту, а також виразковий клоацит.

Діагностика. Діагноз ставиться на підставі клінічної картини і патологоанатомічного дослідження.

Профілактика і лікування. Несучкам потрібно створювати нормальні умови утримання і годування, регулярно проводити очищення і дезинфекцію пташників, включати в раціон необхідну кількість мінеральних і вітамінних кормів (див. профілактику жовткового перитоніту).

Вживають заходи проти травматизму, найагресивніших курей відокремлюють.

Для профілактики оваріітів та сальпінгітів необхідно уміти правильно надати допомогу несучкам при утрудненій яйцекладці. Невмілі і грубі маніпуляції майже завжди призводять до розвитку запалення яйцепроводу і припинення яйцекладки.

Хворих несучок відокремлюють і, залежно від тяжкості прояву хвороби, вибраковують або лікують. У раціон слід вводити вітаміни і корми, що містять мінеральні речовини, робити внутрішньом'язові ін'єкції пеніциліну 20000-30000 ОД двічі на день 2-3 дні підряд, промивати клоаку слабкими дезинфікуючими розчинами і т.д.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 493 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)