АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Перфузія.


Для нормального газообміну в альвеолах першорядне значення має адекватне співвідношення між альвеолярною вентиляцією і перфузією - третім компонентом зовнішнього дихання. У газообміні беруть участь капіляри малого кола кровообігу, утворені в результаті розгалужень легеневої артерії. Опір плину крові в малому колі в 10 разів менший, ніж у великому через відносно більший діаметр легеневих артеріол. Характерною особливіс тю кровообігу в малому колі є велика кількість артеріо-венозних анастомозів, по яких кров із легеневого стовбура може потрапляти у вени, минаючи легеневі капіляри і не збагачуючись киснем. При підвищенні тиску в системі легеневої артерії ці анастомози попереджують перевантаження правого шлуночка.
Вентиляція альвеол також бере участь у регуляції легеневого кровообігу. Альвеолярна гіпоксія (зниження Ра О2 в альвеолярному повітрі) зумовлює вазоконстрикцію (звуження артеріол) у зоні гіпоксії, отже і зменшення постачання кров'ю ділянок легень, які слабо вентилюються. Вирівнюється співвідношення між альвеолярною вентиляцією і перфузією. Цей феномен (відомий під назвою рефлексу Ейлера-Лілієнштранда) не залежить від центральної регуляції. Вважають, що клітини навколосудинних тканин у відповідь на гіпоксію виділяють судинозвужувальні речовини. Крім функціональної доцільності, вазоконстр икція великої кількості судин призводить до зростання внутрішньосудинного опору, підвищення тиску в малому колі кровообігу і є одним із важливих патогенетичних механізмів розвитку хронічного легеневого серця.
При порушенні вентиляційно-перфузної відповідності змінюється нормальний газообмін. Якщо вентиляція переважає над кровообігом (тромбоемболія легеневої артерії), різко зменшується оксигенація крові. Такий стан ще називають даремною вентиляцією. Якщо ж ділянки легень, позбавлені вентиляції, нормально васкуляризуються, кров, що від них відтікає, не насичується киснем (даремна перфузія). Це спостерігається при ателектазі легені.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 558 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)