АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Розглянути і вирішити задачі і тести.

Прочитайте:
  1. Б. Задачі для самоконтролю.
  2. Б. Ситуаційні задачі.
  3. Б. Ситуаційні задачі.
  4. Б. Ситуаційні задачі.
  5. Б. Ситуаційні задачі.
  6. Б. Ситуаційні задачі.
  7. Б. Ситуаційні задачі.
  8. Б. Ситуаційні задачі.
  9. Б. Ситуаційні задачі.
  10. Б. Ситуаційні задачі.

Задача 1. До терапевта звернувся хворий із скаргами на болі в серці, серцебиття, шум у вухах, біль голови. На ЕКТ-ознаки гіпоксії міокарду і синусової тахікардії. Крім того, виявлені ознаки початкової форми гіпертонічної хвороби. Який з перерахованих засобів буде найбільш ефективним у лікуванні даного хворого?

А) –Анаприлін.

Б) – Празозин.

В) – Лабеталол.

Г) – Тропафен.

Д) – Фентоламін.

Задача 2. Проконсультуйте лікаря, який потрібно призначити антиадренергічний препарат у перерахованих ситуаціях, вкажіть форму випуску і спосіб введення:

а) для лікування гіпертонічного кризу;

б) для лікування гіпертонічної хвороби;

в) для лікування хвороби Рейно;

г) для лікування ішемічної хвороби серця.

Задача 3. Визначити речовину, що знижує силу серцевих скорочень, пригнічує автоматизм. Тонус кровоносних судин спочатку підвищується, а при довгому вживанні знижується. Вживають при стенокардії, гіпертонічній хворобі. Побічні ефекти: бронхоспазм, порушення АV- провідності, серцева слабість.

Задача 4. Вагітній, що страждає на гіпертонію, лікар призначив резерпін, який вона вживала тривалий час. Лікування гіпертонії було ефективним, але дитина народилась з пригніченням дихання, смоктального рефлексу, сонливістю, із затрудненим носовим диханням внаслідок набухання слизової носа.

Поясніть причину побічних ефектів у новонародженого. Чи правильно поступив лікар, призначивши тривале лікування вагітній?

САМОСТІЙНА АУДИТОРНА РОБОТА СТУДЕНТІВ.

І. Контроль вихідного рівня знань (опитування).

ІІ. Скласти класифікацію антиадренергічних засобів з назвою препаратів і їх впливу на адренергічні рецептори.

ІІІ. Розглянути ситуаційні задачі і тести.

ІV. Виконати контрольні індивідуальні завдання. Провести аналіз помилок.

ЗАНЯТТЯ №15

ТЕМА: Підсумковий контроль змістового модуля №2. Фармакологія речовин, що впливають на периферичний відділ нервової системи.

АКТУАЛЬНІСТЬ ТЕМИ: Засоби, що впливають на периферичний відділ нервової системи, широко використовуються в клінічній практиці. Кожен лікар повинен орієнтуватись в особливостях фармакологічної дії великої кількості даних лікарських засобів, знати показання до застосування, їх основні ефекти і побічну дію, вміти правильно застосовувати з врахуванням особливостей дії кожного препарату.

Навчальні цілі:

знати: особливості фармакокінетики, фармакодинаміки, правила виписування та призначення речовин, що впливають на периферичний відділ нервової системи;

вміти: раціонально застосовувати, дозувати, а також передбачати та попереджувати можливу побічну дію даних засобів, виписувати в рецептах та коректувати виписані рецепти.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 439 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)