АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Гіповітаміноз А

Прочитайте:
  1. D-гіповітаміноз (рахіт)
  2. В5-гіповітаміноз (недостатність нікотинової кислоти, гіповітаміноз РР, пелагра, «чорний» язик)
  3. В6-гіповітаміноз (недостатність піридоксину)
  4. Гіповітаміноз D
  5. Гіповітаміноз А
  6. Гіповітаміноз В1.Поліневрит.Кортико-церебральний некроз(опишіть діагностику та профілактику)
  7. Гіповітаміноз Е
  8. Гіповітаміноз К
  9. Гіповітаміноз Н

Гіпо- та авітаміноз А – хронічне захворювання птиці, характеризується недостатністю або відсутністю вітаміну А в організмі і супроводжується порушенням структури і функції епітеліальної тканини. Вітамін відноситься до жиророзчинних. Синонім вітаміну А – ретинол.

Етіологія. З екзогенних причин необхідно виділити систематичне недоотримання птицею каротину і вітаміну А з кормом (особливо при виснаженні його запасів в печінці в зимово-весняний період). Ендогенними причинами розвитку хвороби може бути порушення засвоєння вітаміну А і його провітаміну при захворюванні органів травлення (ентеритах, гепатитах, холециститах), а також при тривалому застосуванні неоміцину, поліміксину, ністатину, які зв'язують жовч і блокують засвоєння жирів і жиророзчинних вітамінів Також захворювання може розвиватися при надмірному руйнуванні вітаміну А в організмі. Антагоністами вітаміну А є нітрати і нітрити. Розвивається А-гиповітаміноз при захворюванні птиці багатьма бактеріальними, вірусними та паразитарними хворобами, мікозами і іншими. Гіповітаміноз А може розвиватися після проведення вакцинацій.

Сприяють розвитку А-гиповітамінозу біологічні особливості птиці — висока швидкість їх росту, швидке просування корму по шлунково-кишковому тракту, обмежене всмоктування ендогенних вітамінів в травному тракті. Нарешті враховують, в якому співвідношенні вітаміни поступають в організм: надлишок одного вітаміну часто викликає недостачу іншого.

Патогенез. При нестачі вітаміну А в організмі порушується регуляція білкового, вуглеводного, жирового і мінерального обмінів. Вітамін А має велике значення у формуванні і функціонуванні слизових оболонок. При його дефіциті відбувається метаплазія (перетворення) епітелію слизових оболонок в багатошаровий плоский роговіючий епітелій (кератинізація слизових оболонок або лейкоплакія), порушується формування хрящів, кісток. В сітківці ока порушуються процеси реосинтезу білку родопсину, що призводить до порушення сутінкового зору. Внаслідок зроговіння слизових оболонок протоків сльотних залоз виникає ксерофтальмія (сухість рогівки) і кератомаляція (розм’якшення рогівки під впливом мікроорганізмів). Може наступати втрата зору. При недостатності вітаміну А в організмі птиці відмічають підвищений розпад нуклеопротеїдів, що призводить до розвитку сечокислого діатезу. Знижуються імунологічні властивості організму внаслідок зниження активності клітин мононуклеарно-фагоцитарної системи.

Клінічні ознаки. У курчат, виведених з А-гіповітамінозних яєць, перебіг хвороби гострий, особливо при використанні кормів, бідних вітамінами. Виявляється А-гіповітаміноз в цьому випадку в кінці першого тижня; у курчат, виведених з повноцінних по ретинолу яєць – до 45-50 доби життя. Спостерігають сонливість, затримку росту, скуйовдженість пір'я. Курчата відмовляються від корму внаслідок кератинізації слизової ротової порожнини і стравоходу. З'являються сирні скупчення в кутках очей і такі ж сирні бляшки під мигальними перетинками. Повіки опухають, склеюються кірками слизистого ексудату. У носовій порожнині засохлі скоринки ексудату. Дихання утруднене, свистяче. Реєструють повне виснаження.

У дорослих курей і індичок симптоми виявляються через 2-5 місяців після початку згодовування кормів з низьким вмістом каротину. Перебіг хронічний. Реєструють схуднення, випадіння пір'я, млявість, зморщеність і блідість (часто до білого кольору) гребінця. У ротовій порожнині знаходять бляшки біло-сірого або сіро-жовтого кольору. Внаслідок цього затрудняється приймання корму та акту ковтання. При важкому перебігові відмічають сльозотечу, ксерофтальмію, часто її помутніння, кератомаляцію і утворення виразок. Птиця пригнічена, важко дихає, несучість різко знижена або припиняється. Збільшується кількість кров'яних включень в яйцях. Виведення курчат знижується в 3-5 разів в порівнянні з нормою. Курчата гинуть від виснаження.

При недостатності вітаміну А розвивається сечокислий діатез.

Патологоанатомічні зміни. Відзначають блідість гребеня, сережок і слизових оболонок. Пір'я тьмяне, шкіра загрубіла, в першу чергу на ногах. Виснаження. Сирні бляшки під мигальною перетинкою, ксерофтальмія, кератомаляция, а потім і запалення всього очного яблука (панофтальміт). У окремих птахів бувають характерні жовтуваті або білі нальоти на язиці і гортані, іноді розвиваються виразки. Збільшуються і кератинізуються протоки слизових залоз стравоходу. Часто уражається епітелій ниркових канальців. Кількість сечової кислоти в крові збільшується в 5-10 разів. На розрізі внутрішніх органів знаходять відкладання уратів.

Діагностика. Попередній діагноз ставлять з урахуванням клінічних симптомів, результатів розкриття і попередніх досліджень кормів, яйця, печінки і сироватки крові від хворого птицю на наявність вітаміну А і каротину.

При диференціальній діагностиці виключають віспу, ІЛТ, респіраторний мікоплазмоз і А-гіпервітаміноз. А-гіпервітаміноз характеризується зниженням яйценоскості і маси тіла, катаром слизових ротової і носової порожнин, різкою гіперемією судин і крововиливами, остеопорозом і кальцифікацією епіфізарних хрящів трубчастих кісток.

Профілактика і лікування. У літній період потреба птиці у вітаміні А, як правило, повністю задовольняється за рахунок введення в раціон зелених кормів.

У осінньо-зимово-весняний період джерелом вітаміну А є трав'яна мука з культур бобів або силос. При недостачі каротину в комбікормах і з лікувальною метою використовують спеціально приготовані препарати: ретинол (вітамін А) стабілізований, мікровітамін А кормовий гранульований препарат, кормовий препарат мікробіологічного каротину (КПМК), комбіновані препарати – тривітамін (суміш вітамінів А, D3, Е), тетравіт (А, D3, Е, F), гідровіт (А, D3, E) та ін. або корми з високим вмістом каротину: червону моркву, вітамінний гарбуз, пророщене зерно ячменю, пшениці, сир, жовток яєць. У разі запущеного перебігу хвороби, коли каротин не засвоюється організмом, до складу кормів вводять концентрат вітаміну А у великих дозах - по 10000-15000 МО.

Лікування птиці з клінічними ознаками хвороби економічно не ефективне.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 482 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)