АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Вітаміни, їх роль в обміні речовин.

Прочитайте:
  1. Для участі в енергетичному обміні мітохондріям потрібні більш ніж 50 ферментів і ферментних комплексів, які складаються із 40 різних білків.
  2. Етапи обміну речовин.
  3. Зміст теми: «Вікові особливості обміну у дітей. Водорозчинні та жиророзчинні вітаміни, їх вплив на організм дитини.»
  4. Комбінована дія лікарських речовин.
  5. Несумісність лікарських речовин.
  6. Порушення обміну речовин.


Для підтримання нормальної життєдіяльності організму крім білків, жирів, вуглеводі, мінеральних речовин і води потрібні вітаміни.
Вітаміни (від латинського vita – життя та аміни, тобто речовини, що містять аміногрупу) – біологічно активні речовини різної хімічної природи, що необхідні для забезпечення важливих фізіологічних і біологічних процесів в організмі. На добу організмові людини необхідно кілька міліграмів вітамінів, але незважаючи на невеликий вміст вітамінів в організмі, вони відіграють значну роль в обміні речовин та енергії.
До організму вітаміни надходять з продуктами харчування. В тканинах організму людини вони засвоюються, утворюючи більш складні речовини. Їх значення полягає в тому, що вони є складною частиною молекул багатьох ферментів та деяких фізіологічно активних речовин, які беруть участь в обміні речовин.
Отже, якщо вітаміни не надходять з їжею, то організм не отримує необхідних речовин, що згубно позначається на здоров’ї людини
Нині відомо понад 20 вітамінів, які мають безпосереднє значення для здоров’я людини. Усі вони розподілені на дві групи: жиророзчинні (кальцифероли – віт. D, каротиноїди – провітаміни А, ретинол – віт. А, токофероли – віт. Е, філохінони – віт К) і водорозширенні (аскорбінова клелота – віт. С, біотин – віт. Н, нікотинова килоста – віт. РР, пантотенова кислота – віт В5, піридоксин – віт. В6, рибофлавіт – віт. В2, Фолієва кислота – віт В9, ціанокобаламін – віт. В12.

 

97. Режим харчування дітей і підлітків. Гігієнічні вимоги до організації харчування.
Харчування дітей має ряд відмінностей від харчування дорослих. У період дитинства, особливо у дітей раннього віку, потреба в харчових речовинах і енергії щодо вище, ніж у дорослих. Це пояснюється переважанням асиміляції над дессіміляціей, пов'язаних з бурхливими темпами росту і розвитку дитини. Наукове обгрунтування норм потреби дітей різних вікових груп у харчових речовинах та обгрунтування наборів продуктів, необхідних для покриття цих потреб, проведено на основ розвитку дитячого організму. Величини фізіологічних потреб дітей різних вікових груп у харчових речовинах встановлені з урахуванням функціональних та анатомо-морфологічних особливостей, властивих кожній віковій групі. Рекомендовані норми потреби дітей у харчових речовинах розроблені таким чином, щоб по можливості уникнути як недостатності харчування дітей, так і введення в їх організм надлишкової кількості харчових речовин.
Саме тому я вважаю, що обрана мною тема реферату є актуальною. Встановлюючи перед собою завдання, хотілося б розглянути значення харчування дітей, правильність цього харчування, вибрати раціон.
Відхилення від цих принципів негативно позначається на розвитку дітей. Ряд патологічних станів пов'язують з неправильним харчуванням дітей в ранньому віці. До них відносяться: порушення формування зубів, карієс, ризик виникнення діабету, гіпертензійного синдрому, ниркової патології, алергічних захворювань, ожиріння.

жа - єдине джерело, з яким дитина отримує необхідну пластичний матеріал і енергію. А адже дитячий організм відрізняється від дорослого саме тим, що в ньому бурхливо протікають процеси росту і розвитку.
Організм дітей і підлітків має ряд інших суттєвих особливостей. Тканини організму дітей на 25% складаються з білків, жирів, вуглеводів, мінеральних солей і на 75% з води. Основний обмін у дітей відбувається у 1,5-2 рази швидше, ніж у дорослої людини. У організмі дітей і підлітків, у зв'язку з їхнім ростом і розвитком, процес асиміляції переважає над диссимиляцией. У зв'язку з посиленою м'язовою активністю у них підвищені загальні енергетичні витрати. Середня витрата енергії на добу (ккал) на 1 кг маси тіла дітей різного віку і дорослої людини становить:
до 1 року - 100
до 1 до 3 років - 100-90
4-6 років - 90-80
7-10 років - 80-70
11-13 років - 70-65
14-17 років - 65-46
дорослі люди - 45
Для нормального фізичного та розумового розвитку дітей та підлітків необхідно повноцінне збалансоване харчування, що забезпечує пластичні процеси енергетичні витрати організму з урахуванням його віку


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 1364 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)