АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ЗАСТОСУВАННЯ ЛІКАРСЬКИХ ПРЕПАРАТІВ ЧЕРЕЗ ШКІРНІ

Прочитайте:
  1. C. Саморегуляція через печінково-кишково-печінкову циркуляцію жовчних кислот
  2. А численними зверненнями мешканців промислового району міста була встановлена інтоксикація, спричинена поліхлорованими біфенілами. Які шкірні прояви є маркером дії цих речовин?
  3. Активный и пассивный транспорт веществ через биологические мембраны.
  4. Алиментарно через свинину
  5. Анатоксин 0,5 -3 раза в день и через 5 дней повторить.
  6. Антонова А.Р., МихееваВ.Н., Новоселова Я.Б., Ронинсона А.Г. – «Здоровье через гигиену»
  7. Б) Визначте показання до застосування препаратів.
  8. Багато психотропних препаратів (мескалін, ЛСД) імітують природні медіатори. На який процес синаптичної передачі вони впливають?
  9. Будова і механізм передачі збудження через хімічні синапси
  10. В наркологічному відділенні психоневрологічної лікарні хворому призначено тетурам. Яке з перерахованих захворювань може бути показанням до його застосування.?

ПОКРИВИ.
При застосуванні на шкіру лікарська речовина діє насамперед місцезо, тобто впливає безпосередньо на місце застосування. Проте, оскільки шкіра має густу сітку нервів і кровоносних судин, то прикладені до неї ліки, всмоктуючись, справ­ляють не лише місцевий, а й загальний вплив на організм. Отже, лікувальні проце­дури на шкірі можна з успіхом застосовувати не тільки при захворюваннях шкіри, але й при захворюваннях інших органів та систем організму.

 

14.5 Ускладнення після щеплень

Щеплення — це введення в організм убитих чи ослаблених мікробів, або речовин, які виробляють ці мікроби. Тобто прищеплюється знешкоджений збудник захворювання. Після вакцинації організм виробляє імунітет до певної хвороби, але не захворює. Потрібно враховувати, що дитина після щеплення буде ослаблений, організму потрібна підтримка.

Вакцинація — це важкий стрес для організму, тому існують обов’язкові правила, яких необхідно дотримуватися до і після щеплення. Найголовніше правило — щеплення можна робити тільки здоровим дітям. При хронічних захворюваннях ні в якому разі не можна робити щеплення під час загострень. При інших захворюваннях повинно пройти мінімум два тижні після одужання, і тільки тоді можна проводити вакцинацію. Щоб уникнути ускладнень після щеплення лікар повинен обстежити дитину — перевірити роботу серця і органів дихання, провести аналіз крові. Необхідно повідомити лікаря і про алергічні реакції. Після щеплення рекомендується мінімум півгодини побути під наглядом лікаря. В залежності від стану дитини лікар може порекомендувати за 1-2 дні до щеплення приймати протигістамінні препарати, щоб пом’якшити можливі алергічні реакції. Температура після щеплення у дитини може піднятися дуже швидко, тому рекомендується почати прийом жарознижуючих засобів вже до або відразу після проведення вакцинації. Особливо це необхідно, якщо температура після щеплення вже піднімалася під час попередніх вакцинацій. Імунітет до хвороби виробляється протягом 1-1,5 місяця, тому після щеплення не можна піддавати здоров’я дитини небезпеки, необхідно уникати переохолоджень, підтримувати імунітет вітамінами. Перші 1-2 дні після щеплення малюка не рекомендується купати, особливо якщо у нього ослаблений імунітет.

Кожна щеплення може супроводжуватися певними змінами в стані дитини, які вважаються нормальними і не загрожують здоров’ю, але можуть бути і небезпечні для життя ускладнення. Батькам необхідно знати, який стан дитини після щеплення вважається нормальним, а в яких випадках необхідно звертатися за допомогою.

Щеплення від гепатиту В роблять в перший день після народження дитини. Після щеплення від гепатиту допустимої реакцією є невелике ущільнення і больові відчуття у місці введення, які проходять протягом 1-2 днів, слабкість, незначне підвищення температури, головний біль. При інших змінах стану необхідно звернутися до лікаря.

Вакцину проти туберкульозу БЦЖ вводять на 5-6 день після народження. До моменту виписки з пологового будинку зазвичай не залишається слідів щеплення, і лише через 1-1,5 місяця на місці введення вакцини з’являється невеликий інфільтрат до 8 мм в діаметрі. Слідом за цим з’являється нагадує бульбашку пустула, утворюється скориночка. Поки не зійде корочка необхідно стежити, щоб не потрапляла інфекція, при купанні можна терти місце введення щеплення. У 3-4 місяці корочка проходить і залишається невеликий рубець. До лікаря після щеплення БЦЖ необхідно звертатися, якщо відсутня місцева реакція або якщо навколо пустули утворюється сильне почервоніння або нагноєння.

Після щеплення від поліомієліту не повинно бути ніяких реакцій, при будь-яких змінах в стані дитини необхідно звертатися до лікаря.

Після щеплення АКДП (від дифтерії, правця та кашлюку) ускладнення бувають часто. У таких випадках при подальшій ревакцинації використовують окремі компоненти вакцини. Може спостерігатися підвищення температури до 38,5 ° С, незначно погіршитися стан. Така реакція проходить протягом 4-5 днів і не є небезпечною для дитини. У випадках, коли після щеплення АКДС ущільнюється і червоніє шкіра в місці введення вакцини, температура більше 38,5 ° С, а стан різко і значно погіршується необхідно звернутися до лікаря. Часто після щеплення утворюється шишка, в основному через неправильне введення вакцини. Такі шишки розсмоктуються протягом місяця, але здатися фахівця буде не зайвим.

При вакцинації проти свинки (паротиту) після щеплення може з’явитися невелике ущільнення. Так само можуть збільшитися привушні залози, виникнути короткочасна біль у животі. Температура після щеплення від свинки піднімається рідко і ненадовго.

У дитини після щеплення від кору рідко виникають зміни стану. Така вакцина проводиться одноразово у віці 1 року. У рідкісних випадках на 6-14 день після щеплення можуть з’явитися ознаки кору. Піднімається температура, з’являється нежить, можуть з’явитися незначні висипання на шкірі. Такі симптоми зникають протягом 2-3 днів. Якщо дитина після щеплення почуває себе погано більш тривалий час, то необхідно звернутися до лікаря.

Після щеплення від правця можуть розвиватися анафілактичні реакції, що загрожують життю. При підвищенні температури, появі ознак алергії необхідно звернутися за допомогою.

Після вакцинації від краснухи побічні ефекти помічаються рідко. Іноді можуть спостерігатися симптоми краснухи після щеплення, поява висипки, збільшення лімфовузлів. Може з’явитися нежить, кашель, підвищення температури.

При вакцинації допустимо тільки індивідуальний підхід до кожної дитини. Тому краще звертатися в спеціалізовані центри або до сімейного лікаря, який обізнаний про стан здоров’я дитини і зможе пояснити батькам всі нюанси проведення вакцинації, а також, проконтролювати стан дитини після щеплення. Професійний підхід значно знизить ризик ускладнень після щеплень, тому якщо батьки вирішують робити вакцинацію, то необхідно грунтовно підготуватися і довіряти здоров’я своїх малюків тільки досвідченим фахівцям.

 

Тема:Невідкладна медична допомога у разі порушень функцій систем травлення

План

1.Невідкладна допомога та догляд за хворим під час блювання

2.Невідкладна допомога у разі отруєнь

 

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 497 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)