АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

N Кількість молозива – від 10 до 100мл, в середньому – 30 мл на добу.

Прочитайте:
  1. Інкубаційний період – від 1 до 7 діб ( у середньому 2 –3 доби ).
  2. Кількість годин – 2
  3. Кількість годин – 2
  4. Кількість годин – 2
  5. Кількість годин – 2
  6. Кількість годин – 2 год.
  7. Кількість годин – 3
  8. Кількість еритроцитів
  9. Максимальна кількість балів, що присвоюється студенту при засвоєнні модулю (залікового кредиту ECTS) – 200 балів.

N Щільність молозива висока за рахунок великого вмісту білка, який представлений, в основному, альбумінами та імуноглобулінами. Вміст лактози, жиру і водорозчинних вітамінів значно нижчий, ніж у зрілому молоці, а жиророзчинних вітамінів та деяких мінеральних речовин (Na, Zn) – більший.

N Молозиво має велику енергетичну цінність - 150 ккал/100 мл або 628 кДж/100мл, тоді як зріле молоко – 64 ккал/мл або 272 кДж/100 мл. Тому, навіть невелика кількість молозива задовільняє потребу новонародженого в усіх поживних речовинах.

N Молозиво вміщує такий високий рівень імуноглобулінів та інших захисних факторів, що його можна розглядати не тільки як продукт харчування новонародженого, але і як біологічно активну речовину, яка забезпечує адаптацію дитини до умов позаутробного існування і захист від цілого ряду інфекцій.

N Молоко – це біла рідина, що являє собою суміш крапельок жиру, що знаходяться в сироватці. Молоко має лужну реакцію, при кип'ятінні не згортається. Молоко, як і молозиво, містить білки, солі, вітаміни, ферменти, антитіла, вуглеводи.

N Склад грудного молока змінюється в залежності від періоду лактації: протягом перших 2 -3 днів після пологів виділяється молозиво, потім – перехідне молоко, а з 2-го тижня – зріле молоко.

ПЕРЕВАГИ ГРУДНОГО ВИГОДОВУВАННЯ

Для повноцінного розвитку дитини грудне вигодовування має надзвичайно велике значення: це контакт з мамою, звичні запахи і смаки, тілесний комфорт, задовільнення рефлексу смоктання, почуття безпеки, джерело їжі і життя, налагодження усіх функцій організму, становлення і розвиток імунної, нервової та ендокринної систем. При відсутності грудного вигодовування неможливо виростити дитину гармонійною в усіх відношеннях.

n 1. Харчова цінність. Перш за все грудне молоко – ідеальна їжа для немовлят. Воно дивовижно пристосоване до особливостей травлення і обміну речовин кожного новонародженого і немовляти. Білковий, жировий, вуглеводний компонети жіночого молока, вітаміни, мінеральні речовини – тонко і індивідуально відповідають потребам дитини, а деякі речовини, що входять до складу молока – унікальні. Це таурин, поліаміни, карнітин, інозітол, докозогексаєнова, ейкозопентаєнова жирні кислоти. Ці речовини є есенціально необхідними для розвитку і формування центральної нервової системи, фоторецепторів сітківки ока та ін.

n 2. Захисна роль жіночого молока забезпечується вмістом у жіночому молоці цілої низки специфічних і неспецифічних антиінфекційних факторів секретного імуноглобуліну А у високій концентрації, IgM, IgG, IgE, живих клітинних елементів (нейтрофіли, макрофаги), лактоферину, лізоциму, біфідус-фактору, комплементу, параамінобензойної кислоти, антистафілококового фактору і інших, які також сприяють формуванню власної повноцінної системи імунітету. Значна роль грудного молока в профілактиці харчової алергії.

n 3. Регуляторна роль жіночого молока пов'язується з наявністю в ньому різних гормонів (гіпоталамічних рилізинг-гормонів, гіпофізарних, тиреоїдних, стероїдних, підшлункової залози, простагландинів), ферментів (пепсину, трипсину, ліпази, амілази та ін.), ростових факторів (епідермального, інсуліноподібного, нейроросткового). Ці речовини забезпечують фізіологічний перехід від гемотрофного до лактотрофного харчування новонародженого, сприяють дозріванню, в першу чергу, травного тракту дитини, запобігають перевантаженню гіпоталамо-гіпофізарної системи новонародженого, регулюють процеси асиміляції і синтезу білка.

n 4. Психоемоційний аспект. Природнє вигодовування відіграє важливу роль у процесах розвитку психоемоційних відносин між матір'ю і дитиною. Сьогодні саме годування грудьми розглядається як могутній емоційний стимул у процесі становлення психічних функцій дитини. Відмічено, що під час годування грудьми між матір'ю і дитиною встановлюється особлива близкість, яка зберігається на довгі роки, а по деяких даних – на все життя.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 489 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)