АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Скронево-нижньощелепний суглоб

Прочитайте:
  1. II. Хвороби кістково-суглобової системи
  2. Анатомічна характеристика будови ліктьового суглобу та рухів у ньому.
  3. Анатомічна характеристика будови плечового суглобу та рухів в ньому.
  4. ГНІЙНІ ЗАХВОРЮВАННЯ КІСТОК І СУГЛОБІВ
  5. Для полегшення вправлення вивиху в плечевому суглобі з ціллю розслаблення м’язів хворому був введений міорелаксант дитилін. При цьому наступило “апное”. Що необхідно ввести ?
  6. Для полегшення вправлення вивиху в плечевому суглобі з ціллю розслаблення м’язів хворому був введений міорелаксант дитилін. При цьому наступило “апное”.Що необхідно ввести?
  7. До лікаря звернувся пацієнт з артритом щелепно-лицевого суглоба. Лікар призначив бутадіонову мазь. Який механізм дії цього лікарського засобу?
  8. ЗАГАЛЬНЕ ПОНЯТТЯ ПРО КІСТЯК. ЗАГАЛЬНИЙ ПЕРЕГЛЯД ЙОГО ВІДДІЛЮ. СУГЛОБИ» ТИПИ СУГЛОБІВ
  9. Зап’ястково–п’ястковий суглоб великого пальця
  10. КІСТКИ ВЕРХНІХ КІНЦІВОК. СУГЛОБИ ВЕРХНІХ КІНЦІВОК

(articulatio temporomandibularis)

Суглобові пов.: головка нижн. щелепи (caput mandibulae), нижньощелепна ямка (fossa mandibulars) зі суглоб. горбком (tuberculum articulare) скронев. к. Вони вкриті волокнистим хрящем і розмежовані суглобовим диском discus articularis), внаслідок чого суглобова порожнина є двоповерховою (верхній і нижній поверхи). Сугл. капс. простора і прикріпл. по краю суглоб. пов. головки спереду, а позаду — на 0,5 см нижче від неї, охоплюючи Collum mandibulae. На скроневій кістці капсула прикріпл. по краю fi ssura petrotympanica— ззаду і спереду від tuberculum articulare. Збоку лінія прикріпл. капсули досягає осн. виличного відростка, а присередньо клиноподібн. к. Суглоб. диск своїм краєм зрощений з суглоб. кап­сулою по колу. Капсула підкріплена внутрішньокапсульними (диско-скроневі, диско-нижньощелепні) та позакапсульними (бічна, клино-нижньощелепна, шило- пижньощелепна) зв'язками (ligg.laterale, sphenomandibulare, stylomqndibulare).

Серед позакапсульних зв'язок безпосереднє відношення до суглоба має тіль­ки бічна зв'язка (lig. laterale). Вона поч.. від основи виличного відростка, набуває віялоподібної форми, прикріплюючись до шийки нижньої щелепи та вплітаючись у суглобову капсулу.

Клино-нижньощелепна зв'язка (lig. sphenomandibulare) поч.. від ості клинопод. к., спускається вниз і вперед, досягаючи язичка нижньої щелепи. Шило-нижньощелепна зв'язка (lig. stylomandibularе) прямує від шилоподібного відростка скроневої кістки до заднього краю кута нижньої щелепи.

Біомех.. Навколо фронтальної осі — опускання та піднімання нижньої щелепи(при цьому рухи здійснюються в нижньому поверсі суглоба, а при зміщ. її вперед і назад — у верхньому поверсі). Навколо вертикальної осі відб. рухи нижньої щелепи вправо та вліво. Всі рухи відб. в правому та лівому суглобах одночасно — це комбінований, а також двоосьовий (виростковий) і комплексний суглоб.

 

Променево-зап'ястковий суглоб (art. radiocarpalis). Суглоб утв. п'ястковою суглоб. поверхнею променевої кістки, суглобовим диском та суглобовими поверхнями човноподібної, півмісяцевої і тригранної кісток, к. зв'язані міжкістковими зв'язками в одну суглобову поверхню. Простора суглобова капсула щільна, прикріплена до краю суглобових поверхонь і зміцнена зв'язками:

—променевою побічною зв'язкою зап'ястка (lig. collatérale carpi radiale), яка і простягається від шилоподібного відростка променевої кістки до човноподібної кістки;

— ліктьовою побічною зв 'язкою зап 'ястка (lig. collatérale carpi ulnare), натягнена між шилоподібним відростком кістки і тригранною та горохоподібною кітками;

-долонною променево-зап'ястковою зв'язкою (lig. radiocarpal palmare) по чинається від переднього краю суглобової поверхні променевої кістки і, роч галуджуючись на окремі пучки, прикріплюється до кісток проксимальною ряду зап'ястка та головчастої кістки;

- тильною променево-зап 'ястковою зв 'язкою (lig. radiocarpalе dorsale) прос­тягнутою між тильними поверхнями дистального кінця променев. к. та кістками проксим. ряду зап'ястка. Суглоб складний;, еліпсо­подібний (двоосьовий).

 

Кульшовий суглоб (art. coxae) Утв. головкою стегн. к. та півмісяпевою пов. кульш. западини таз. к.. Кульшова западина поглиблюється губою кульшо- западини, яка знах. в порожн. суглоба. Над кульшовою вирізкою губу доповнює поперечна зв'язка кульшової западини (lig. transversum acetabuli). Півмісяцева пов. кульшової западини вкрита гіаліновим хрящем, а решта верхні acetabulum — синовіальною перетинкою. Головка стегнової кістки також вкрита гіаліновим хрящем, а її шийка — синовіальною перетинкою. Суглоб. капсула від зовнішн. краю кульшової губи сягає до міжвертлюгової лінії та гребеня стегнової кістки, обгортаючи, таким чином, її шийку.

Це має практичне значення в диференціальній діагностиці і лікуванні внутрішньосуглобових та позасуглобових переломів. Капсула підсилена чотирма позакапсульними зв'язками.

Клубово-стегнова зв'язка (lig. iliofemorale) простягнена між нижн. і передньою клуб. остю та міжвертлюговою лінією спереду суглоба. Це найпотужніша зв'язка (товщина 1 см) людини, яка разом з м'язами утримує тулуб у вертикальному положенні та запобігає при цьому його падінню назад.

Лобково-стегнова зв'язка (lig. pubofemorale) прямує від верхньої гілки ло кової кістки до присереднього відрізка міжвертлюгової лінії. Зв'язка вплітається в суглобову капсулу, відносно слабка.

Сідничо-стегнова зв'язка (lig. ischiofemoral) натягн. між тілом сідничн. к. та великим вертлюгом стегнової кістки.

Коловий пояс (zona orbicularis) являє собою колове потовщення пучків волокнистої част. суглоб. капсули, петлеподібно охоплююче шийку стегнової к. Коловий пояс фіксується до клубової кістки нижче її передні нижньої ості, переплітаючись пучками волокон зі всіма попередніми зв'язками. У суглобі знах. також дві внутрішньокапсульні зв'язки. Одна з них зв'язка головки стегнової кістки (lig. capitis femoris) — містить у собі артерію, яка кровопостачає головку стегн. кістки (мал. 108, В, Г). Зв'язка поч.. і поперечної зв'язки та вирізки кульшової западини і прикріплюється до ямки і головки стегнової кістки. Зв'язка, на відміну від інших, відіграє роль амортизатора суглоба та провідника кровоносних судин до головки стегнової кістки. Поперечна зв'язка кульшової западини (lig. transversum acetabuli) зв'язує кінці губи кульшової западини над її вирізкою, замикаючи також і півмісяцеву пове­рхню. Простір під зв'язкою заповнений сполучною тканиною, яка продов­жується також і до ямки кульшової западини. Суглоб простий, чашоподібний, але до 14—17 років може розглядатися як складний.

 

 


 

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 360 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)