АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Змістовий модуль3. Кореневе живлення рослин і дихання.

Прочитайте:
  1. Анатомічна будова листка дводольних рослин.
  2. Анатомічна будова листка хвойних рослин.
  3. Анатомічна будова стебла дерев’янистих рослин.
  4. Анатомічна будова стебла трав’янистих одно та дводольних рослин.
  5. АФО органів дихання.
  6. Безпучковий тип вторинної будови стебла трав’янистих рослин.
  7. Будова і функції апарату Гольджі у рослинній клітині.
  8. Вивчення загального вигляду лікарських рослин, діючих початків та їх застосування з лікувальною метою.
  9. Види лікарської рослинної сировини
  10. Вторинна будова стебла дводольних деревних рослин.

Тема 4. КОРЕНЕВЕ ЖИВЛЕННЯ РОСЛИН.

Теоретичне та практичне значення вивчення кореневого живлення у рослин. Історія вивчення процесів кореневого живлення. Хімічний склад попелу різних рослин. Методи вивчення мінерального живлення. Фізіологічна роль макро-, мікро- та ультрамікроелементів. Фізіологічні порушення, які виникають при нестачі окремих елементів. Надходження солі у вигляді аніонів та катіонів. Загальна та адсорбуюча поверхня кореня. Пасивне та активне надходження речовин до кореневої системи. Фізіологічні перешкоди. Шляхи та механізми пересування речовин до судин ксилеми. Корінь як орган специфічного синтезу та перетворення речовин.

Пересування поживних речовин по рослині. Транспіраційний струм. Кругообіг мінеральних елементів у рослині (реутилізація). Транспортні форми органічних речовин. Спадний струм речовин по флоемі. Вплив зовнішніх умов на пересування речовин. Дослідження А.Л. Курсанова по пересуванню речовин. Гіпотези, які пояснюють механізм пересування речовин по флоемі.

Особливості живлення рослин азотом. Фізіологічна роль азоту. Засвоєння молекулярного азоту. Особливості живлення азотом бобових рослин. Несимбіотичні та симбіотичні азотфіксатори. Хімізм фіксації атмосферного азоту, форми живлення для рослин. Аміди (аспарагін, глутамін) та їх роль у рослинах. Взаємозв'язок білкового та вуглеводного обмінів. Рослини з типом азотного живлення, що відхиляється. Напівпаразити, паразити, комахоїдні рослини.

Грунт як джерело поживних речовин. Поживні речовини ґрунту та їх засвоєння. Роль кореневих виділень для засвоєння різних сполук. Значення ґрунтових мікроорганізмів. Мікориза та її роль.

Фізіологічні підстави використовування добрива. Внесення добрива як найважніший фактор керування розміром та якістю врожаю сільськогосподарських рослин. Засоби визначення поживних якостей ґрунту. Фізіологічні якості добрив. Фізіологічно кислі та фізіологічні добрива.

Тема 5. ДИХАННЯ.

Дихання та його значення в житті рослин. Історія розвитку вчення про дихання. Праці А. Баха, В.И.Палладіна по теорії біологічного окислення. Шляхи дихального обміну. Апотомічний шлях. Гліколіз. Дихотомічний шлях. Генетичний зв'язок дихання та бродіння. Спиртове бродіння, хімізм, значення, можливість керування. Молочнокисле бродіння, хімізм, значення. Перенесення електронів по електронно-транспортній ланці (ЕТЛ) та механізм синтезу АТФ.

Вплив зовнішніх та внутрішніх факторів на інтенсивність дихання. Локалізація у
клітині дихального обміну. Шляхи регулювання дихання. Взаємозв'язок дихання з іншими
процесами обміну.

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 764 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.007 сек.)