АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Канібалізм птиці

Прочитайте:
  1. Ввезення м'яса птиці та харчових яєць
  2. Дослідження дихальної системи дрібних тварин та птиці ( сам. робота )
  3. Еймеріози тварин і птиці, еймеріоз і ізоспороз свиней.
  4. З профілактики та ліквідації туберкульозу птиці
  5. Заходи при підозрі захворювання птиці на туберкульоз
  6. Заходи щодо ліквідації туберкульозу птиці.
  7. КОЛІБАКТЕРІОЗ ПТИЦІ
  8. Обмеження на ввезення м'яса, м'ясопродуктів, молокопродуктів, м'яса птиці, харчових яєць
  9. ОРНІТОЗ (ХЛАМІДІОЗ) ПТИЦІ

Канібалізм серед птиці має повсюдне поширення у світі і завдає великих економічних збитків птахівничим господарствам. В основному хвороба спостерігається серед курей, індичок, фазанів, перепелів.

Під розкльовуванням слід розуміти такий стан птиці, коли вони розкльовують один одного по окремих ділянках тіла.

Етіологія. Нерідко розкльовування виникає після посадки нової групи птиці з уже сформованим порядком в стаді. Невміла підсадка знов завезеної птиці призводить до бійок, оскільки порушується співтовариство, що склалося. Неприпустимо розміщувати і утримувати спільно різновікові групи птиці, оскільки порушуються закони "ієрархії". Общипування пір'яного покриву і шкіри (іноді на 2/3 поверхні тіла) призводить до швидкої загибелі птиці молодших груп.

Встановлено, що інтенсивне освітлення птиці, що починають яйцекладку, викликає розкльовування у області клоаки, оскільки клоачне кільце напружене і добре помітні кровоносні судини. Поява крові привертає увагу інших курей і може служити початком розкльовування.

Захворювання може виникнути внаслідок порушення годування птиці. Важливе місце в етіології канібалізму відводиться білковому обміну. Гострий дефіцит білка в раціоні або інтенсивне нетривале (7-10 днів) перегодовування білками тваринного походження з подальшим виключенням тваринних кормів з раціону майже завжди призводить до масового розкльовування. Білкове перегодовування порушує в організмі кислотно-лужну рівновагу у бік ацидозу, внаслідок чого руйнується вітамін А, нестача якого сприяє ураженню слизових оболонок, в першу чергу клоаки. Якщо слизова оболонка стає сухою, на ній утворюються тріщини. Виведення з послідом сечокислих солей посилює процес, що закінчується розкльовуванням клоаки. Канібалізм пов'язаний не так із загальним білковим обміном, як з амінокислотним складом білка. При цьому основна роль відводиться незамінним амінокислотам (метіоніну, цистіну, аргініну, триптофану, фенілаланіну, тирозину), що є вихідним матеріалом для біосинтезу гормонів, ферментів і вітамінів. Так, при зниженні в раціоні аргініну з 6,9 до 3,9% від загального білка у птахів спостерігається поїдання пір'я і виникнення канібалізму.

Порушення мікроклімату може бути однією з причин канібалізму. Так, у курчат-бройлерів приводом для розкльовування може служити сухе повітря, яке висушує пір'я, підвищує його ламкість. Птиця в таких випадках часто здавлює дзьобом куприкову залозу, щоб секретом змазати пір'я, і при цьому подразнює шкіру. Розкльовування часто зустрічається при клітинному утриманні курчат, якщо має місце інтенсивне тривале освітлення і одноманітне годування.

Розкльовування може виникати як ускладнення таких захворювань як клоацит, дерматит, нашкірні паразити і ін.

Причиною розкльовування можуть кровоссальні комахи, які ушкоджують поверхню шкіри.

Можуть спостерігатися і інші причини. Відмічаються випадки розкльовування після взяття крові з гребінця курей, проведення щеплень проти віспи. При вмісті курчат в темних приміщеннях і незбалансованому годуванні також виникає небезпека появи розкльовування і вищипування пір'я.

Незбалансованість раціонів по сахаро-протєїновому співвідношенню, дефіцит незамінних амінокислот (метіоніну і цистину), кальцієво-фосфорному співвідношенню, натрію і ряду інших мікроелементів, вітамінів є основними сприяючими факторами розвитку канібалізму.

Клінічні ознаки. Клінічна картина захворювання визначається місцем розкльовування і свіжістю рани. Так, на початку розкльовування курчата вищипують пір'я на хвості і шиї, розкльовують пальці ніг. Якщо з'являються краплі крові, то курчата ще більше розкльовують рану, і хвора птиця гине внаслідок втрати крові і великих ушкоджень. Іноді у такої птиці викльовують ділянку клоаки і кишечник.

Майже завжди на птахофермах і птахофабриках у всіх технологічних групах можна визначити окремих птахів, схильних до агресивності. За несприятливих умов може розвинутися масове розкльовування, особливо при напільному утриманні. Спочатку з'являються окремі птиці, що клюють шкаралупу яєць, запалені ділянки шкіри навколо клоаки, місця випадання пір’я, рани, травми і ін. Потім може розвинутися масовий канібалізм. Птиці клюють одна одну, вищипують і поїдають пір'я, викльовують очі, розкльовують живіт. Канібалізм як би перетворюється на звичку, і зупинити його у ряді випадків можна тільки вибраковуванням птиці. Хвора птиця худне, різко знижуються яйценосність і приріст маси тіла, спостерігається велика смертність. Півні, як правило, не клюють курей, хоча самі піддаються розкльовуванню. Молодняк, що вводиться як поповнення в уражене стадо, з перших днів піддається розкльовуванню.

Іноді канібалізм починається у птиці у віці понад 60 днів при переведенні їх з клітинного утримання на вигульний. Птахи стають збудженими і починають битися, вищипують один у одного пір'я на голові, шиї, хвості.

Кури м'ясних порід і італійський леггорн мають особливу схильність до поїдання пір'я. При цьому вони вищипують або скльовують пір'я на шиї, спині, хвості, підбирають їх на землі. У невеликих господарствах поїдання пір'я розповсюджується сильніше, якщо вигульні майданчики покриті травою.

У індичат розкльовування може спостерігатися після різкої зміни умов годування і утримання. Відмічаються випадки розкльовування шкіри і пір'я у області анального отвору після розладів кишечника і забруднення пір'я. При скупченому утриманні буває розкльовування шкірних утворень у індиків під час бійки.

Нерідко розкльовування у курей супроводжується і поїданням яєць. Найчастіше причиною може служити знесення яєць з тонкою шкаралупою, яка швидко руйнується. Якщо курка скльовує вміст таких яєць, то надалі це стає для неї потребою, і тому, набуваючи такої шкідливої звички, кури надалі розкльовують і поїдають цілком нормальні яйця.

При розкльовуванні птиця втрачає багато крові, не в змозі приймати корм, швидко слабшає, іноді у неї випадає кишечник і наступає смерть.

Іноді у курей зустрічається саморозкльовування кінцівок, викликане алергічним дерматитом після прийому кормів, забруднених міткотоксинами.

Патологоанатомічні зміни. У птиці, загиблої від кровотечі, слизові оболонки і внутрішні органи анемічні. Іноді на тілі видно рвані рани. При злоякісній формі розкльовування у трупів курей можна знайти гепатоз і оваріосальпінгіт.

Лікування і профілактика. Птицю, що одержала незначні пошкодження, ізолюють і піддають лікуванню. Рану обробляють антисептичними засобами. У промисловому птахівництві лікування кожної голови птиці трудомістке, тому основні зусилля повинні бути направлені на профілактику. Звертають увагу на правильність нормування комбікормів за основними показниками поживності. Збільшення кількості білка в раціоні птиці здійснюють за рахунок м’ясо-кісткового, рибного борошна, сухого молока, соєвого шроту, соєвого і інших макух. Можна профілактувати канібалізм дачею з кормом метіоніну, аргініну, цистіну в комбінації з бромистими препаратами. Оскільки марганець і сірка чинять вплив на утворення пір'я, для профілактики розкльовування додатково вводять в раціон сульфат марганцю, хлористий кобальт, сульфат міді, сульфат заліза і селеніт натрію.

Не можна різко замінювати раціони, перехід на новий комбікорм повинен бути поступовим, необхідно постійно задовольняти потребу птиці у вітамінних і мінеральних кормах.

Також можна знижувати інтенсивність освітлення, використовувати освітлення червоним світлом, що запобігає розкльовуванню.

Інші заходи профілактики канібалізму передбачають усунення погрішностей в утриманні птиці: дотримання норм щільності посадки, фронту годування і поїння, посилення вентиляції, нормалізації температурно-вологісного режиму, кількості і розміру гнізд.

З лікувально-профілактичних засобів при канібалізмі птиці широко застосовують: лимонну кислоту - по 0,02-0,05 г на курку протягом 15-20 днів, метіонін - 400 г і біоветин - 50 г на 1000 курей протягом 20-30 днів. На 1 т корми додають по 200 г сульфату марганцю. У Дніпропетровській дослідній станції ННЦ “ІЕКВМ” розроблений “Препарат проти розкльовування” (ППР), що є комплексом лимонної кислоти, макро- і мікроелементів, незамінних амінокислот. Проте застосування лікарських препаратів без усунення причини, що викликає розкльовування, малоефективне.

Для радикального попередження канібалізму курчатам раннього віку обрізають або припікають на спеціальному апараті кінчик дзьоба (дебикирование, рос.). Дебікування птиці яєчного напряму під час вирощування відносно добре поширена практика в США і в Європі. Дебікіювати птахів можна в добовому віці, або в 8-10 діб. Після 14-тижневого віку дебікіювання не рекомендується у зв'язку із статевим дозріванням і трудністю зупинки кровотечі. Не можна дебікіювати хвору, слабку птицю, а також в періоди вакцинації. Перед обрізанням дзьоба птахам дають вітамін К. За 1,5-2 ч до дебікіювання в комбікорм вводять 10 міліграм резерпіну, 1 г триоксазину або 400-500 міліграм аміназину на 1 кг корму.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 2187 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)