АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ

Прочитайте:
  1. Б. Задачі для самоконтролю.
  2. Б. Ситуаційні задачі.
  3. Б. Ситуаційні задачі.
  4. Б. Ситуаційні задачі.
  5. Б. Ситуаційні задачі.
  6. Б. Ситуаційні задачі.
  7. Б. Ситуаційні задачі.
  8. Б. Ситуаційні задачі.
  9. Б. Ситуаційні задачі.
  10. Б. Ситуаційні задачі.

Задача 1

Згідно з приписом інспектора з охорони праці призупинено роботу бактеріологічної лабораторії обласної клінічної лікарні.

Мотивація:

1. Відсутні лабораторні витяжні шафи.

2. Не працює загальна штучна вентиляція.

3. Бактеріологічне забруднення повітря приміщень перевищує рівень гігієнічних нормативів.

4. Медичний огляд працівники лабораторії проходили 2 роки назад.

5. Не має відповідних інструкцій з техніки безпеки та охорони праці. Атестація робочих місць не проводиться.

Укажіть, які заходи слід вжити адміністрації лікарні.

 

Задача 2

При затвердженні штатного складу працівників територіального медичного об’єднання (ТМО) району необхідно визначити чисельність спеціалістів з охорони праці. Загальна кількість співробітників ТМО – 925 чол., із них 225 працюють зі шкідливими хімічними речовинами.

Задача 3

Директору підприємства фармацевтичної промисловості слід визначитися щодо кількісного складу відділу (служби) з охорони праці. За списком на підприємстві працює 1400 чоловік, серед яких 300 працівників контактує із шкідливими речовинами, а 1100 чоловік зайнято на роботах підвищеної небезпеки.

 

Задача 4

Необхідно викласти послідовність дій комісії профспілкового комітету з охорони праці, що проводила обстеження умов праці робітників лікарняної пральні.

Обстеження умов праці зумовлено письмовим зверненням робітників пральні до профкому лікарні № 3 м. А. зі скаргами на те, що на виробництві домінує ручна праця, реєструється висока вологість, різкий перепад температур, протяги, високий ступінь запилення повітря у приміщенні сортування брудної білизни тощо. Під час обстеження комісія виявила технічну несправність пральних та прасувальних машин, несправність трубопроводів та відсутність вентиляції, а також те, що робітники не мають спецодягу та індивідуальних засобів захисту від пилу.

 

Задача 5

Необхідно визначити послідовність дій головного лікаря та комісії з розслідувань нещасного випадку, що трапився у хірургічному блоці, де внаслідок розгерметизації балонів із азотом 2 санітарки втратили працездатність на 5 днів внаслідок гострого отруєння.

Задача 6

Слід викласти порядок виконання дій завідувача сільської амбулаторії, де внаслідок пожежі загинув працівник цього закладу.

Задача 7

Дайте перелік основних документів, які необхідно заповнити під час проведення спеціального розслідування, зумовленого смертю фельдшера швидкої медичної допомоги, яка сталась через шляхово-транспортну природу.

 

 

ТЕМА №26. Медико-санітарні частини та медичні пункти промислових підприємств. ГІГІЄНІЧНІ АСПЕКТИ РОБОТИ ЦЕХОВОГО ОРДИНАТОРА. МЕТОДИКА ВИВЧЕННЯ ЗАХВОРЮВАНОСТІ ПРАЦІВНИКІВ ВИРОБНИЧИХ ПІДПРИЄМСТВ.

МЕТА ЗаНЯТТЯ:

Ознайомитися з основними принципами організації та проведення медичного обслуговування працівників виробничих, будівельних, транспортних підприємств і організацій та законодавчою документацією, що регламентує роботу медичних підрозділів підприємств. Оволодіти основами ведення облікової та звітної документації медичних підрозділів.

 

ПИТАННЯ ТЕОРЕТИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ:

1. Основні принципи організації медичного обслуговування працівників промислових, будівельних, транспортних підприємств і організацій.

2. Основні завдання лікувально-профілактичних закладів та медичних підрозділів підприємств. Медико-санітарна частина (МСЧ) підприємств, обґрунтування її організації згідно «Положення про МСЧ».

3. Основи медичного (санітарного) нагляду за умовами праці на підприємстві, дотриманням санітарних норм і правил, профілактики професійних захворювань та отруєнь.

4. Обов’язкові запобіжні та періодичні огляди робітників, організація їх проведення, оформлення облікової та звітної документації.

5. Організація і форми роботи медико-соціальних експертних комісій (МСЕК), лікарсько-контрольних комісій (ЛКК), лікарсько-трудових експертних комісій (ЛТЕК).

6. Цеховий терапевт, його обов’язки. Основні положення комплексного плану проведення оздоровчих та лікувальних заходів, які укладаються на промисловому підприємстві

7. Методи вивчення захворюваності працюючих на підприємствах.

8. Основні показники, які застосовуються при аналізі захворюваності з тимчасовою втратою працездатності.

9. Види захворюваності і смертності, що підлягають облікові й аналізові в ході вивчення впливу виробничих факторів на здоров'я працюючих.

 

ЗАВДАННЯ:

1. Ознайомитись з формами облікової та звітної документації МСЧ, основними завданнями цехового терапевта, занотувати основні з них у протокольний зошит.

2. Ознайомитись з загальними положеннями про медичні огляди та первинною документацією, необхідною цеховому терапевтові при проведенні медогляду.

3. Занести в протокольний зошит методи вивчення захворюваності з тимчасовою втратою працездатності

 

ЛІТЕРАТУРА:

7. Гігієна та екологія: Підручник / За редакцією В.Г. Бардова. – Вінниця: Нова Книга, 2006. – С. 367–372, 381–385.

8. Даценко І.І., Габович Р.Д. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології. Підручник – 2 видання: К.: Здоров’я. 2004. С.493 –511.

9. Габович Р.Д., Познанський С.С., Шахбазян Г.Х. Гигиена.- К.: Вища школа, 1983. –С. 228-231.

10. Закон України “Основи законодавства України про охорону здоров’я” збірн. Законів України. Київ, 1996, т.4, С.219-244.

5. Загальна гігієна. Посібник для практичних занять. / І.І.Даценко, О.Б.Денисюк, С.Л.Долошицький та ін. / За ред. І.І.Даценко. - Львів, “Світ”, 1992.- С. 355-424.

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 1697 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)