АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Згідно стандартів МОЗ України.

Прочитайте:
  1. А.1.2 Шифр згідно МКБ-10: N18
  2. А.1.2. Шифр згідно МКХ-10: D68.0
  3. Артеріальний тиск: визначення, нормальні показники АТ згідно з даними ВООЗ.
  4. Класифікація ступеня тяжкості стенокардії згідно з Канадським кардіоваскулярним товариством
  5. Клінічно для серцевої недостатності ІІБ стадії згідно класифікації
  6. Яку медичну документацію, згідно наказу МОЗ України № 417 від 15.07.2011 року, має заповнити фельдшер ФАПу при постановці на облік вагітної терміном до 12 тижнів?

Несправжня кіста ПЗ – порожнинне утворення органу, що містить драглисту субстанцію і не має епітеліальної вистилки. Після деструктивного ГП кісти виникають як в оперованих, так і у неоперованих пацієнтів. За терміном виникнення кісти ПЗ розподіляються на:

- гострі (2-3 міс),

 

- підгострі (3-6 міс),

 

- хронічні (від 6 міс).

 

За тяжкістю перебігу кісти ПЗ розподіляються на:

 

- прості (неускладнені)

 

- ускладнені (нагноєння, перфорація, перитоніт, кровотеча,

 

фістулоутворення).

 

Кісти ПЗ також бувають:

 

- первинні,

 

- рецидивні.

 

Обстеження хворих кістами ПЗ вимагає лабораторного (загальні аналізи крові, сечі, біохімі­чний аналіз крові, коагулограма – див.) та інструментального (рентгенографія органів груд­ної та черевної порожнин, УЗД, КТ органів черевної порожнини, ЕКГ, ЕФГДС) обстеження.

 

Додатково (за показаннями):

 

- ЕРХПГ,

 

- релаксаційна дуоденографія,

 

- глікемічний та глюкозурічний профіль,

 

- пункційна тонкоголкова аспіраційна біопсія ПЗ під контролем УЗД (КТ) з цитологічним та бактеріологічним дослідженням аспірату та ви­значенням чутливості останнього до антибіо­тиків.

 

Неускладнена кіста ПЗ на стадії формування лікується консервативно (Н2-блокатори, антациди, пребіотики, пробіотики, антиоксиданти, вітаміни та ін.). При виникненні усклад­нень на стадії формування несправжньої кісти виникає необхідність в операції зовнішнього дренування останньої.

 

Сформована кіста ПЗ є показанням до операції внутрішнього дренування - цистогас­тро- або цистоентеростомії, при ділятації головної панкреатичної протоки ПЗ – повздовжньої панкреатоєюностомії. При ускладненій сформованій кісті спосіб її хірургічного дренування визначається конкрет­ною клінічною ситуацією. Можливе застосування ендоскопічних втру­чань. Тривалість лікування кіст ПЗ індивідуальна і залежить від перебігу хвороби, усклад­нень.

 


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 469 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)