АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ФОРМУВАННЯ НАВЧАЛЬНИХ ЦІЛЕЙ

Прочитайте:
  1. Векторна теорія формування ЕКГ. ЕКГ, відведення. Походження зубців, сегментів, інтервалів ЕКГ.
  2. Гігієнічна оцінка обладнання шкільних приміщень та навчальних меблів
  3. Гігієнічні вимоги до класної дошки, навчальних посібників, підручників.
  4. Гігієнічні вимоги до навчальних приміщень.
  5. Гігієнічні вимоги до основних приміщень загальноосвітніх навчальних закладів
  6. ІV. Формування нових знань.
  7. Медико-педагогічний контроль за фізичним вихованням учнів у загальноосвітніх навчальних закладах
  8. Механізм формування погоди
  9. Обладнання навчальних приміщень. Учнівська парта, її основні конструктивні елементи, основна вимога до учнівської парти.
  10. ОРІЄНТОВНИЙ РОЗПОДІЛ ГОДИН З НАВЧАЛЬНИХ ПРАКТИК ПО ФАРМАКОЛОГІЇ

ЗНАТИ будову та функції саркоплазматичного ретикулуму, склад тріади м’язового волокна.

ВМІТИ пояснювати значення Т-системи для проведення імпульсу.

 

ЗМІСТ ТЕМИ

Саркоплазматичний ретикулум (СР) подібний до гладенької ендоплазматичної сітки і служить депо іонів кальцію. У м’язовому волокні він розташований в безпосередній близькості від міофібрил. Його структури поділяються на термінальні цистерни, які охоплюють міофібрили півкільцем, і поздовжні трубочки, які з'єднують сусідні термінальні цистерни.

До термінальних цистерн СР примикають Т-трубочки – глибокі впинання плазмолеми міосимпласта. Число Т-трубочок приблизно відповідає числу саркомеров. Всере­дині волокна T-трубочки широко розгалужуються. В м'язах ссав­ців гілки двох Т-трубочок ото­чують кожний саркомер на межі між А- та І-дисками і контак­тують, як уже було згадано, з двома термінальними цистерна­ми СР, утворюючи при цьому так звану тріаду. Остання включає одну трубочку і дві цистерни.

При впливі на м'язове волокно нейромедіатора ацетилхоліну відбувається деполяризація зовнішньої мембрани м'язової клітини та мембрани Т-трубочок. Значення Т-системи полягає у тому, що по ній нервовий імпульс плазмолеми проникає у глибину м'язового волокна, охоплюючи усі міофібрили. Нервовий імпульс (у вигляді хвилі деполяризації мембрани) викликає зміну про­никності мембран СР і вихід внаслідок цього іонів кальцію в саркоплаз­му, де вони необхідні для ініціа­ції скорочення міофібрил.

Під час розслаблення м'яза СР забезпечує зворотній транспорт іонів каль­цію від міофібрил до своїх по­рожнин, використовуючи для цього фермент АТФ-азу.

Структура м’язового волокна (за Гассельбахом).

I - А-диск; II - I-диск; III - Н-зона;

1 - Z-лінія; 2 - Т-система; 3 - саркоплазматичний ретикулум; 4 - гирло Т-системи; 5 - глікоген; 6 - мітохондрія; 7 - сарколема.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 416 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)