АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ВІТАМІН В4 (ХОЛІН)

Прочитайте:
  1. D-гіповітаміноз (рахіт)
  2. Авітаміноз D
  3. Авітаміноз РР
  4. Антивітаміни та антагоністи вітаміну В6
  5. Біотин ( вітамін Н, антисеборейний ).
  6. Біохімія ферментів та коферментні вітаміни
  7. В5-гіповітаміноз (недостатність нікотинової кислоти, гіповітаміноз РР, пелагра, «чорний» язик)
  8. В6-гіповітаміноз (недостатність піридоксину)
  9. Вивчення адекватності та збалансованості харчування. Методика оцінки харчового статусу та вітамінної забезпеченості організму людини.
  10. Визначення вітаміну С у настої шипшини

Важливу роль відіграє холін у синтезі ацетилхоліну, який є медіатором нервового збудження. Ацетилхолін синтезується в цитоплазмі багатьох нейронів центральної і периферичної нервової системи із холіну та оцтової кислоти в присутності КоА.

Нестача холіну в поєднанні з дефіцитом марганцю в раціонах птиці призводить до порушення формування кісток і розвитку захворювання, яке одержало назву пероз (perosis – “ковзний” суглоб, “ковзне” сухожилля). У хворого молодняку птиці при цьому захворюванні спостерігаються потовщення і вкорочення трубчастих кісток, деформація суглобів, порушується робота зв’язкового апарату (ахілове сухожилля вискакує із свого виростка), стопа повертається під прямим кутом, подібно до вивиху кінцівок. Тому холін у птахівництві отримав назву “антиперозного” фактора.

Холін із кормом надходить як у вільному стані, так і у складі фос-фатидів, які у травному каналі гідролізуються ферментами підшлункової залози. Завершальні етапи гідролізу проходять на апікальній мембрані ентероцитів, і в кров усмоктується вільний холін. У печінці холін використовується для синтезу холінфосфатидів, головним чином – лецитину. Невелика кількість холіну циркулює в крові у вільному стані.

ВІТАМІН F

Вітамін F є комплексом ненасичених жирних кислот, які не можуть синтезуватися в організмі тварини. Надходить в організм у складі жирів корму. Перетравлювання і всмоктування його таке ж, як і інших жирів. Відкладається він у печінці, а потім із кров’ю надходить у різні тканини і клітини. За нестачі вітаміну F у коней, кіз і собак розвивається атеросклероз – захворювання, що характеризується дифузним ущільненням стінок артерій (гіаліноз). Гіаліноз інтими судин переходить у фіброз, який розвивається внаслідок вікового або патологічного відкладання в інтимі артерій ліпідів, зокрема холестеролу і його естерів, з наступним розростанням сполучної тканини, утворенням атероматозних бляшок, які складаються із фіброзно-ліпідного і білкового матеріалу, глибок вапна, крапель нейтрального жиру та клітинних інфільтратів. Ліпіди в стінках артерій знаходяться як у нерозчинній (кристали холестеролу, ліпопротеїни), так і у розчинній (ефіри холестеролу, фосфоліпіди) формах. Жирова дистрофія (атероматоз) у подальшому переходить у гіалінову (гіаліноз). Наслідком атеросклерозу можуть бути звапнування атероматозної маси, утворення атероматозних виразок, аневризм артерії на місці виразки та її розрив. Найбільш виражені зміни в гемодинаміці настають при склерозі аорти, артерій серця і головного мозку. Внаслідок розриву стінок судин можлива раптова загибель тварин, а при розриві дрібних судин виникають крововиливи в мозок із розвитком парезів і паралічів.[1,5]

КОЕНЗИМ Q

Коензим Q (кофермент, КоQ) належить до досить поширених коферментів. Саме цим і пояснюється його інша назва – “убіхінон”, тобто“всюдисущий хінон”. Він виявлений у клітинах рослин, тварин і в мікроорганізмах. Усередині клітин убіхінон локалізується, очевидно, виключно в мітохондріях. На сьогодні доведена основна – коферментна роль КоQ. Він є обов’язковим компонентом дихального ланцюга, оскільки забезпечує в мітохондріях перенесення електронів від мембранних дегідрогеназ, зокрема НАДН-дегідрогенази дихального ланцюга, СДГ і т.д., на цитохроми. КоQ може синтезуватися в організмі людей, тому його не відносять до класичних вітамінів. Проте при деяких патологічних процесах він стає незамінним фактором. [15] Так, при анемії, спричиненій дефіцитом білка в раціоні, лікувальний ефект вітамінів В12, Вс та інших засобів значно нижчий, порівняно з препаратами КоQ. Убіхінон є ефективним також при м’язовій дистрофії і серцевій недостатності.

ІНОЗИТ

Інозит, або ж інозитол – це кристалічна речовина, що міститься в зародках пшениці, печінці, м’ясі, яйцях, рибі, молоці, овочах і фруктах. Фізіологічна дія його вивчена недостатньо. Вона, очевидно, зв’язана з обміном фосфогліцеролів. Доведена також чітко виражена ліпотропна дія інозитолу: він гальмує розвиток жирової гепатодистрофії. При нестачі токоферолу інозит, імовірно, певною мірою попереджує розвиток енцефаломаляції та ексудативного діатезу в птиці. При нестачі інозиту зупиняється ріст, розвиваються дерматити, облисіння, припиняється ріст шерсті, а у птиці – пір’я.

 

ВІТАМІН В13

Вітамін В13 (оротова кислота) був виділений із молозива. Цим вітаміном багаті дріжджі, печінка, молоко. В організм тварин він надходить із кормами і синтезується мікрофлорою, всмоктується у тонкій кишці і використовується тканинами для синтезу піримідинових нуклеотидів (зокрема, уридин-5-фосфату), а вони – для синтезу нуклеїнових кислот.

 

ВІТАМІН В15

Вітамін В15 (пангамова кислота) уперше був виявлений у 1950 р. в тканинах печінки бика, а пізніше виділений із насіння багатьох рослин, звідки й пішла його назва (від грец. pan – весь, все, gami – насіння).[2,6]

Біологічна роль цього вітаміну вивчена недостатньо. Вітамін В15 є джерелом метильних груп, які використовуються в синтезі холіну, метіоніну, катехоламінів, стероїдних гормонів і креатину, сприяє утворенню АТФ і креатинфосфату, поліпшує перебіг процесів біосин-тезу білків, нуклеїнових кислот та глікогену. Крім того, пангамова кислота активує дихальні ферменти тканин, зокрема сукцинатдегідрогеназу, і цим сприяє збереженню функцій тканин в умовах гіпоксії.

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 490 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)