АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Додаткова інформація до самостійної підготовки.

Прочитайте:
  1. ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТА
  2. Додаткова література
  3. Додаткова література
  4. Додаткова література
  5. Додаткова література
  6. Додаткова література.
  7. ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ ПОЗААУДИТОРНОЇ РОБОТИ
  8. ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ ПОЗААУДИТОРНОЇ РОБОТИ
  9. ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ ПОЗААУДИТОРНОЇ РОБОТИ

 

1. `Розчин калію хлориду 4% вводиться в/венно (крапельно!) дуже повільно - для попередження пригнічення серцевої діяльності і раптової зупинки серця.
2.   Розчин кальцію хлориду 10% вводиться в/венно, повільно, бо може викликати відчуття жару спочатку в порожнині рота, потім по всьому тілу. При виникненні такої реакції треба заспокоїти пацієнта, порадивши йому зробити декілька глибоких вдохів, а введення препарату уповільнити або тимчасово припинити. Введення кальцію хлориду у тканини суворо заборонено, бо це викличе некроз тканини!!! (Пацієнт відчуває різкий біль і паління в місці ін”єкції).Якщо це скоїлося, треба негайно зробити наступне: · не виймаючи голки, спробувати відсмоктати шприцем розчин, що потрапив у тканину; · ввести в це місце декілька мл. 2% р-ну натрію сульфату (або 25% р-ну магнію сульфату) для зв”язування іонів кальцію; · на ділянку ін”єкції покласти зігрівальний спиртовий компрес.
  3.   Розчин магнію сульфату 25% при в/венному введенні за рахунок курареподібної дії на мозок (пригнічення дихального центру) може викликати зупинку дихання. Для попередження цього ускладнення введення треба проводити дуже обережно, повільно, краще “дробно”. Якщо це скоїлося, треба негайно припинити введення препарату і ввести в/венно 5-10 мл.10% р-ну кальцію хлориду як антагоністу магнію: відбувається реакція обміну радикалів, і дія магнезії зникає: CaCl2 + MgSO4 = CaSO4 + MgCl2  
4. Розчин Рінгера-Локка - це комплекс хлоридів натрію, калію і кальцію, натрію гідрокарбонату і глюкози, розчинених у двічі-дистильованій воді. Вводиться в/венно як плазмозамінник, для відновлення водно-сольового балансу організму (крапельно).

 

 

Базова (установча) інформація за темою: «Лікувальні засоби, які впливають на тонус і скорочувальну активність міометрія»

  Класифікація за характером дії:
1. Які стимулюють м”яз матки - “ скорочуючі, або утеротоніки” - застосовуються: а) для стимуляції пологової діяльності при ії слабкості (активізують ритмічні скорочення міометрію); б) для зупинки маткових кровотеч (підвищують загальний1 тонус міометрію); в) з абортивною метою в пізні терміни вагітності (15 тиж. і більше) за медичними показаннями в умовах стаціонару.
2. Які розслаблюють м”яз матки - ”токолітики ” - застосовуються при загрозі викидня, передчасних та стримких пологах.
    Для стимуляції пологової діяльності (пологовспоміжні): Þ Препарати задньої частки гіпофіза: Окситоцин, пітуїтрин, гіфотоцин, дезамінокситоцин (сандопарт), синтоцинон. Þ Препарати простагландинів: динопрост (ензапрост), динопростон (простин Е-2). Þ Допоміжні засоби: промедол, прозерин, рицинова олія, естрон (фолікулін), естрадіолу дипропіонат, енергетичний комплекс (40% р-н глюкози, вітаміни С.В-1, кальцію хлорид, кальцію глюконат, сигетин). Особливості застосування деяких препаратів: · Окситоцин. 5 О.Д. (1 мл.): в/м 0,1-0,4 мл. (0,5-2 О.Д.); в/в - або струминно (0,2 мл., тобто 1 О.Д. в 20 мл. 40% р-ну глюкози), або крапельно (1 мл. в 500 мл. 5% р-ну глюкози), починаючи з 5-10 крап. в 1 хв., кожні 15-20 хв. дозу збільшують на 19 крапель. Максимальна доза - 40 крапель за 1 хв. (!). · Пітуїтрин. Метод застосування - як окситоцин. Але в ньому міститься, крім окситоцину, вазопресин (АДГ- антидиуретичний гормон), який знижує діурез, затримує воду та йони натрію в організмі, викликає звуження капілярів і, як наслідок, підвищує артеріальний тиск. Тому пітуїтрин протипоказаний при гіпертонії, еклампсії вагітних (токсикоз вагітності 2-й половини, який характеризується підвищенням А.Т., набряками, м”язовими судомами). · Дезамінокситоцин (сандопарт). Для стимуляції інволюції матки, молоковиділення, профілактики маститу. Таблетки (150 О.Д. в 1 табл.) закладаються за щоку (трансбукально), або сублінгвально - до повного розсмоктування. Максимальна разова доза - 500 О.Д. За потребою - через 24 години прийом препарата повторюється. · Синтоцинон. Для стимуляції пологів - в\в за методикою, однотипною з окситоцином; після пологів - в/м для прискорення інволюції матки та лактації. · Динопростон (простин Е-2). Фізіологічніше та зручніше, ніж окситоцин. Застосовується у 3-х формах: вагінальні таблетки (закладаються у заднє скліпіння матки); гель в тюбіках з насадкою (вводиться в цервікальний канал); -- 2 --   в екстрених випадках - в/венно 0,75 мл. із ампули в 500 мл. фізрозчи- ну або 5% р-ну декстрози крапельно. З аботивною метою не застосовують.

Прозерин. Стимулює парасимпатичну інервацію міометрію, підвищуючи ії


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 495 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)