АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Бронхопневмонія

Прочитайте:
  1. Катаральна бронхопневмонія: визначення, етіологія, патогенез, симптоми.

Бронхопневмонія – запалення бронхів і легень, трапляється у молодняку, головним чином до 15-20-денного віку, і рідко у старшого поголів'я

Етіологія. Захворювання виникає при порушенні температурно-вологісного режиму, гіпотермії, утриманні на сирій підстилці, накопиченні аміаку. Бронхопневмонія розвивається по продовженню, тобто процес переходить з бронхів на легеневу тканину.

Клінічні ознаки такі самі, як при пневмоаероциститі і пневмоаеросакуліті. У птиці помічають серозні і катаральні витікання, набряк гортані, гіперемію слизової оболонки. Перехід запалення на легеневу тканину характеризується різким погіршенням загального стану: курчата сидять настовбурчившись, різко пригнічені, реакція на оточуюче ослаблена, дихання частішає, стає напруженим з вологими хрипами, шия витягнута, дзьоб розкритий. Температура тіла підвищена, а з часом може знижуватись і стає субнормальною. Якщо не вжити заходів проти захворювання, молодняк гине в перші 2-3 доби.

Патологоанатомічні зміни. Слизова оболонка бронхів, часто гортані і трахеї нерівномірно почервоніла, набрякла, нерідко з краплинними ы смугастими крововиливами. У просвіті бронхів міститься пінявий серозно-слизистий або фібринозний ексудат. Відмічається запальна гіперемія і набряклість або ущільнення легеневої тканини з переважним обхватом верхівкових ділянок легенів. Найчастіше зустрічається серозно-катаральна, катаральна бронхопневмонія або фібринозна (крупозна) пневмонія. Міокард в'ялий, праве серце розширене. При тривалому перебігу хвороби (хронічний перебіг) розвивається загальне виснаження, а також ускладнення з розвитком запалення інших органів (серозно-фібринозний перикардит, плевроперитоніт, перигепатит і ін.).

Діагноз ґрунтується на даних анамнезу, симптомів і патологоанатомічних досліджень. Бронхопневмонію необхідно диференціювати від інфекційних хвороб: пастерельозу, чуми, інфекційного бронхіту, ларинготрахеїту, мікоплазмозу, аспергільозу та ін.

Лікування. Птицю, яка захворіла, переводять в тепле і сухе приміщення, застосовують електронагрівники. З лікувальною і профілактичною метою призначають аерозольтерапію і аерозольпрофілактику, використовуючи сульфаніламідні препарати, антибіотики, нітрофурани, вітаміни, мікроелементи (для лікування 2 – 3 рази на добу 3 – 4 дні підряд, тривалістю 30 – 40 хв.) (див. пневмоаероцистіт).

Профілактика. Суворо дотримуватись встановлених нормативів температурного режиму для кожної вікової групи птиці. Не допускати порушень температурно-вологісного режиму, протягів у приміщеннях. Слідкувати за нормою щільності посадки, особливо молодняку. Застосовувати ультрафіолетове опромінення і штучну іонізацію повітря в приміщеннях.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 456 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)