АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Пов'язки на голову та шию

Пов'язка «шапочка Гіппократа» (рис. 7б), яка закриває волосяну частину голови, наданий час має переважно історичне значення, оскільки погано фіксується та легко сповзає. Тому на практиці надають перевагу пов'язкам «очіпок» та «вуздечка».

Пов'язку «очіпок» накладають наступним чином (рис. 7в). Відрізок бинта завдовжки одного метра накладають симетрично на тім'я. Кінці бинта вільно звисають по обидва боки голови. На рівні брів та потиличного горба накладають перший циркулярний виток під кінцями, що вільно звисають, на кожному наступному витку роблять петлю навколо вільного кінця, після чого бинт ведуть через потилицю на інший бік голови, де знову роблять оберт навколо вільного кінця, і бинт ведуть через лоб до іншого боку. Кожний наступний тур поступово зміщується у напрямку до тім'я до того часу, поки пов'язка не вкриє всю поверхню волосяної частини голови. Вільні кінці зав'язують під підборіддям.

Рис. 7. Пов’язки на голову: а – зворотна; б – «шапка Гіпократа»; в – «очіпок»; г – «вуздечка»; д – неаполітанська; е – на одне око; ж – на оюидва ока; з – хрестоподібна на потилицю.

Пов'язка «вуздечка», крім волосяної частини голови, закриває ще й бічні поверхні обличчя, підборіддя, скроні і лоб (рис. 7г). Її починають з 2-3 циркулярних турів через лоб та потилицю, а потім спускають над вухом і переводять на задню, а потім – на праву і передню поверхні шиї, далі ведуть по лівій щоці вертикально догори попереду вуха. Роблять потрібну кількість вертикальних турів, закриваючи тім'я і потилицю, далі бинт знову проводять позаду вуха на потиличну ділянку, шию, роблячи горизонтальні тури для фіксації.

Вузлова пов'язка використовується для зупинки кровотечі з скроневої артерії. Накладають її за допомогою двоголовчастого бинта. Бинтування починають зі скроні здорового боку у горизонтальній площині. На місці ушкодження роблять перехрест (для збільшення тиску на рану часто під бинт кладуть ватно-марлеву кульку), і далі ведуть бинт перпендикулярно до першого туру (у фронтальній площині). Знову проводять обидві головки через здорову скроню до ураженої, роблять там перехрест і бинтують у горизонтальній площині.

Пов'язка на око. Якщо бинтують праве око, бинт тримають у правій руці і, навпаки, у разі перев'язування лівого ока головку бинта перекладають у ліву руку і ведуть пов'язку справа наліво. Першим накладають циркулярний тур навколо голови. Наступні витки проходять над вухом здорового боку і під вухом з боку ушкодження (рис. 7е).

Пов'язку на обидва ока починають накладати так само, як і пов'язку на одне око. Потім переходять через потиличний горб на інший бік під вухом, після чого ведуть догори, закриваючи друге око. Витки перехрещують над переніссям. Пов'язку закінчують циркулярним туром навколо голови. Вуха залишають відкритими (рис. 7ж).

Пов'язку на одне чи обидва вуха виконують так само, як і пов'язки на одне чи обидва ока, але закривають вушну раковину з ураженого боку і залишають відкритим око. Можна також виконати пов'язку «вуздечка», закриваючи вушну раковину.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 526 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)