АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Практичне заняття (2години)

Прочитайте:
  1. A. Заняття № 17
  2. A. Перелік основних термінів, параметрів, які повинен засвоїти студент при підготовці до заняття
  3. II Цілі заняття
  4. IV.І Перелік основних термінів, параметрів, характеристик, які повинен засвоїти студент при підготовці до заняття
  5. V. Етапи проведення заняття
  6. V. Зміст теми заняття
  7. V. Зміст теми заняття.
  8. V. Матеріали методичного забезпечення заняття
  9. V. Основні етапи заняття
  10. VI. Методичне забезпечення заняття

Практичне заняття (2години)

Тема 1. Органи дихання

Мета: Освітня. Почати формувати знання учнів про дихальну систему людини; ознайомити із диханням як процесом, необхідним для життя; розглянути складові частини системи; повітроносні шляхи та легені - органи повітряного дихання; особливу увагу звернути на значення дихання для підтримання життєдіяльності.

Розвиваюча. Розвивати уміння порівнювати основні процеси життєдіяльності організму та їхнє значення; уміння виділяти головне та робити відповідні висновки; розвивати пам’ять, увагу, мислення.

Виховна. Виховувати бережливе ставлення до власного здоров’я та оточуючих людей.

План

1. Верхні дихальні шляхи

2. Дихальне горло, бронхи та легені

3. Діафрагма.

Методичні рекомендації: Дихання – сукупність процесів, унаслідок яких відбувається поглинання організмом кисню і виділення з нього вуглекислого газу. Процес дихання складається із:

- зовнішнього дихання;

- внутрішнього дихання;

- переносу газів кров’ю.

Розповідь про: повітроносні шляхи та органи повітряного дихання – легені.

Значення дихання.

Література [1-10]

Практичне заняття (2години)

Тема 2. Нервова регуляція процесу дихання.

Мета: Ознайомити студентів з видами дихання.

План

1. Види дихання.

2. Діяльність дихальної системи.

Методичні рекомендації: Процес дихання відбувається мимовільно. Це забезпечується завдяки нервовій і гуморальній регуляції дихання. За нервову регуляцію дихальних рухів відповідальний дихальний центр, розміщений у довгастому мозкові.

Гуморальна регуляція дихальних рухів тісно поєднана з нервовою. Вона спричинюється впливом певних хімічних речовин крові. Оскільки нервові клітини дихального центру чутливі до вуглекислого газу, який є в крові, вони й регулюють частоту та глибину дихальних рухів, що сприяє вирівнюванню його концентрації. На уроках фізкультури ви виконували певні фізичні вправи і спостерігали, що частота й глибина дихання збільшуються. Це відбувається тому, що під час фізичних навантажень посилюється робота скелетних м'язів, а це прискорює процеси окиснення в їхніх клітинах, а відповідно й збільшення вуглекислого газу в крові. Кров з надлишком вуглекислого газу надходить до дихального центру і спричинює його збудження, яке передається до дихальних м'язів. Людина починає дихати глибше, і це зумовлює виведення надлишку вуглекислого газу.

Література [1-10]

Практичне заняття (2години)

Тема: 3. Процес дихання.

Мета: Ознайомити студентів з практичними способами процесу дихання.

План

1. Дихальний центр.

2. Стан верхніх дихальних шляхів в процесі дихання.

3. Рух повітря.

4. Робота діафрагми.

5. Свідоме посилення чи затримка процесу обміну газів.

Методичні рекомендації: Для того щоб газообмін здійснювався нормально, повітря в легенях має постійно відновлюватися. Це відбувається завдяки дихальним рухам - вдиху і видиху, що постійно і ритмічно змінюють один одного (мал.1). Під час вдиху і видиху об'єм легенів то збільшується, то зменшується. Легені не мають власних м'язів, тому дихальні рухи відбуваються за допомогою міжреберних м'язів і діафрагми. Оскільки тиск у плевральній порожнині менший, ніж тиск у легенях, легені повторюють форму грудної порожнини, що змінюється внаслідок рухів діафрагми.

Література [1-10]

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 299 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)