АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Методична розробка для організації

Прочитайте:
  1. VI. Орієнтовна карта для організації самостійного вивчення теми і оволодіння професійними вміннями і навиками
  2. VI. Орієнтовна карта для організації самостійного вивчення теми і оволодіння професійними вміннями і навиками
  3. VI. Орієнтовна карта для організації самостійного вивчення теми і оволодіння професійними вміннями і навиками
  4. VI. Орієнтовна карта для організації самостійного вивчення теми і оволодіння професійними вміннями і навиками
  5. VI. Орієнтовна карта для організації самостійного вивчення теми і оволодіння професійними вміннями і навиками
  6. VI. Орієнтовна карта для організації самостійного вивчення теми і оволодіння професійними вміннями і навиками
  7. Біоритміка в організації праці.
  8. Гігієнічні вимоги до організації і проведення навчального процесу
  9. ГІГІЄНІЧНІ ОСНОВИ ОРГАНІЗАЦІЇ ЛІКУВАЛЬНО-ДІЄТИЧНОГО ХАРЧУВАННЯ
  10. Гігієнічні принципи організації лікувального харчування при ожирінні

Поза аудиторна самостійна робота

Для студентів ІІ-ІІІ курсу

Мед сестринського відділення з дисципліни «Медсестринство в

Педіатрії»

(витяг із робочої програми)

№ з/п Назва теми (змістовий модуль) Короткий зміст Кількість годин
       
  Основні етапи розвитку педіатрії. Нервово-психічний розвиток дитини віком до і після року. Основні етапи розвитку педіатрії в Україні. Принципи організації режиму дня дітей різного віку. Умовні та безумовні рефлекси. Особливості роботи медичної сестри в дитячому дошкільному закладі.  
  Фізичне виховання та загартовування дітей. Методика проведення масажу та гімнастики, заходи, спрямовані на загартовування дітей раннього віку. Вплив на організм свіжого повітря. Масаж для грудних дітей. Активні і пасивні рухи. Роль медичної сестри в процесі загартовування.  
  Патронаж новонародженої дитини. Відпрацювання елементів догляду за нею.   Мета і задачі первинного патронажу. Строки проведення. Ранковий туалет новонародженої дитини та догляд за нею.  
  Спостереження за недоношеними дітьми на дільниці.   Догляд за недоношеними дітьми на дільниці. Особливості вигодовування недоношених. Визначення добової і разової кількості молока недоношеним.  
  Всього за ІІІ семестр    
  Санітарно-освітня робота медсестри з питань пропагування природного вигодовування. Харчування майбутньої мами. Переваги грудного вигодовування. Режим годування. Раціональне харчування майбутньої мами.  
  Харчування дітей старших однорічного віку. Повноцінність та раціональність харчування. Складання меню-розкладки в дитячих дошкільних закладах. Раціональне харчування дітей старших однорічного віку. Принцип складання меню в дитячому дошкільному закладі.обовязки медичної сестри з контролю дитячого харчування. Правила миття посуду.  
       
  Проблеми інфекцій у сучасній неонатології з позиції доказової медицини.    
  Спадкові та хромосомні захворювання. Відпрацювання практичних навичок обстеження дітей з цією патологією. Причини виникнення, основні клінічні ознаки, принципи лікування та догляду, допомога хворому у вирішенні проблем. Медсестринський процес.  
  Вікові особливості обміну у дітей. Водорозчинні та жиророзчинні вітаміни, їх вплив на організм дитини. Особливості обміну речовин у дітей. Потреби у воді, білках, вуглеводах, жирах. Роль вітамінів в розвитку дитини.  
  Проведення бесіди з батьками про профілактику гіповітамінозів. Причини виникнення, основні клінічні ознаки, принципи лікування та догляду, допомога хворому у вирішенні проблем.  
  Пілороспазм і пілоростеноз. Медсестринський процес у разі цієї патології. Причини виникнення, основні клінічні ознаки, принципи лікування та догляду, допомога хворому у вирішенні проблем. Медсестринський процес.  
  Дисбактеріоз: своєчасно про актуальне. Причини виникнення, основні клінічні ознаки, принципи лікування та догляду, допомога хворому у вирішенні проблем. Медсестринський процес.  
  Мистецтво спілкування медсестри з пацієнтами та їх батьками. Психологічна підготовка дитини до проведення певних обстежень, дотримання правил етики та деонтології. Принципи правильне спілкування медсестри з пацієнтами та їх батьками.  
  Гельмінтози, їх негативний вплив на організм дитини. Причини виникнення, основні клінічні ознаки, принципи лікування та догляду, допомога хворому у вирішенні проблем. Медсестринський процес.  
  Проблема тонзиліту в педіатричній практиці. Медсестринський процес. Причини виникнення, основні клінічні ознаки, принципи лікування та догляду, допомога хворому у вирішенні проблем. Медсестринський процес.  
  Хронічна пневмонія. Медсестринський процес. Відпрацювання методики діагностики та догляду за дитиною. Причини виникнення, основні клінічні ознаки, принципи лікування та догляду, допомога хворому у вирішенні проблем. Медсестринський процес.  
  Муковісцидоз. Сучасні підходи до діагностики, лікування, медико-соціальної реабілітації. Опрацювання медичної літератури, медсестринський процес за такої патології. Причини виникнення, основні клінічні ознаки, принципи лікування та догляду, допомога хворому у вирішенні проблем. Медсестринський процес.  
  Гостра ниркова недостатність. Невідкладна допомога.    
  Всього за ІVсеместр    
  Особливості медсестринської опіки над дітьми з ознаками серцевої недостатності.   Причини виникнення, основні клінічні ознаки, принципи лікування та догляду, допомога хворому у вирішенні проблем. М/с процес.  
       
  Вегето-судинна дисфункція (ВСД), медсестринський процес. Ювенільний ревматоїдний артрит. Дійсні та супутні проблеми пацієнта. Причини виникнення, основні клінічні ознаки, принципи лікування та догляду, допомога хворому у вирішенні проблем. Медсестринський процес.  
  Спадкові гіпо- і апластичні анемії. Медсестринський процес при цій патології. Деонтологічні аспекти медсестри гематологічного відділення. Міжособового спілкування, психологічна підготовка дитини, дотримання правил етики та деонтології. Причини виникнення, основні клінічні ознаки, принципи лікування та догляду, допомога хворому у вирішенні проблем. Медсестринський процес.  
  Умовний поділ дитячого віку за гематологічними показниками: новонароджені, діти грудного і старшого віку.Переливання крові, сучасні погляди. Схема кровотворення. Показника переферичної крові. Особливості складу крові згідно віку.  
  Анатомо-фізіологічні особливості ендокринної системи у дітей раннього віку. Захворювання щитоподібної залози. Гіпотиреоз природжений і набутий. АФО залоз внутрішньої секреції. Причини виникнення, основні клінічні ознаки, принципи лікування та догляду, допомога хворому у вирішенні проблем. Медсестринський процес.  
  Захворювання статевих залоз. Передчасне статеве дозрівання. Ожиріння — основні форми. Дійсні та супутні проблеми. Причини виникнення, основні клінічні ознаки, принципи лікування та догляду, допомога хворому у вирішенні проблем. Медсестринський процес.  
  Загальна характеристика інфекційної хвороби — її періоди. Історія розвитку туберкульозу. Циклічний перебіг гострих інфекцій. Закономірність епідеміології інфекційних хвороб. Історичні етапи розвитку туберкульозу.  
  Коротка характеристика позалегеневого туберкульозу. Дотримання особистої гігієни, ранньої діагностики цієї патології, догляду за дітьми. Причини виникнення, основні клінічні ознаки, принципи лікування та догляду, допомога хворому у вирішенні проблем.  
  Рідкісні клінічні форми дифтерії: дифтерія очей, вуха, носа, зовнішніх статевих органів, шкіри. Причини виникнення, основні клінічні ознаки, принципи лікування та догляду, допомога хворому у вирішенні проблем. Медсестринський процес.  
  Сучасні погляди на вакцинацію. Показання та протипоказання. Виконання щеплень. Спеціальні санітарні заходи. Специфічна профілактика. Заходи профілактики інфекцій. Календар щеплень. Показання та протипоказання.  
  Народні методи профілактики гострих респіраторних вірусних інфекцій. Відпрацювання практичних навичок приготування відварів, настоянок. Народні методи профілактики гострих респіраторних вірусних інфекцій: відвари, настої, мішанки.  
  Всього за V семестр    
  Краснуха і вагітність. Складання тез бесіди щодо профілактики захворювання.Диференціальна діагностика елементів висипань характерних для повітряно-краплинних інфекцій. Складання порівняльної таблиці. Причини виникнення, основні клінічні ознаки, принципи лікування та догляду, допомога хворому у вирішенні проблем. Медсестринський процес.  
  Особливості роботи медсестри в кабінеті інфекційних захворювань. Послідовність дій медичного працівника під час виконання процедур, маніпуляцій, враховуючи нові накази, інструкції МОЗ України. Роль кабінету інфекційних хвороб у дитячій поліклініці. Підготовка дитини до профілактичних щеплень. Правила введення чужеродних сивороток дітям.  
  Термін ізоляції та карантину пацієнтів з інфекційними хворобами. Складання порівняльної таблиці. Порівняльні епідеміологічні характеристики інфекційних хвороб. Термін ізоляції та карантину пацієнтів з інфекційними хворобами. Анамнез, бакдослідження, догляд за інфекційними хворими, профілактика кишкових інфекцій.  
       
  Сальмонельоз. Профілактика кишкових інфекцій. Виконання практичних навичок щодо профілактики цієї патології.Опрацювання наказів МОЗ України щодо профілактики інфекційних захворювань у дітей. Причини виникнення, основні клінічні ознаки, принципи лікування та догляду, допомога хворому у вирішенні проблем. Медсестринський процес.  
  Регідратаційна терапія дітей з гострими кишковими інфекціями. Опрацювання методики розрахунку та проведення такої терапії. Кишковий токсикоз: причини виникнення, основні клінічні ознаки, принципи лікування та догляду. Регідратаційна терапія залежно від ступеню токсикозу.  
  Нейротоксикоз. Медсестринський процес. Відпрацювання практичних навичок щодо догляду та лікування. Причини виникнення, основні клінічні ознаки, принципи лікування та догляду, допомога хворому у вирішенні проблем. Медсестринський процес.  
  Всього за VІсеместр    

Методична розробка для організації

поза аудиторної самостійної роботи студентів №1

Дисципліна: Медсестринство в педіатрії

Спеціальність: 5.12010102 «Сестринська справа»

Тема: «Основні етапи розвитку педіатрії. Нервово-психічний розвиток дитини віком до і після року».

Кількість навчальних годин: 4

 

1.Актуальність теми: Спостерігаючи здорову або хвору дитину, здійснюючи профілактичну роботу серед дитячого населення, медики мають справу з організмом, що розвивається, характеристики та особливості якого постійно змінюються в процесі росту.

ЦНС має багато морфологічних і функціональних особливостей, які потрібно знати кожному середньому медпрацівнику для вирішення цілого ряду практичних завдань. Фізичний розвиток – це один з показників здоров’я дитини. Правильна оцінка фізичного розвитку має важливе значення для діагностики.

2.Навчальні цілі:

 

Знати:(α-2)

- про місце педіатрії в системі загальної медицини;

- основні етапи розвитку педіатрії;

- принципи організації режиму дня для дітей різних вікових груп.

Вміти::(α-3)

- провести антропометрію дітям різних вікових груп;

- провести первинний патронаж;

- провести оцінку нервово-психічного розвитку дитини до і після року.

 

3. Матеріали до аудиторної самостійної роботи.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 2768 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)