АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Історія розвитку вітамінології

Прочитайте:
  1. E Аномалії розвитку нервової системи
  2. III. Історія теперішнього (нинішнього) захворювання (Anamnesis morbi)
  3. Аномалії розвитку жіночих статевих органів.
  4. АНОМАЛІЇ РОЗВИТКУ ЗОВНІШНІХ СТАТЕВИХ ОРГАНІВ
  5. АНОМАЛІЇ РОЗВИТКУ МАТКИ ТА ПІХВИ
  6. Аномалії розвитку матки та піхви
  7. Аномалії розвитку статевих органів.
  8. АНОМАЛІЇ РОЗВИТКУ ЯЄЧНИКІВ
  9. Аномалії розвитку.
  10. Блискавичної смерті плоду в процесі пологів або до розвитку паралічів у новонародженого.

Всім відоме слово "вітамін" походить від латинського "vita" - життя. Таку назву ці різноманітні органічні сполуки отримали далеко не випадково: роль вітамінів у життєдіяльності організму надзвичайно велика.

До другої половини 19 століття було з'ясовано, що харчова цінність продуктів харчування визначається вмістом в них в основному наступних речовин: білків, жирів, вуглеводів, мінеральних солей і води. Вважалося загальновизнаним, що у їжу людини входять в певних кількостях всі ці живильні речовини, то вона повністю відповідає біологічним потребам організму. Ця думка міцно вкоренилося в науці і підтримувалося такими авторитетними фізіологами того часу, як Петтенкофер, Фойт і Рубнер.

Однак практика далеко не завжди підтверджувала правильність укорінених уявлень про біологічну повноцінність їжі. Практичний досвід лікарів і клінічні спостереження здавна з переконливістю відзначали існування низки специфічних захворювань, безпосередньо пов'язаних з дефектами харчування, хоча останнє повністю відповідало зазначеним вище вимогам. Про це свідчив також багатовікової практичний досвід учасників тривалих подорожей. Справжнім бичем для мореплавців довгий час була цинга; від неї гинуло моря ков більше, ніж, наприклад, в боях чи від корабельних аварій. Так, з 160 учасників відомої експедиції Васко да Гама прокладав морський шлях до Індії, 100 людей загинули від цинги. Практичний досвід ясно вказував на те, що цинга і деякі інші хвороби пов'язані з дефектами харчування, що й сама багата їжа як така ще який завжди гарантує від подібних захворювань і що для попередження і лікування таких захворювань необхідно вводити в організм якісь -то додаткові речовини, що містяться не у всякій їжі.
Експериментальне обгрунтування і науково-теоретичне узагальнення цього багатовікового практичний досвід вперше відбуваються завдяки відкрило нову главу в науці дослідженням російського вченого Миколи Івановича Луніна, який вивчав до лабораторій Г. А. Бунге роль мінеральних речовин у харчуванні.
Н. І. Лунін проводив свої досліди на мишах, що містилися на штучно приготовленою їжі. Ця їжа складалася з суміші очищеного казеїну (білок молока), жиру молока, молочного цукру, солей, що входять до складу молока та води. Здавалося, були всі необхідні складові молока; між тим миші, що знаходилося на такій дієті, не росли, втрачали у вазі, переставали поїдати що дається їм годуй, нарешті, гинули. У той же час контрольна партія мишей, що отримала натуральне молоко, розвивалася абсолютно нормально. На підставі цих робіт М. І. Лунін в 1880 р прийшов до наступного висновку: "... якщо, як вищезгадані досліди вчать, неможливо забезпечити життя білками, жирами, цукром, солями і водою, то з цього випливає, що в молоці, крім казеїну, жиру, молочного цукру і солей, містяться ще інші речовини, незамінні для харчування. Становить великий інтерес досліджувати ці речовини і вивчити їх значення для харчування ". Блискучим підтвердженням правильності виведення Н. І. Луніна встановленням причини хвороби бери-бери, яка була особливо широко поширена в Японії та Індонезії серед населення, питались переважно полірованим рисом.
Лікар Ейкман, що працював в тюремному госпіталі на острові Ява, в 1896 році помітив, що кури, що містилися у дворі госпіталю і харчувалися звичайним полірованим рисом, страждали захворюванням, що нагадує бері-бері. Після переведення курей на харчування неочищеним рисом хвороба проходила.
Спостереження Ейкман, проведені на великій кількості ув'язнених у в'язницях Яви, також показали, що серед людей, що харчувалися очищеним рисом, бери-бери занедужував в середньому одна людина з 40, тоді як в групі людей, що харчувалися неочищеним рисом, нею хворів лише одна людина з 10000.
Таким чином, стало ясно, що в оболонці рису (рисових висівках) міститься якесь невідоме речовина, що охороняє від захворювання бери-бери. У 1911 році польський вчений Казимир Функ виділив цю речовину в кристалічному вигляді (що виявилося, як з'ясувалося, сумішшю вітамінів); воно було досить стійким по відношенню до кислот і витримувало, наприклад, кип'ятіння з 20% розчином сірчаної кислоти. В лужних розчинах активний початок, навпаки, дуже швидко руйнувалося. За своїми хімічними властивостями ця речовина належало до органічним сполукам містила аміногрупу. Функ дійшов висновку, що бери-бери є тільки однією з хвороб, що викликаються відсутністю якихось особливих речовин в їжі. [1]
Незважаючи на те, що ці особливі речовини присутні в їжі, як підкреслив ще Н. І. Лунін, в малих кількостях, вони є життєво необхідними. Оскільки перше речовина цієї групи життєво важливих сполук містив аминогруппу і мало деякі властивості амінів, Функ (1912) запропонував назвати весь цей клас речовин вітамінами (лат. Vita - життя, vitamin-амін життя). Згодом, однак, виявилося, що багато речовин цього класу не містять аміногрупи. Проте термін "вітаміни" настільки міцно увійшов в ужиток, що змінювати його не мало вже сенсу. Після виділення з харчових продуктів речовини, що охороняє від захворювання бери-бери, було відкрито ряд інших вітамінів. Велике значення у розвитку вчення про вітаміни мали роботи Гопкінса, Степпа, Мак Коллума, Меленбі та багатьох інших учених.

В даний час відомо близько 20 різних вітамінів. Встановлено і їх хімічна структура; це дало можливість організувати промислове виробництво вітамінів не тільки шляхом переробки продуктів, у яких утримуватися в готовому вигляді, а й штучно, шляхом їх хімічного синтезу.


1.2. Номенклатура і класифікація вітамінів

 

Сучасна класифікація вітамінів не є досконалою, вона заснована на фізико-хімічних властивостях (зокрема, розчинності), хімічній природі і має літерні позначення. Залежно від розчинності розрізняють жиророзчинні і водорозчинні вітаміни, а також окрема група вітаміноподібних речовин. У наведеній нижче класифікації вітамінів, крім літерного найменування, в дужках дається позначення основного біологічного ефекту, яке зазначає на здатність даного вітаміну запобігати або усувати розвиток відповідного захворювання далі наводиться хімічна назва кожного вітаміну і рік, коли вперше він був описаний.
Вітаміни, розчинні в жирах
1. Вітамін А (антиксерофтальмічний) - ретинол, 1913
2. Вітамін D (антирахітичний) - кальциферол, 1922
3. Вітамін Е (антиоксидантний, вітамін розмноження) - токофероли, 1922
4. Вітамін К (антигеморрагічний); нафтохінони, 1935
Вітаміни, розчинні у воді
1. Вітамін В1 (антиневритний) - тіамін 1906-1936
2. Вітамін В2 (вітамін росту) - рибофлавін, 1932
3. Вітамін В6 (антидерматитний) - адермін, піридоксин, 1934
4. Вітамін В12 (антианемічний) - ціанкобаламін 1948 року
5. Вітамін В5 (антипелларгічний) - вітамін РР, ніацин, нікотінаімд, 1937
6. Вітамін НД (антианемічний) - вітамін В9, фолієва кислота, 1941
7. Вітамін В3 (антидерматитний) - пантотенова кислота, 1933
8. Вітамін Н (антисеборрейний) - біотин, 1935
9. Вітамін С (антискорбутний) - аскорбінова кислота, 1925
10. Вітамін Р (капіллярозміцнюючий) - біофлавоноїди, 1936
Вітаміноподібні речовини
1. Параамінобензойная кислота (фактор розмноження мікроорганізмів), 1939
2. Вітамін В15 - пангамовая кислота 1950
3. Інозит, 1928
4. Коензим Q, убіхінон, 1957 р.н.
5. Вітамін U (противиразковий фактор), S-метілметіонін 1952 року
6. Вітамін N (фактор росту молочнокислих бактерій і деяких стрептококів), ліпоєва кислота 1950 року
7. Холін, 1892
9. Вітамін F, олеїнова, лінолева, ліноленова та арахідонова кислоти, 1929
10. Вітамін В13, оротова кислота, 1931

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 649 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)