АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Вимірювання товщини шкірно-жирової складки

Прочитайте:
  1. Брюшина. Брюшинная полость. Складки брюшины
  2. Виберіть, як називаються поздовжні складки слизової оболонки, які розміщені в нижньому відділі прямої кишки?
  3. ВИМІРЮВАННЯ АРТЕРІАЛЬНОГО ТИСКУ
  4. Вимірювання артеріального тиску.
  5. Вимірювання базальної температури
  6. Вимірювання температури
  7. ВИМІРЮВАННЯ ТЕМПЕРАТУРИ ТІЛА
  8. ВИМІРЮВАННЯ ТЕМПЕРАТУРИ ТІЛА
  9. Вимірювання температури тіла дитини
  10. Вимірювання температури тіла та її реєстрація.

Під час оцінки енергетичної адекватності харчування недостатньо орієнтуватися лише на масу тіла, передусім тому, що вона може бути збільшена за рахунок добре розвинутої м'язової тканини. У зв¢язку з цим, як характеристику енергетичного статусу, необхідно визначати і товщину шкірно—жирової складки.

Товщина шкірно—жирової складки вимірюється за допомогою спеціального приладу — каліпера або штангенциркуля. Для того, щоб отримати дані, котрі можна було б зіставити з нормативними, каліпер (штангенциркуль) повинен мати стандартну поверхню контакту (20—40 мм2), стандартну ціну поділки (0,4 мм) і постійний тиск (10 г/мм2) у процесі вимірювань.

Вимірювання товщини шкірно—жирової складки проводять в трьох точках: по середній пахвовій лінії зліва на рівні соска, на рівні пупка зліва на середині відстані між пупком і проекцією зовнішнього краю прямого м'яза живота, а також під кутом лівої лопатки. Розраховують середню товщину шкірно—жирової складки на підставі вимірювань у трьох точках. В залежності від ступеня жировідкладення доросле населення поділяється на 5 груп (табл. 5).

Оцінка товщини шкірно—жирової складки (у мм) дорослого населення (у сигмальних відхиленнях) проводиться за наступною схемою:

1 група: середня товщина шкірно—жирової складки — відхилення від середніх показників не виходить за межі коливань + 1s.

II група: товщина шкірно—жирової складки вище середньої — показники перевищують середню величину та коливаються в межах від 1 до 2s.

III група: товщина шкірно—жирової складки велика (ознаки ожиріння) — показники перевищують середню величину більш, ніж на 2s.

IV група: товщина шкірно—жирової складки нижче середньої — показники не досягають середньої величини та коливаються у межах від 1 до 2s.

V група: мала товщина шкірно—жирової складки(ознаки виснаження), показники відхиляються від середньої величини більш, ніж на 2s.

Проте, більш доступним є вимірювання товщини шкірно—жирової складки в області трьохголового м'яза плеча. Місце вимірювання знаходиться на задній поверхні плеча на середині відстані між латеральним кінцем ості лопатки (акроміон) і ліктьовим відростком кістки ліктя. Рука повинна вільно «висіти» вздовж тулуба. Шкірно—жирову складку притискають у повздовжньому напрямку між великим та вказівним пальцем на 1см вище місця прикладання ніжок каліпера. При середній вираженості товщина шкірно—жирової складки у чоловіків не перевищує 15 мм, а у жінок — 25 мм.

МЕТОДИКА ВИЗНАЧЕННЯ

ВІТАМІННОЇ АДЕКВАТНОСТІ ХАРЧУВАННЯ


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 737 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)