АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Зміст теми: «Вікові особливості обміну у дітей. Водорозчинні та жиророзчинні вітаміни, їх вплив на організм дитини.»

Прочитайте:
  1. A. виробляє рилізинг-фактор, що впливає на синтез ФСГ і ЛГ
  2. D. Відповідь організму на подразнення
  3. E. У продуктах та готових стравах не повинно бути токсичних речовин в шкідливих для організму концентраціях
  4. V. Зміст теми заняття
  5. А. Пристосування організму до змін довкілля
  6. Абсорбція лікарської речовини в організмі.
  7. АНАТОМІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ІЛЕОЦЕКАЛЬНОГО КУТА ТА АПЕНДИКСА.
  8. Анатомо-фізіологічні особливості дихальних шляхів.
  9. Анатомо-фізіологічні особливості ендокринної системи у дітей раннього віку. Медсестринське обстеження даної системи.
  10. Анатомо-фізіологічні особливості кісткової системи у дітей.

Унаслідок інтенсивного росту й розвитку організм дитини 1-го року життя потребує підвищеного засвоєння окремих харчових інгредієнтів. Основною особливістю організму в цей період є напруженість процесу обміну речовин, що зумовлює схильність до ацидозу.

Потреба у воді залежить від інтенсивності обмінних процесів, концентраційної здатності нирок, витрат води в процесі росту, характеру харчування, температури навколишнього середовища, поведінки дитини. На внутрішньоклітинну речовину припадає 45-50% загальної маси тіла дитини, позаклітинну 20-25%. Водний обмін в організмі нерозривно пов'язаний з електролітним. Основним катіоном позаклітинної рідини є натрій, аніоном – хлор, катіоном внутрішньоклітинної рідини – калій, аніонами – фосфати, сульфати, білки,гідрокарбонати.

З обміном води і електролітів тісно пов'язаний КОС крові. У здорових дітей ρН крові становить 7,35-7,45. Регуляцію КОС здійснюють буферні системи крові, нирки, легені.

Білковий обмін обожнюють з обманом азоту. Дитині властивий позитивний азотний баланс. Дитині до 6міс. Потрібно 1,8-1г білка на 1кгмаси тіла. Дефіцит білка призводить до затримки росту, імунної недостатності.

Вуглеводний обмін забезпечує енергетичні потреби організму. Дитині 1-го року життя потрібно 12-15г вуглеводів на1кг маси тіла. Надлишок вуглеводів призводить до розладу живлення і зниження імунітету.

Жировий обмін тісно пов'язаний з вуглеводним.

Дитині1-го року життя потрібно5,5-6,5г,

6-10 років – 2-3г,

старшим – 1-3г на1кг маси тіла.

Нестача вуглеводів у харчуванні може призвести до кетову через гальмування оксидації кетонових тіл, сповільнене перетворення їх на вищі жирні кислоти.

Вітаміни також відіграють важливу роль у рості й розвитку дитини. Їх поділяють на:

- жиророзчинні (ретинол,кальциферол, вікасол, токоферолу ацетат);

- водорозчинні (аскорбінова і нікотинова кислоти, піридоксин, рибофлавін, цитрин, цианокобаламін тощо).

Вітаміни мають надходити в організм дитини з їжею залежно від її потреби, проте на 1-му році життя потрібно додатково вводити холікольцеферол для профілактики рахіту.

Недосконалість нейроендокринної регуляції, інтенсивний ріст і розвиток дитини зумовлюють лабільність обміну речовин у ранньому віці дитини.

Рекомендована література

- основна:

С. К. Ткаченко, “Дитячі хвороби”, Київ, “Вища школа”, 1991 рік.

Тарасюк, “Медсестринство в педіатрії”, Київ, “Вища школа”, 2004 рік.

- допоміжна:

М.Г.Шевчук, "Сестринська справа", Київ,"Здоров’я", 1992 рік.

3.4.Орієнтована картка для самостійної роботи з літературою:

Основні завдання Вказівки Відповіді
Вивчити: - особливості процесу обміну дитини;   - потребу у воду;     - норма білка для дитини;   - норма жиру для дитини;   - види вітамінів.       Склад води у плода, новонародженої дитини, у дітей одного року.     Від чого залежить потреба у воді.   Норму білка на 1кг маси.   Норму жируна 1кг маси.   Назвати види вітамінів    

 

 

Еталон відповіді до орієнтованої картки для самостійної роботи з літературою:

 

Основні завдання Вказівки Відповіді
Вивчити: - особливості процесу обміну дитини;   - потребу у воду;     - норма білка для дитини;   - норма жиру для дитини;   - види вітамінів.     Склад води у плода, новонародженої дитини, у дітей одного року.     Від чого залежить потреба у воді.   Норму білка на 1кг маси.   Норму жируна 1кг маси.   Назвати види вітамінів   - тіло плода складається переважно з води, - у новонародженого -75-80%, - в один рік – 62-65%. Потреба у воді залежить від: - інтенсивності обмінних процесів; - концентраційної здатності нирок; - витрат води в процесі росту; - характеру харчування; - температури навколишнього середовища; - поведінки дитини. Дітям першого півріччя необхідно – 2,5-3г, другого півріччя – 3-3,5г, у 15 років – 1,5-2г. дитині 1-го року життя – 6,5-6г, 6-10 років – 2-3г, старшим за 10 років – 1-3г. - жиророзчинні (ретинол, холекальциферол,вікасол, токоферол), - водорозчинні (аскорбінова і нікотинова кислоти, піридоксин, рибофлавін, цитрин, ціанкобаламін тощо).

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 961 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)