АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

І. Гігієнічна оцінка класної кімнати, меблів та розсаджування учнів

Прочитайте:
  1. V етап м/с обстеження – оцінка результатів м/с втручань та їх корекція
  2. V. ОЦІНКА СТОМАТОЛОГІЧНОГО СТАТУСУ
  3. VI шкала «Загальна оцінка адаптованості дитини»
  4. А. Дослідження учнів
  5. Анкета для батьків учнів 1-х класів
  6. Визначення та гігієнічна оцінка СО2 в атмосферному повітрі та повітрі приміщень.
  7. Вимірювання температури тіла, прилади для вимірювання температури тіла, правила і техніка Оцінка результатів вимірювання температури тіла.
  8. Гігієнічна оцінка грунту за результатами фізико-хімічного аналізу грунту
  9. Гігієнічна оцінка навчальних меблів
  10. ГІГІЄНІЧНА ОЦІНКА НАВЧАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ В ЗАКРІПЛЕНОМУ КЛАСІ

Класні кімнати для учнів 1-4 класів розміщені на 1 поверсі (за гігієнічними вимогами класи для даної вікової групи і повинні розміщуватися на 1 поверсі). У школі запроваджена кабінетна система. Хімічна, фізична та біологічна лабораторії розміщені на 2 поверсі, за гігієнічними вимогами вони і повинні розміщуватися на другому поверсі. Навчальні класи та кабінети ізольовані від приміщень, які є джерелом шуму – майстерні, спортивного залу, актового залу та їдальні.

Приміщення для трудового навчання розміщуються на першому поверсі. Також передбачені навчально-виробничі майстерні для професійної підготовки учнів. Наявні і спеціальні майстерні з обробки металу, дерева.

Спортивний зал розміщується на 1 поверсі (так як і передбачається гігієнічними вимогами). Інвентарня для спортивного залу з’єднується із спортивним залом через окремі двері.

Актовий зал знаходиться на 2 поверсі. Їдальня на 1 поверсі. Столи в їдальні мають гігієнічне покриття, миються та дезінфікуються встановлених санітарно-гігієнічних норм.

Медичний блок розміщується на 2 поверсі хоча за гігієнічними вимогами повинен розміщуватися на 1 поверсі; складається з 2 кімнат різного спрямування.

Гардероб розміщується на 1 поверсі, має обладнані секції кожного класу.

Висота шкільних приміщень від підлоги до стелі становить 3,5м.

Гігієнічний стан приміщення класу: кількість учнів повністю відповідає площі та кубатурі класу, тому що площа класу складає 50 м² площа. За гігієнічними вимогами на 1 робоче потрібно, щоб припадало не менше ніж 1,4м², в даному класі ця вимога виконується в повній мірі.

Чистота підлоги, меблів, підвіконня знаходиться у хорошому стані. У даному класі не має штучної системи вентиляції. Для забезпечення належного стану повітря застосовується наскрізне провітрювання класу, яке здійснюється після уроків, а в теплі періоди року і на великій перерві та перед уроками. Вологе прибирання здійснюється у класі двічі на день – на великій перерві та після уроків. Температура класного приміщення відповідає гігієнічним вимогам, тому що за відповідними нормами вона повинна коливатися від 17 до 20 ºС, температура ж класу становить 17-18 ºС.

Світловий коефіцієнт становить 0,27, що в позитивну сторону відрізняється від норми.

Стіни класу пофарбовані у світло-зелений колір, у класі наявні штори (світло-рожевого кольору), на підвіконні знаходяться вазони з невеликими квітами.

У класі знаходяться такі меблі як учительський стіл, парти, шафа, вони мають колір натурального дерева. Всі парти та учнівські столи мають ростові номери, тому що за гігієнічними вимогами меблі повинні бути промаркіровані за допомогою поміток різного кольору (оранжевого, фіолетового, червоного і т.д.). Відстань від вікон до зовнішнього ряду парт становить 0,3м.

Між рядами двомісних парт становить – 0,6м.

Від задньої стіни до задніх парт – 1,2м (за вимогами не менше 0,65м. – отже вимога виконується)

Між переднім столом викладача і переднім столом учнів – 0,6м (дана вимога виконується). Висота нижнього краю дошки над підлогою становить 0,90м, що повністю відповідає гігієнічним нормам. Від перших парт до класної дошки 3м.

Основна вимога гігієною, полягає в тому, щоб навчальний стіл у всіх своїх частинах, по можливості, гармоніював з відповідними розмірами тіла одягненого дитини; тільки за такої умови останній може сидіти довгий час прямо при можливо меншій напрузі м'язів, і око буде знаходитися при читанні і письмі на необхідній відстані (35-40 сантиметрів).
Якщо стіл низький, учневі доводиться нахиляти тулуб (відбуваються при цьому зміни у вигинах хребта), якщо ж стіл високий, то учень піднімає плечі – праве звичайно вище лівого, – він як би висить на руках, а очі занадто наближені до книги або ручці.

Існують численні моделі шкільних столів, головним чином без урахування нахилу стола. Запропоновано також парти, які можуть бути пристосовані для будь-якого зростання.

Основні правила яких дотримуватися вчителі під час розсаджування учнів полягають у наступному діти, які часто страждають застудними хворобами, ревматизмом, ангінами розміщуються у третьому ряду парт; діти з порушеннями зору сидять за першими партами, але якщо дитина має високий зріст – на бокових місцях; з пониженим слухом розміщуються за першими і другими партами крайніх рядів; діти, які страждають порушенням осанки – сколіози – знаходяться на середньому ряді при цьому доцільно міняти їх місцями. діти з високим ростом сидять за останніми партами, а з малим ростом – на передніми партами; Здорових дітей потрібно міняти місцями для профілактики порушень викривлень хребта (не менше двох разів на рік).

Розміщення учнів за партами:

___

Класна дошка


 

 


Стіл вчителя
2,5

 

 


 
 
 
1,0 0,75 0,75 0,5

3333

 

 
 
 
 
 

 


 

 

Шафа

 

 


Для поліпшення гігієнічного стану класної кімнати перш за все потрібно, щоб усі парти мали ростові номери, що дасть можливість правильно розсадити учнів відповідно їхнього зросту. Крім цього розмістити шкільні парти на визначеній гігієнічними нормами відстані від вікон, учительського столу, класної дошки, стін, шафи тощо.

Також обов’язково потрібно тримати класну кімнату в чистому стані, особливу увагу слід приділити панелям та вікнам (бо як було виявлено за попередніми спостереженнями вони мають не зовсім відповідний гігієнічний стан).

Проаналізувавши схему розсадження учнів я з’ясував, що при виборі відповідного місця за партою вчитель орієнтувався і враховував особливості здоров’я дітей.

ІІ. Гігієнічна оцінка розкладу уроків у школі

Режим учнів у школі повинен бути таким, щоб на кожний наступний урок учень приходив не втомленим, щоб наприкінці дня не було сонливості і працездатність під кінець тижня знижувалась не суттєво. Цьому значною мірою сприяє раціональний режим та правильно складений розклад уроків.
При складанні розкладу уроків необхідно дотримуватись таких вимог:
1. Враховувати денну і тижневу динаміку працездатності в поєднанні із складністю предметів. Відома така динаміка змін працездатності учнів протягом дня: перший урок не дуже продуктивний (фаза впрацьовування), 2-3-й уроки відповідають фазі стійкої працездатності, тобто максимально продуктивні 4-й урок для учнів початкових класів малопродуктивний, для учнів середніх та старших класів – більш-менш продуктивний (фаза компенсованої втоми); 5-ті і особливо 6-ті уроки як правило малопродуктивні. Досить часто вони є причиною розвитку перевтоми учнів.
При організації тижневої динаміки працездатності школярів встановлено, ще найменш продуктивних днів є понеділок і п’ятниця (субота), найбільш продуктивний – вівторок і середа. Денну і тижневу динаміку працездатності школярів належть враховувати при складанні розкладу уроків: на дні і години високої працездатності відвести складні предмети, на дні і години зниженої працездатності – більш легкі предмети.
2. Чергувати уроки з врахуванням їх складності. Вчителям фізвиховання належить так організовувати свій урок, щоб на наступний урок учні прийшли не надмірно збудженні рухливою активністю.
3. Між уроками повинні бути достатні і належним чином організовані перерви.

Розклад уроків повинен враховувати оптимальне співвідношення навчального навантаження протягом тижня, а також правильне чергування протягом і тижня предметів природничо-математичного і гуманітарного циклів з уроками музики, образотворчого мистецтва, трудового навчання, основ здоров’я і фізичної культури. Для учнів 7-9 класів спарені уроки дозволяються при проведенні лабораторних і контрольних робіт, написанні творів, трудовому навчанні.

При проведенні оцінки розкладу уроків, рекомендується методика розроблена Н.П. Гребняком і В.В. Машиністовим (1993р.). За цією методикою кожен предмет має різний бал складності.

 

Предмет Ступінь важкості
Геометрія  
Алгебра 5,5
Іноземна мова 5,4
Хімія 5,3
Фізика 5,2
Біологія 3,6
Укр. Мова 3, 5
Укр. Література 1,7
Історія 1,7

 

Також відповідно до ступеня складності уроки були розподілені на групи (від найважчих до найлегших).

Група А – математика та іноземна мова

Група Б – фізика, хімія

Група В – біологія, географія, історія

Група Г – укр. мова і література

Група Д – креслення, малювання, трудову навчання, музика, співи, фізична культура.

Уроки групи А, Б не рекомендується ставити першими чи останніми, найкраще, щоб вони проводилися з 10 до 12-ої години, коли найвища активність розумової діяльності.

Аналіз розкладу уроків 8-Б класу СШ №13 проводиться на основі вище зазначених вимог та методик.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 1350 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)