АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Ятрогенії

Ятропатогенія, скорочено ятрогенія (iatros = лікар, gennao = робити) — це такий спосіб обстеження, лікування, проведення профілактичних заходів, у результаті яких лікар заподіює шкоду здоров'ю хворого. У більш широкому понятті слова йдеться про нанесення шкоди хворому медичним працівником. У цьому зв'язку вживається також термін сорроригенїї, тобто шкода, заподіяна медичною сестрою (sorror — сестра), так само як і в інших галузях уживається термін дидактогенія чи педагогенія — нанесення шкоди учневі педагогом у процесі навчання.

Розрізняємо ятрогенію соматичну — нанесення шкоди ліками (приклад: алергійні реакції після застосування антибіотиків), механічними маніпуляціями (хірургічні операції), опроміненням (рентгенологічне дослідження і рентгенотерапія) та ін. Соматична ятрогенія, причина якої не є виною медичних працівників, може виникнути внаслідок незвичайної і неочікуваної патологічної реактивності хворого, наприклад, на ліки, що в інших випадках не викликають ускладнень. Іноді їх причиною є недостатня кваліфікація лікаря, особливості його особистості, його темпераменту і характеру, а також його психічний стан, наприклад, нездатність концентрувати увагу при стомленні й поспішності. Причина шкідливої дії невдало обраних ліків полягає в першу чергу не в самих ліках, а в тому, хто їх призначив.

Психічна ятрогенія є типом психогенії. Психогенія означає психогенний механізм розвитку захворювання, тобто розвиток хвороби, обумовлений психічними впливами і враженнями. Психічна ятрогенія містить у собі шкідливий психічний вплив лікаря на хворого. Мають значення слова і всі засоби контактів між людьми, що діють не тільки на психіку, але і на весь організм хворого.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 515 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)