АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Підготовка до заняття. Самопідготовку доцільно починати з повторення анатомії та функції підшлункової залози і печінки

Прочитайте:
  1. A. Заняття № 17
  2. A. Перелік основних термінів, параметрів, які повинен засвоїти студент при підготовці до заняття
  3. IV. Працевлаштування, освіта і професійна підготовка інвалідів
  4. V. Етапи проведення заняття
  5. V. Зміст теми заняття.
  6. V. Матеріали методичного забезпечення заняття
  7. V. Основні етапи заняття
  8. VI. Методичне забезпечення заняття
  9. ДЛЯ ПІДГОТОВКИ СТУДЕНТІВ ДО ПРАКТИЧНОГО ЗАНЯТТЯ
  10. До практичного заняття з дерматовенерології

Самопідготовку доцільно починати з повторення анатомії та функції підшлункової залози і печінки. За підручником та лекційним матеріалом вивчіть питання, що стосуються частоти, розповсюдженості, етіології та патогенезу раку підшлункової залози і печінки.

Слід пам'ятати, що розповсюдження пухлини йде лімфогенним та гематогенним шляхом, а також шляхом проростання у сусідні органи і тканини, в тому числі і по періневральним щілинам, що веде до втягування у пухлинний процес нервових кінцівок дванадцятипалої кишки, печінково-дванадцятипалої зв'язки, верхньої брижової, ворітної та нижньої порожнистої вен.

Для первинних пухлин печінки характерним є місцевий інвазивний ріст, особливо часто пухлина проростає у діафрагму. Віддалені метастази найчастіше знаходять у легенях (до 45% випадків).

Метастази РПЗ рано знаходять у реґіонарних лімфатичних вузлах - парапанкреатичних, пізніше у мезентеріальних, перипортальних, перигастральних та л/вузлах верхнього поверху очеревини та заочеревного простору. Віддаленими метастазами уражаються: печінка, рідше - легені, мозок, кістки, нирки та ін.

Вивчаючи клінічні симптоми раку підшлункової залози і печінки, намагайтесь впорядкувати їх за прийнятою на кафедрі онкології схемою опорних симптомів.

Під час підготовки до заняття доцільно з'ясувати, які інструментальні методи дослідження застосовуються з метою діагностики цієї патології (до операції та під час лапаротомії), яка їх цінність та інформативність.

При вивченні способів і методів лікування слід знати, що лікування онкопатології підшлункової залози і печінки може бути радикальним та паліативним. До радикальних операцій відносять панкреатодуоденальну резекцію та панкреатектомію у I та II ст. процесу. При раку печінки – гемігепатектомія, сегментарні резекції. До паліативних операцій відносять біліодигестивні анастомози. Крім того, застосовують променеве та хіміотерапевтичне лікування.

При вивченні наслідків лікування необхідно знати процент резектабельності та прогноз захворювання.

 


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 332 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)