АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Запалення зобу

Прочитайте:
  1. БАНАЛЬНЕ І СПЕЦИФІЧНЕ ЗАПАЛЕННЯ
  2. Біологічно активні речовини – медіатори (модулятори) запалення
  3. В результаті всіх цих процесів відбувається пошкодження зуба і утворення у ньому порожнин. Пізніше карієс ускладнюється запаленням пульпи зуба – пульпітом.
  4. Гастрит – запалення стінки шлунка з порушенням його функцій ( секреторної, моторної, екскреторної і інкреторної ).Часто хворіють коні, свині і собаки.
  5. Глава 10. Запалення
  6. Грануломатозне запалення
  7. Ділянка запалення характеризується значними змінами метаболізму.
  8. Ексудативне запалення
  9. Ексудація – це процес виходу рідини, білків, електролітів та формених елементів крові з судинного русла в осередок запалення.
  10. Еміграція лейкоцитів – це вихід лейкоцитів із кровоносних судин у осередок запалення.

Запалення зобу (катар зобу, «м'який зоб») — запалення слизової оболонки зобу, яке характеризується атонією і розширенням зобу, скупченням в ньому кормових мас, рідини і газів.

Хворіє птиця всіх видів, але найчастіше кури, індички, цесарки і голуби. Захворювання спостерігається в домашніх і дрібних фермерських господарствах.

Етіологія. Причиною захворювання є поїдання птицею недоброякісних (зіпсовані харчові відходи, зіпсоване рибне або м'ясо-кісткове борошно, барда та ін.) заплесневілих кормів, легкозброжувальних кормів, коренеплодів, овочів, що перезимували під снігом, використовування недоброякісної або забрудненої промисловими або побутовими стоками води. Також причиною хвороби може бути згодовування дрожжованих кормів, пророслого зерна разом з корінням, скльовування мінеральних добрив, проковтування чужорідних предметів (ганчірок, вірьовок, шпагату, мачули, паперу, крупного каміння і металевих предметів, пір'я, довгої трави). Сприяють розвитку хвороби тривалі перерви в годуванні.

Патогенез. Зіпсовані корми, вода, чужорідні тіла в зобі або велика порція корму викликають атонію зобу або його забруднення. Це сприяє катаральному запаленню слизової оболонки зобу з рясною ексудацією і набряком стінок зобу.

Засмічення зобу кормами призводить до посиленого розмноження мікрофлори в зобі і загнивання кормових мас, скупчення газів і рідини, розтягування стінок зобу і його збільшення. Стінки зобу втрачають здатність до скорочення, що призводить до розладу функції.

Збільшений зоб порушує рух крові по судинах шиї і здавлює трахею, що призводить до розвитку венозного застою у ділянках голови і шиї, набряку і нерідко до асфіксії.

Клінічні ознаки. У хворої птиці спостерігають гіперемію гребеня, ціаноз шкіри і видимих слизових оболонок, пригнічення. Птиця сидить настовбурчившись, відмовляється від корму, у неї збільшений і зміщений на сторону зоб. При пальпації зобу визначають, що він заповнений м'яким вмістом і газами, відмічають флуктуацію. З рота у хворої птиці з'являється гнильний запах, іноді відділяється каламутна з неприємним запахом пінява рідина.

Патологоанатомічні зміни. Відмічають ціаноз гребеня, сережок, шкіри і слизових у ділянці голови, набряк підшкірної клітковини і легень. Зоб збільшений, його вміст рідкий, пінявий, з гнильним запахом, часто в зобі знаходять сторонні тіла. Слизова зобу катарально запалена, стінки – набряклі і гіперемійовані.

Діагноз встановлюють за характерними клінічними і патологоанатомічними ознаками, доповнюють відомостями про умови годування і утриманняптиці.

Лікування. Звільняють зоб від вмісту за допомогою промивання і масажу. Промивають зоб через гумову трубку з лійкою або за допомогою великого шприца. Розчини вводять в зоб до його наповнення, птицю опускають вниз головою і проводять масаж зобу і стравоходу уздовж шиї у напрямку до ротової порожнини. Після припинення виділень із зобу через 2-3-хвилини процедуру повторюють до повного вивільнення зобу. Якщо сторонні тіла витягнути цим способом не вдалося, то їх видаляють оперативним шляхом.

Для промивання зобу можна використовувати 5% розчин хлориду натрію, 5% розчин двовуглекислого натрію, 0,5% розчин молочної кислоти, 0,05% розчин перманганату калію, 1% розчин риванолу, борної кислоти або фурациліну.

Після промивання призначають голодну дієту на 6 годин, 2-3 доби використовують дієтичні корми: кисломолочні продукти, сир з хлібом або кашею, рубаною зеленню, тертою морквою і рубаною капустою і далі поступово вводять звичні корми. Рекомендують пробіотики впродовж 7-14 діб.

Профілактика полягає в повноцінному годуванні доброякісними кормами, забезпеченні мінеральним кормом і вітамінами відповідно до потреб організму, в дотриманні режиму годування птиці, використовуванні доброякісної свіжої питної води.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 466 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)