АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Зменшення вмісту солей кальцію в кістах

Прочитайте:
  1. A. Зменшення онкотичного тиску плазми крові
  2. E. Зменшення діурезу
  3. Антагоністи іонів кальцію
  4. в) зменшення об'єму печінки
  5. Визначення вмісту активного хлору в таблетках «Пантоцид» («Аквацид») та оцінка їх придатності для проведення знезараження води.
  6. ВИЗНАЧЕННЯ ЗАГАЛЬНОГО КАЛЬЦІЮ У СИРОВАТЦІ КРОВІ
  7. Відкладення солей кальцію в органах і тканинах (звапнення)
  8. Відкладення солей кальцію в органах і тканинах (звапнування)
  9. Г) зменшення об'єму органів травлення
  10. Д. Зменшення синтезу еритропоетину

Зниження змісту солей кальцію в кістах спостерігається при остеомаляції, рахіті і фіброзній остеодистрофії.

Остеомаляція - захворювання дорослих тварин, характеризується остепорозом і остеомаляцією кісток, що сформувалися, внаслідок втрати ними солей кальцію. Причини: недостатність у раціоні солей фосфорної кислоти, кальцію і вітаміну D, а також перевага в кормах кислих елементів - порушення кислотно-лужної рівноваги убік ацидозу. Особливо схильні до захворювання остеомаляцією вагітні і лактуючі самки. При недостатності кальцію для потреб організму він буде використовуватися із кісток, які будуть розм'якшуватися і витончуватися. Вони можуть ставати такими м’якими, що легко згинаються і їх можна різати ножем. Під дією ваги тіла такі кістки деформуються. Резорбція кісткової тканини йде ферментативним шляхом за участю остеокластів. Надлишок вітаміну D підсилює вихід кальцію з кісток, що обумовлено надлишковим виділенням гормонів паращитовидними залозами. При усуненні причини захворювання вміст солей кальцію в кістках відновлюється.

Рахіт - захворювання молодих тварин, яке пов’язане, в основному, з недостачею вітаміну D і ультрафіолетового опромінення. Причиною хвороби може бути також порушення кальцієво-фосфорного співвідношення в кормах. Рахіт характеризується порушенням процесів кісткоутворення та розсмоктуванням вже сформованих кісткових пластинок з надлишковим ростом остеоїдної тканини. Остання в епіфізах кісток утворює вирости – остеофіти, а в місцях хрящових з’єднань ребер з грудною кісткою – потовщення (рахітичні чотки). Кісти кінцівок, грудної клітки, голови стають м'якими, гнучкими, легко ріжуться ножем. Кісти розм’яклі, під дією ваги тіла та скорочення м’язів вони деформуються. При вираженій формі рахіту спостерігають диспропорції частин тіла: велика голова (внаслідок розм’якшення кісток голови та водянки мозку), великий і в’ялий живіт (втрата тонусу черевних м’язів), деформація кісток скелету і суглобів. При усуненні причини процес зворотній, але після хвороби залишаються деформації кісток.

Фіброзна остеодистрофія характеризується системним чи осередковим розсмоктуванням кісткової тканини з послідуючим її заміщенням фіброзною (грубоволокнистою сполучною тканиною). Системне ураження кісток розвивається при недостачі в раціонах білків, вітамінів А і D, при гіперфункції паращитовидних залоз. Частіше в процес втягуються розм’яклі потовщені ділянки з розростаючою фіброзною тканиною. Вогнищеву остеодистрофію виявляють при специфічних запаленнях кісток (туберкульоз) або в пухлинах кісток.

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 449 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)