АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Система роботи з проблеми адаптації першокласників до школи

Прочитайте:
  1. II етап. Контроль за процесом адаптації першокласників до школи
  2. III етап. Дослідження причин труднощів адаптації в дітей «контрольної групи»
  3. IV. Система изложения
  4. IX. Дыхательная система
  5. IX. Система HLA
  6. Автономна нервова система
  7. Адаптаційний синдром – це комплекс реакцій адаптації людини у відповідь на значні за силою і тривалістю несприятливі впливи (стресори).
  8. Актуальність проблеми
  9. Алгоритм виконання роботи.
  10. Алгоритм виконання роботи.

 

Іетап. Профілактика дезадаптації майбутніх першокласників до школи

Профілактика дезадаптації майбутніх першокласників до школи має велике значення, оскільки вчасно й успішно проведена превентивна робота психолога буде сприяти адаптації дітей. Що ж містить у собі профілактична робота?

1. Робота з майбутніми першокласниками (підготовча група або діти, документи яких уже подали в перший клас школи);

1.1. Психологічна діагностика готовності дітей до навчання в школі містить дослідження:

· рівня розвитку пізнавальних процесів;

· рівня довільності;

· мотиваційної готовності;

· соціально-психологічної готовності (уміння спілкуватися в групі однолітків, готовності «грати» соціальну роль школяра).

Мета: збирання даних для консультування батьків майбутніх першокласників, виявлення дітей «групи ризику» щодо дезадаптації до школи і, відповідно, для адекватної побудови подальшої роботи психолога з дітьми, вчителями й батьками.

1.2. Індивідуальне консультування батьків (за необхідності, учителів), а також надання рекомендацій з подальшого розвитку й підготовки дитини до навчання в школі.

1.3. Систематична участь психолога в заняттях підготовки дітей до школи: релаксаційні вправи, ігри з розвитку навичок спілкування в групі, розвитку пізнавальних процесів.

1.4. Індивідуальна корекційна робота.

1.5. Складання картотеки «групи ризику» щодо дезадаптації до школи в першому класі на підставі інформації, отриманої у процесі психо-діагностичного обстеження дитини, бесіди з батьками з анамнезу (анамнез психолог складає за результатами бесіди з батьками і включає інформацію з медичної карти дитини).

1.6. Психологічна освіта батьків майбутніх першокласників на батьківських зборах із питань вікових особливостей, готовності до школи, проблеми адаптації до школи, спілкування з однокласниками, виховання дітей.

1.7. Психологічна освіта вчителів, що будуть працювати з першими класами, на педагогічних консиліумах, методичних об'єднаннях із питань вікових особливостей, готовності до школи, проблем адаптації першокласників, спілкування педагога з дітьми, їхнього навчання.

1.8. Індивідуальне консультування вчителів з питань індивідуальних психологічних особливостей дітей «групи ризику» щодо дезадаптації до школи.

2. Проведення профілактичних занять з учнями перших класів (1-2 заняття в тиждень протягом першої – другої чвертей) з програми: «Психологічна абетка для першокласників» Т.Аржакаєвої і І.Вачкова [21], «Розвивальна робота психолога на етапі адаптації дітей до школи» Т.В.Азарової, М.Р.Бітянової [20].


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 545 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)