АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ФОЛІЄВА КИСЛОТА

Прочитайте:
  1. C. Синильная кислота
  2. Азотистое основание Углеводный компонент Фосфорная кислота
  3. Азотистое основание Углеводный компонент Фосфорная кислота
  4. Антитромбоцитарные препараты (ацетилсалициловая кислота, клопидогрель).
  5. Арахидоновая кислота
  6. Аскорбиновая кислота (витамин С).
  7. Аскорбиновая кислота (С)
  8. Аскорбінова кислота – Асidum ascorbinicum
  9. Аспарагиновая кислота
  10. Аспирин (ацетилсалициловая кислота, АСК).

Фолієва кислота (від folium – листя), або вітамін Вс, була виділена в 1941 р. із листя шпинату, у 1943 р. – із печінки; синтезована – в 1945 р. У природі вона найчастіше зустрічається у зв’язаній формі і складається з кількох залишків глутамінової кислоти. Фолієвою кислотою багаті дріжджі (10–35 мг/кг) і люцернове борошно (1,5– 3,0 мг/кг).

Потреба тварин у фолієвій кислоті в молочний період забезпечується за рахунок вітаміну молозива і молока. У подальшому велике значення має ендогенний синтез її в рубці та кишечнику і екзогенне надходження вітаміну.

У рослинних кормах фолієва кислота зустрічається у формі поліглутаматів, які містять від 3 до 7 залишків глутамінової кислоти. У кишечнику вони розщеплюються, всмоктуються у кров і депонуються в органах. Механізми всмоктування фолієвої кислоти вивчені недостатньо. У печінці тварин 80–90 % фолієвої кислоти перебуває в основному в метаболічно активній формі – тетрагідрофолієвій кислоті (ТГФК) та її похідних.

За нестачі фолієвої кислоти в норок і лисиць, індиченят і каченят розвивається макроцитарна гіпохромна анемія, у звірів погіршується якість хутра. Молодняк птиці погано вкривається пір’ям, перо в індиченят і дорослої птиці депігментується, спостерігаються паралічі жуйних м’язів, слабкість кінцівок і ознаки перозу. У собак і кішок дефіцит фолієвої кислоти малоймовірний.

 

ВІТАМІН В12

У 1855 р. Аддісоном вперше була описана особлива форма анемії у людей, яка одержала назву перніціозної, або хвороби Аддісона-Бірмера. Тривалий час вона вважалася невиліковною, і лише в 1925 р. було встановлено, що використання в їжу сирої печінки великої рогатої худоби профілактує хворобу. У 1948 р. із печінки була виділена кристалічна речовина червоного кольору, яка виявилась високоефективною при лікуванні перніціозної анемії. Нова речовина була названа вітаміном В12, а оскільки до її складу входять кобальт (єдиний вітамін, що містить метал), амідні і ціанисті групи, то вона одержала назву ціанокобаламін. [9]

Продуцентами вітаміну В12 у природі є мікроорганізми. Рослини і тварини його не синтезують. Проте дорослі жуйні за наявності в раціонах достатньої кількості кобальту і білка при нормальній функції шлунково-кишкового каналу повністю забезпечують себе ціанокобаламіном за рахунок мікробного синтезу в передшлунках і товстому кишечнику. У тварин з однокамерним шлунком мікробний синтез не задовольняє повністю їх потреб, і тому свині, птиця, собаки і хутрові звірі потребують додаткового надходження вітаміну з кормом. У птиці більшість мікроорганізмів кишечнику можуть синтезувати ціанокобаламін, найбільш інтенсивно – у товстих кишках, особливо сліпій. Проте синтезований вітамін не встигає абсорбуватися і тому потрапляє в послід, із якого внаслідок копрофагії повертається в організм. Норки, лисиці і песці споживають м’ясні та рибні продукти, багаті на вітамін В12, тому в них ендогенна недостатність ціанокобаламіну зустрічається частіше. Кролики, корм яких не містить вітаміну В12, свою потребу в ньому задовольняють за рахунок мікробного синтезу в кишечнику і копрофагії. Багаті на ціанокобаламін рибне, м’ясне і печінкове борошно, молоко свіже і збиране, де він міститься у вигляді ціанокобаламіну (власне, самого вітаміну В12), окси-, метил- та аденозилкобаламінів.

У біологічних реакціях бере участь не вільний кобаламін, а так звані В12-коферменти (кобамідні ферменти) – метилкобаламін і дезоксіаденозилкобаламін. За їх участю синтезуються метіонін, холін, креатинін, нуклеїнові кислоти, сульфогідрильні групи. Завдяки стимуляції утворення метіоніну і холіну вітамін В12 має ліпотропну дію і поліпшує білоксинтезувальну функцію печінки. За його нестачі в печінці порушується біосинтез метіоніну із гомоцистеїну.

Вітамін В12 стимулює перетворення пропіонової кислоти, що утворюється в рубці жуйних, у глюкозу. При нестачі кобальту і вітаміну В12 метаболізм пропіонової кислоти гальмується, уміст глюкози в крові знижується, з чим, очевидно, частково пов’язаний розвиток кетозу у високопродуктивних корів. Вітамін В12 активує синтез білків, що поліпшує ріст і розвиток тварин.

Ціанокобаламін стимулює еритроцитопоез, впливаючи на перетворення фолієвої кислоти в тетрагідрофолієву, яка прискорює дозрівання еритроцитів. Дефіцит вітаміну В12 порушує цю реакцію, в еритро- і нормобластах знижується синтез ДНК, тому затримується їх ділення і дозрівання. У крові з’являються мегалоцити і мегалобласти, що свідчить про розвиток макроцитарної мегалобластичної анемії. Цим, очевидно, пояснюється ефект синергізму, який одержують від згодовування фолієвої кислоти або вітаміну В12 на дефіцитній за вміс-том ціанокобаламіну дієті.[1,10]

Вітамін В12 стимулює засвоєння каротину і синтез ретинолу, поглинальну і перетравну функції нейтрофілів, активність цитохром-оксидази і пероксидази нейтрофілів.

Негативний вплив на синтез вітаміну В12 у передшлунках спричинює надлишок молібдену в кормах, а на його абсорбцію в кишечнику – термолабільний фактор у бобах сої, аналоги вітаміну В12, які комбінуються із внутрішнім фактором Касла.

Недостатність ціанокобаламіну характеризується анемією видимих слизових оболонок, поступовим зниженням апетиту, спотворенням смаку, зниженням вгодованості і продуктивності.

 

БІОТИН

Біотин (вітамін Н) був отриманий у 30-х роках минулого століття й одержав назву “біос” (від грец. bios – життя), оскільки він стимулював ріст дріжджів і бактерій. Проте його роль як необхідного фактора живлення була доведена пізніше в експерименті на щурятах і курчатах, яким згодовували синтетичний раціон, що містив білок курячих яєць. У них зникав апетит і розвивався дерматит. Причиною захворювання вважали білковий токсикоз, а речовину, яка попереджувала токсичну дію білка, назвали вітаміном Н (за першою буквою слова hout – шкіра). Лише в 1940 р. в експериментах було доведено, що вітамін Н і біотин є ідентичними речовинами.

При дефіциті біотину гальмується включення ацетату в жирні кислоти печінки, амінокислоти і тканинні білки, знижується синтез дикарбонових кислот, а внас-лідок цього – й білка. У птиці гальмується ріст хрящової тканини, укорочуються і викривляються кінцівки (пероз).

Потреба молодняку раннього віку в біотині задовольняється за рахунок молозива і молока. У подальшому він синтезується мікрофлорою в передшлунках і кишечнику. Інтенсивний синтез його проходить у кишечнику свиней, собак, кішок та птиці.

Недостатність біотину в хутрових звірів виникає при тривалому згодовуванні їм кормів, що містять продукти окиснення жирів, які руйнують біотин, та рибних відходів, а також при використанні протягом тривалого часу у складі кормової суміші антибактеріальних препаратів, котрі пригнічують синтез вітаміну мікрофлорою, та при згодовуванні біотинзв’язувального білка – авідину, що міститься в яйцях курей, качок, гусей та індиків. Він блокує біотин і перетворює його в неактивну сполуку (1 мг авідину зв’язує 13,8 мкг біотину). Утворений комплекс досить стабільний і не руйнується ферментами. Окрім того, авідин “нейтралізує” біотин, який синтезується мікрофлорою кишечнику.[11]

У собак і кішок в умовах нормального раціону дефіцит біотину малоймовірний, оскільки майже вся добова потреба в ньому задоволь-няється за рахунок мікробного синтезу в кишечнику. Симптоми дефіциту виявлені лише при застосуванні антибіотиків, які пригнічують бактеріальну активність. Розвивається дерматит, який супроводжується виділенням жиру залозами шкіри, тобто розвивається себорея (тому вітамін Н називають антисеборейним). У курчат та індиченят розвивається дерматит підошовної частини кінцівок, при тяжкому перебігу – в кутках дзьоба та повік. Шкіра підошви кінцівок стає шер-шавою, мозолистою, а в подальшому тріскає, кровоточить, некротизується (рис. 22). У норок і песців спостерігають депігментацію волосся навколо очей, зовнішніх статевих органів та самостриження волосся (рис. 23).

ВІТАМІН С

На шляху першопрохідців Арктики і Антарктиди були не лише суворі природні перепони, а й різні хвороби. Одна із них – цинга – була причиною смерті багатьох сміливців. Вивчення причин цього захворювання почалося лише після того, коли вдалося змоделювати експериментальну цингу в морських свинок (1907–1912 рр.), у яких спостерігали недокрів’я, порушення цілісності судин, геморагії, незагоювані виразки, випадіння зубів. Проведені численні дослідження привели до висновку про вітамінну природу протицинготного фактора, який отримав назву “ вітамін С”. Перші очищені препарати вітаміну були одержані в 1922–1924 рр. із соку лимонів і капусти. У 1933 р. вітамін одержав нову назву – аскорбінова кислота, яка збереглася й донині.

Аскорбінова кислота бере участь в окиснювально-відновних процесах (під час окиснення вона перетворюється в дегідроаскорбінову кислоту) та в утворенні колагену –важливого компонента сполучної тканини, який становить 1/3 усіх білків тіла тварини. На відміну від білків інших тканин, колаген і еластин містять багато оксипроліну та оксилізину. Включення проліну і лізину в білки і наступне їх гідроксилювання відбувається за участі аскорбінової кислоти, яка стимулює перетворення проліну в оксипролін, дозрівання фібробластів та синтез колагену і таким чином забезпечує цілісність стінок судин. За нестачі вітаміну С затримується перетворення проліну в оксипролін, синтез глікопротеїнгліканів, унаслідок чого порушується колоїдний стан міжклітинної речовини, що призводить до підвищення проникності і крихкості кровоносних судин, крововиливів у шкіру, видимі слизові оболонки, тканини і органи. У новонароджених телят найбільш типові зміни виявляють на слизовій оболонці ясен нижньої щелепи: “скорботну облямівку” – смужку темно-фіолетового кольору; слизова ясен пухка і набрякла, ясна кровоточать. На слизовій щік і рота знаходять виразки і некрози. Різці майже повністю покриті яснами, зуби ростуть у різні боки у вигляді букви “V” і хитаються.

У щенят хутрових звірів, особливо лисиць, характерними ознаками є набряк лапок, почервоніння підошви (“червонолапість”), між пальцями і на підошві виявляють виразки, що кровоточать.

Вітамін С бере участь у гемопоезі. Він стимулює всмоктування заліза в кишечнику, включення його в молекулу гему, активує редуктазу, яка сприяє перетворенню фолієвої кислоти в тетрагідрофолієву, а остання впливає на дозрівання еритроцитів. Окрім того, аскорбінова кислота бере участь у фіксації заліза в процесі синтезу гемоглобіну та у відновленні метгемоглобіну в еритроцитах. Аскорбіновій кислоті належить регулювальна роль у синтезі кортикостероїдів у надниркових залозах, гормонів щитоподібної, підшлункової і статевих залоз. Високим є вміст аскорбінової кислоти у тканинах ока – передній камері, рогівці, кришталику. [12]

Аскорбінова кислота інтенсивно синтезується в передшлунках жуйних. Про інтенсивність біосинтезу її в організмі корів свідчать результати балансових дослідів: при добовому надходженні з кормом 12,7 мг корови виділяли 1373 мг (у 100 разів більше), у тому числі з молоком – 575, калом – 779, сечею – 19 мг. У жуйних, коней і свиней інтенсивний синтез аскорбінової кислоти проходить у печінці, у птиці – в нирках. Не була доведена потреба кролів в екзогенній аскорбіновій кислоті. Біосинтез вітаміну С у тканинах більшості тварин залежить від функціонування багатьох ферментних систем, тому елементи живлення, зокрема вміст білка в раціоні, значно впливають на інтенсивність біосинтезу. Негативно впливає на синтез вітаміну С в організмі дефіцит вітамінів А, В1, К (у курей-несучок).

Головним джерелом аскорбінової кислоти є зелені корми, трава і сіно бобових культур, овочі й фрукти, капуста, картопля, молозиво і молоко.

С-гіповітаміноз розвивається при недостатньому надходженні вітаміну в організм, що частіше спостерігається в поросят, хутрових звірів і новонароджених телят, при порушенні всмоктування в тонкому кишечнику при хронічних шлунково-кишкових хворобах та зниженні синтезу його в печінці (гепатит, гепатоз), нирках і передшлунках. Якщо в природних умовах ендогенний біосинтез задовольняє потребу тварин в аскорбіновій кислоті, то в умовах, які вимагають підвищеної кількості вітаміну, він може бути недостатнім. Так, змен-шення вмісту аскорбінової кислоти було встановлене у ягнят і телят при А-гіповітамінозі, у телят, хворих на катаральну бронхопневмонію і білом’язову хворобу, у курчат – за дефіциту вітамінів А, В1, В2, К та фолієвої кислоти.

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 521 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)