АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Робота в клініці

Прочитайте:
  1. Багатоваріантна самостійна робота
  2. Багатоваріантна самостійна робота
  3. Багатоваріантна самостійна робота
  4. Будова та робота серця
  5. Індивідуальна робота студентів – захист рефератів.
  6. Індивідуальна робота студентів «Дослідження ролі спинного і головного мозку в регуляції функцій організму» (2 год.)
  7. Індивідуальна робота студентів «Основні етапи розвитку фізіології»
  8. Індивідуальна робота студентів «Роль залоз внутрішньої секреції в регуляції функцій організму» (2 год.)
  9. Курсова робота
  10. КУРСОВА РОБОТА

Рання діагностика раку підшлункової залози дуже важка. Діагноз багато в чому залежить від опитування, вивчення анамнезу, об'єктивного обстеження та вірної інтерпретації одержаних даних. Здійснюючи курацію хворого, слід пам'ятати, що клініка залежить від локалізації процесу, його місцевого розповсюдження, характеру ускладнень, що викликані пухлиною та метастазування.

Підозра на наявність пухлини підшлункової залози при виникненні жовтяниці повинна з'явитися у разі:

а) стійкої жовтяниці, що постійно зростає, яка виникла без болю або супроводжується тупими постійними болями, втратою ваги;

б) якщо жовтяниці передувало шкіряне свербіння, втрата ваги, слабкість;

в) якщо під час пальпації живота знайдений збільшений безболісний жовчний міхур, що поєднується з жовтяницею;

г) механічна жовтяниця виникає у літньої людини;

д) поява жовтяниці не пов'язана з нападами болю, відсутній "жовчний" анамнез.

При об'єктивному дослідженні необхідно звернути увагу на живлення хворого, тургор шкіри, колір слизових оболонок. При дослідженні очеревини важливе значення має пальпація ділянки підшлункової залози, знаходження пухлини або інфільтратів.

Однією з ознак пухлини підшлункової залози є симптом Курвуаз'є, що поєднується з жовтяницею. Пухлина, що визначається пальпаторно, свідчить про неоперабельність процесу. При обтураційній жовтяниці на підставі раку підшлункової залози майже завжди визначається збільшення печінки, обумовлене холестазом, вторинним біліарним цирозом, ангіохолітом. При пальпації печінка буває щільною, з гострим краєм, з гладкою поверхнею, при метастазах - бугруватою, болючою.

У хворих на рак підшлункової залози можлива поява ряду ускладнень, що обумовлені жовтяницею та раковим процесом, а також супутніми хворобами. До них відносять печінково-ниркову недостатність, тромбофлебіт, цукровий діабет, нервово-психічні порушення, асцит.

Асцит пов'язаний з канцероматозом очеревини або тромбозом портальної системи вен. Тромбози периферічних судин частіше виникають у хворих на рак тіла і хвоста ПЗ і пояснюються проникненням у кров трипсіну і посиленням активності системи згортання крові.

На початкових стадіях раку печінки спостерігається загальне нездужання, диспепсичні розлади (втрата апетиту, нудота, іноді блювота), відчуття важкості у правому підребер’ї, тупі ниючі болі, підвищення температури. З’являються загальна слабкість, схуднення, анемія.

З розвитком захворювання можливе збільшення печінки, що може виступати з-під реберної дуги, може набувати дерев’янистої щільності, горбкуватості. При прощупуванні ділянки печінки може визначатися пухлиноподібне утворення. Поступово зростає жовтяниця.

 


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 340 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)