АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Клініка і діагностика пневмотораксу, гемотораксу і хілотораксу

Прочитайте:
  1. А 3.5. Діагностика і лікування рефрактерної АГ
  2. Диференційна діагностика
  3. Диференційна діагностика різних форм карликового росту (нанізму)
  4. Диференційна діагностика.
  5. Діагностика
  6. Діагностика
  7. Діагностика
  8. Діагностика
  9. Діагностика
  10. Діагностика

Пневмоторакс - накопичення повітря у вільній плевральній порожнині. Розрізняють наступні його види: закритий, відкритий, клапанний і напружений.

Закритий пневмоторакс нерідкий при переломах ребер, спонтанних розривах легенів (кіста легені, емфізематозна булла), розкритті абсцесу легені. Повітря в плевральну порожнину може засмоктуватися при проникаючих пораненнях грудної клітини у момент пошкодження, подальше його надходження в порожнину плеври припиняється унаслідок спадання країв рани. Причиною закритого пневмотораксу може бути також розрив внутрішньоплевральних сегментів головних бронхів.

Відкритий пневмоторакс можливий при проникаючих пораненнях грудної клітини, коли раневий канал не закривається і повітря без перешкоди може поступати і виходити з плевральної порожнини.

Клапанний пневмоторакс виникає у випадках, коли перекривається можливість виходу повітря з плевральної порожнини тканиною (клаптем) або шкірним клапаном при проникаючому пораненні грудної клітини. В таких випадках при черговому вдиху в порожнину плеври поступає нова порція повітря, за рахунок чого швидко збільшується внутрішньоплевральний тиск, розвивається так званий напружений пневмоторакс: внутрішній - при розриві легені, зовнішній - при пораненні грудної клітини.

Тактика надання невідкладної допомоги:

1) накладення асептичної захисної пов'язки;

2) накладення герметизуючої пов'язки за наявності відкритого пневмотораксу;

3) укриття рани стерильним рушником у разі наявності великого дефекту грудної стінки з подальшою фіксацією циркулярною пов'язкою;

4) дренування плевральної порожнини в II-III міжребер’ї по середньоключичній лінії або в IV-V міжребер’ї по середньопідпахвовій лінії;

5) внутрішньовенне введення кристалоїдних і колоїдних розчинів з метою заповнення ОЦК: якщо АТ не визначається, то швидкість інфузії повинна складати 300-500 мл/хв.; при шоку I-II ступеня вводять в/в струменево до 800-1000 мл поліїонних розчинів; при більш виражених порушеннях кровообігу слід додавати струменеве в/в введення декстранів або гідроксіетілкрохмалю в дозі 5-10 мл/кг до стабілізації АТ на рівні 90-100 мм рт. ст.;

6) знеболення з метою придушення больової реакції і поліпшення відкашлювання мокроти;

7) при розвитку гострої дихальної недостатності - вдихання кисню;

8) при наростаючій емфіземі середостіння - дренування переднього середостіння;

9) інтубація трахеї і штучна вентиляція легені при посилюванні гострої дихальної недостатності;

10) у разі зупинки ефективного кровообігу - реанімаційні заходи;

11) транспортування постраждалих здійснюється в горизонтальному положенні з підведеним на 30° головним кінцем або в положенні напівсидячи.

Гемоторакс - скупчення крові в плевральній порожнині. Окрім легені, джерелом гемотораксу часто бувають міжреберні артерії і вени, внутрішня грудна артерія, що пошкоджуються при переломах ребер.

За об'ємом крові, що вилилася, розрізняють гемоторакс малий (200-300 мл), середній (до 700-800 мл) і великий (до 1,5-2 л). Односторонній гемоторакс окрім симптомокомплексу гострої крововтрати викликає зсув в здорову сторону органів середостіння, обмежує екскурсію легені, підтискає його догори, знижуючи його життєву місткість.

Хілоторакс - скупчення лімфи в плевральній порожнині. Виникає в результаті пошкодження стінки грудної протоки під час торакальних операцій, значно рідше - при травмах грудної клітини, а також внаслідок вад розвитку грудної протоки, запальних і пухлинних процесів різних органів грудної порожнини, іноді - при туберкульозі.

Клінічні прояви обумовлені здавленням легені і зсувом середостіння з симптомами дихальної недостатності і порушення гемодинаміки.

Диференціальна діагностика з іншими видами гідроторакса проводиться під час плевральної пункції в типових точках (VI-VII міжребер’я по лінії лопатки і IV-V - по середній пахвовій), при якій виділяється рідина молочного кольору густої консистенції, каламутна, без осаду. Слід зазначити, що лімфа володіє антисептичним і бактерицидними властивостями і достатньо тривалий період не інфікується, не перетворюючись тим самим на емпієму.

При тривалому процесі може виникнути необхідність оперативного втручання - внутрішньогрудної перев'язки пошкодженої грудної протоки, яка може бути виконаний також відеоторакоскопічно.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 650 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)