АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

З ЛІКАРСЬКИМИ ПРЕПАРАТАМИ.

Прочитайте:
  1. Обробка рук синтетичними аніогенними та катіогенними препаратами.
  2. Особливості взаємодії між харчовими продуктами та лікарськими засобами

ПОНЯТТЯ ПРО ЛІКИ. ПРАВИЛА РОБОТИ

_________________

1. Фармакотерапія -лікування захворювань і патологічних станів за допомогою лікарських засобів.   Основоположники вітчизняної фармакології - І.П.Павлов, М.П.Кравков. Видатні українські вчені-фармакологі: А.І.Черкес, Ф.П.Тринус, І.С.Чекман.
2.   Пошук нових лікарських засобів (джерела отримання нових лікарських речовин): — хімічний синтез (в тому числі - на основі структури природніх речовин); — лікарські рослини (фітопрепарати, фітотерапія); — органи тварин (органопрепарати); — речовини мінерального походження; — ресурси світового океану; — продукти життєдіяльності грибів і мікроорганізмів; — речовини, отримані біотехнологічними методами (клітинна, генетична інженерія).   Діючи речовини лікарських рослин: · Алкалоїди - (alkali - луги) органічні сполуки, які містять азот і мають сильну дію на організм (атропін з беладонни). · Глікозиди (glycis- солодкий) - органічні сполуки, які містять цукровий залишок (серцеві глікозиди дігітоксин тощо). · Сапоніни (Sapo - мило) - безазотні органічні сполуки, які при змішуванні з водою утворюють пінисту рідину (речовини мати-і-мачохі, подорожнику, мильнянки тощо).    
3. Лікарська форма -це зручна для практичноо застосування форма, яка придається лікарським засобам для отримання необхідного лікувального або профілактичного ефекту. Класифікація лікарських форм: —За консистенцією: тведі, рідкі, м”які, гази та аерозолі. — За особливостями застосування: Для зовнішнього застосування, дл внутрішнього застосування, для і”єкцій, для інгаляцій, для імплантацій.
4. Класифікація лікарських речовин за силою дії на організм (ступенем токсичності): · Отруйні - Venena. До цій групи належать також речовини наркотичної дії. Зберігаються за списком “А” · Сильнодіючі - Heroica. Зберігаються за спмском “В” · Всі інші (нетоксичні) - Varia. Зберігаються за загальними правилами.

 

 

— 2 —

 

5. Правила роботи з ліками, в т.ч. правила їх зберігання: — в кабінеті ст. медсестри і на медсестроинському посту у відділенні лікарні -дивись окрему інформацію!
  Правила отпуску ліків з аптек: · Для стаціонарних хворих -за “Вимогами лікувально-профілактичної установи”, які складаються ст. медичною сестрою або зав. відділенням. Ліки за Вимогами отримує ст. медсестра в аптеці закритого типу, безкоштовно. На препарати списку “А”, наркотики і спирт етиловий виписуються окремі Вимоги, які завіряються головлікарем і гербовою печаткою ЛПЗ (ЛПУ). · Для амбулаторних хворих - за рецептами лікарів (або фельдшерів, які мають право на виписку рецептів) - з аптек відкритого типу, тобто госпрозрахункових. Завдання для самостійної роботи:   ¨ Основні етапи розвитку вітчизняної фармакології. ¨ Шляхи пошуку нових лікарських засобів та їх клінічні випробування. Метод “Плацебо”. ¨ Фармакопея як кодекс медико-фармацевтичного законодавства. ¨ Права середнього медперсоналу щодо самостійного застосоування лікарських засобів до приходу лікаря або прибуття “Швидкої допомоги”.

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 417 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)