АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Лімфатична система.

Прочитайте:
  1. Выделительная система.
  2. Гипоталамо-гипофизарная система.
  3. Глава 18 – Эндокринная система.
  4. Гормоны, влияющие на функцию коры надпочечников: гипоталамо-гипофизарно-надпочечниковая система.
  5. Гормоны, влияющие на функцию щитовидной железы: гипоталамо-гипофизарно-тиреоидная система.
  6. ДЫХАТЕЛЬНАЯ СИСТЕМА.
  7. Дыхательная система.
  8. Дыхательная система. Кожа и ее производные.
  9. Женская половая система.
  10. Женская половая система.


Лімфатичні судини легень поділяють на поверхневі та глибокі. Поверхневі утворюють сітку в товщині плеври і анастомози з глибокими судинами, що знаходяться у сполучнотканинних прошарках між часточками, субсегментами, сегментами, а також у стінках бронхів. Лімфатичні капіляри починаються на рівні респіраторних бронхіол, в альвеолах немає лімфатичних капілярів.
На шляху відтоку лімфи до кореня знаходиться декілька груп лімфатичних вузлів. Бронхопульмональні вузли розміщені в основному в місцях розгалужень бронхів. Біля головних бронхів, у місці поділу трахеї, розрізняють нижні, верхні, праві та ліві трахеобронхіальні лімфатичні вузли. Паратрахеальні вузли розміщені з обох боків трахеї. Від цих лімфатичних вузлів лімфа надходить у бронхосередостінний стовбур, а далі зліва - у грудну протоку, справа - у праву лімфатичну протоку.
У здорової людини за нормальних умов відтік лімфи здійснюється від периферії до кореня. Проте існує думка, що внаслідок зростання негативного тиску в плевральній порожнині під час вдиху плин лімфи може бути спрямований від кореня до периферії. Лімфатичні вузли є першим, дуже важливим бар'єром на шляху різних чужорідних агентів, особливо інфекційних. При пухлинах, запальних процесах, коли виникає блокада лімфатичних шляхів, можливий також ретроградний плин лімфи (від кореня до периферії) і поширення таким ретроградним лімфогенним шляхом патологічного процесу з прикореневих лімфатичних вузлів у легеневу тканину. Здавна відома "лімфотропність" мікобактерій туберкульозу, особливо при первинних формах, при яких ураження лімфатичної системи є обов'язковим компонентом захворювання і важливим джерелом подальшої лімфо-гематогенної дисемінації. Враховуючи важливу бар'єрну функцію лімфатичної системи, при низці інфекцій, нагнійних процесах застосовують ендолімфатичне або непряме лімфотропне введення лікувальних препаратів.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 429 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)