АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Змістовий модуль 4. Ріст, розвиток і стійкість рослин.

Прочитайте:
  1. А – атактична хода; Б – нестійкість у позі Ромберга; В
  2. А. Недостатній розвиток сім’яників та вторинних статевих ознак, високий зріст.
  3. Анатомічна будова листка дводольних рослин.
  4. Анатомічна будова листка хвойних рослин.
  5. Анатомічна будова стебла дерев’янистих рослин.
  6. Анатомічна будова стебла трав’янистих одно та дводольних рослин.
  7. АФО нервової системи. Нервово-психічний розвиток та критерії його оцінки.
  8. Безпучковий тип вторинної будови стебла трав’янистих рослин.
  9. Визначення понять «фізичний розвиток дитини», «акселерація розвитку дітей», «гармонійність фізичного розвитку». Основні гіпотези і механізми акселерації. Оцінка шкільної зрілості.
  10. Вклад українських учених у розвиток генетики.

Тема 6. РІСТ ТА РОЗВИТОК РОСЛИН.

Поняття росту та розвиток у рослині, їх взаємозв'язок. Критерії росту та розвитку.

Гормони рослин (фітогормони) як основні регулятори росту та розвитку рослин. Загальне уявлення про фітогормони. Ауксини, історія відкриття, хімічний склад, фізіологічна дія. Гібберелини, історія відкриття, хімічний склад, фізіологічна дія. Цитокинини, історія відкриття, хімічний склад, фізіологічна дія. Природні інгібітори: абсцизова кислота, кумарин. Механізм гормональної регуляції росту та розвитку рослин. Гіпотетична модель регулювання геному в еукаріотів (схема Георгієва).

Ріст клітин як основа росту багатоклітинного організму. Фази росту клітин. Ембріональна фаза. Фізіологія розподілу клітин. Фаза розтягування, фаза внутрішнього диференціювання. Прояв диференціювання на усіх фазах росту клітин.

Особливості росту рослинного організму. Утворення насіння як результат подвійного
запліднення, фізіологічно-біохімічні процеси на перших етапах пророщення. Гормональна
регуляція пророщення. Положення меристем та темпи росту різних органів рослин. Меристема
спокою та меристема очікування. Диференціювання клітин та тканин. Тотипотентність клітин та тканин. Значення гормонів для процесу диференціації. Гіпотеза Боннера про систему морфогенетичних "тестів". Засоби виміру росту. Вплив зовнішніх умов на ріст. Фітохром, його хімічна природа та фізіологічне дійство. Ростові кореляції. Можливість рослин до регенерації. Рух рослин. Тропізми. Настії. Фізіологічна природа ростових рухів. Спокій бруньок. Регулювання процесів спокою.

Розвиток рослин. Визначення процесу розвитку. Теорія циклічного старіння та омолодження (дослідження Н.П.Кренке). Монокарпічні та полікарпічні рослини. Етапи розвитку рослин. Фізіологічні та морфологічні зміни в процесі розвитку рослин. Фотоперіодизм - залежність розвитку рослин від фотоперіоду. Роль фітохрому в сприйнятті фотоперіодичній реакції. Гормональна концепція квітчання (дослідження М.Х.Чайлахяна). Роль гібберлинів в квітчанні рослин.

Тема 7. ФІЗІОЛОГІЧНІ ОСНОВИ СТІЙКОСТІ РОСЛИН.

Різні види стійкості. Прояв стійкості в залежності від умов. Норма реакції рослин на зміну умов середовища. Жаростійкість. Морозостійкість. Холодостійкість. Праці Н.А.Максимова та І.І.Туманова. Зимостійкість. Причина загибелі рослин від несприятливих умов. Солевитривалість рослин. Галофіти, типи галофітів. Ріст стійкості рослин до впливів несприятливих факторів зовнішнього середовища. Фізіологія стійкості рослин проти хвороб (імунітет).


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 478 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)