АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Кровоносні судини.

Прочитайте:
  1. КРОВОНОСНІ СУДИНИ ВЕЛИКОГО І МАЛОГО КОЛА КРОВООБІГУ
  2. КРОВОНОСНІ СУДИНИ МАЛОГО КОЛА КРОВООБІГУ
  3. Кровоносні судини сітківки
  4. Кровоносні судини: класифікація і функції.


До легень надходить кров із двох джерел - легеневої артерії (мале коло кровообігу) та бронхіальних артерій (велике коло кровообігу). Гілки легеневої артерії, в яких тече венозна кров під порівняно невисоким тиском (у здорових - до 25 мм рт. ст.), входять у легеню через корінь, розділяються і повторюють розгалуження бронхів, проходячи поряд із ними. Їх найдрібніші розгалуження - капіляри - досягають міжальвеолярних перегородок і беруть участь у газообміні. Із капілярів збагачена киснем кров збирається у більші венозні судини, які об'єднуються у легеневі вени (по 2 з кожної легені) і впадають у ліве передсердя.
Бронхіальні артерії (2-4) беруть початок з грудного відділу аорти, прямують до коренів легенів і, віддавши гілки до плеври, пролягають у перибронхіальній тканині та адвентиції бронхів, досягаючи рівня бронхіол. Вони постачають легені артеріальною кров'ю. Із капілярів кров переходить у дрібні вени. Одна частина їх впадає в систему легеневих вен, інша (з великих бронхів) - у бронхіальні вени, а далі - в непарну (напівнепарну) вену. Важливо, що тиск у бронхіальних артеріях високий (близький до тиску в аорті), тому порушення їх цілісності при різних патологічних процесах загрожує масивною кровотечею.
Між гілками системи легеневої і бронхіальної артерій є анастомози, функція яких регулюється у міру потреби.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 444 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)