АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Добова екскреція білка з сечею у дітей різних вікових груп

Прочитайте:
  1. Анатомо-фізіологічні особливості ендокринної системи у дітей раннього віку. Медсестринське обстеження даної системи.
  2. Анатомо-фізіологічні особливості кісткової системи у дітей.
  3. Анатомо-фізіологічні особливості органів травлення у дітей.
  4. Анкета вивчення гігієнічних навичок дітей і підлітків
  5. Біосинтез білка. Стадії.
  6. Больовий абдомінальний синдром при гострому панкреатиті у дітей найчастіше
  7. Будова та функції різних зон кореневого чохлика.
  8. В яких відділах головного мозку розміщені клітини, що є початком першого нейрону волокон різних парасимпатичних нервів?
  9. Варіанти дефіцитної анемії, які зустрічаються частіше у дітей (виберіть всі правильні
  10. ВИЗНАЧЕННЯ ЗАГАЛЬНОГО БІЛКА І БІЛКОВИХ ФРАКЦІЙ
Вік Концентрація білка (міліграм/л) Добова втрата білка (міліграм) Білок (мг/м2)
Недоношені новонароджені 88-845 29 (14-60) 182(88-377)
Доношені новонароджені 94-455 32(15-68) 145 (68-309)'
2-12 мес 70-315 38(17-87) 109(48-244)
2 - 4 року 45-217 49(20-121) 91 (37-223)
4 - 1 0 років 50-223 71 (26-194) 85 (31-234)
10- 16 років' 45-391 83 (29-238) 63(22-181)

Залежно від механізму виникнення протеїнурія при захворюваннях нирок (ренальна) може бути гломерулярною (клубочковою),тубулярною (канальцевою) і змішаною (при поєднанні перших двох видів).

Виділяються також протеїурю преренальна (переповнювання), постренальна, секреторна, чиста і функціональна.

Гломерулярна протеїнурія виникає при підвищенні проникності клубочкових капілярів унаслідок зміни їх стінок, зокрема у зв'язку з порушенням електростатичного бар'єру, збільшенням проникливості базальної мембрани. Величина клубочковой протеїнурії коливається від 0,1 до 20 г/добу. В результаті втрати з сечею плазмових білків, особливо альбуміну, зменшення концентрації білка в сироватці відбувається зниження внутрішньокапілярного онкотического тиску і розвивається тканинною набряк. Наслідком масивної протеїнурії є розвиток гіпоальбумінемії (із-за неможливісті компенсації втрат альбуміну з сечею альбуміом, що синтезується в печінці), збільшення кількість ліпідів в крові і набряк. Гломерулярная протеїнурія характерна для первинних і вторинних гломерулонефритів.

Тубулярная протеїнурія спостерігається при пошкодженні канальців (проксимальный відділ) і порушенні їх функціональної здатності реабсорбувати фільтровані білки. Цей вид протеїнурії характеризується великим вмістом в сечі низькомолекулярних білків. При цьому екскреція альбуміну або зовсім не збільшується, або збільшується незначно. Втрата білка невелика, до 2 г/сут, набряків і ліпідних порушень не виникає, оскільки втрати альбумінунезначні. Тубулярная протеїнурія спостерігається при первинних (природжених) і придбаних тубулопатіях - пієлонефриті, інтерстиціальному нефриті, синдромі де Тоні- Дебре-фанконі, токсичній дії солей важких металів (свинцю, ртуті, кадмію, вісмуту) і лікарських засобів (саліцилатів та ін.).

Преренальная протеїнурія (переповнювання) виникає при підвищеному синтезі і нгромадженні в плазмі крові низькомолекулярних білків (гемоглобін, міоглобін, легкі ланцюги імуноглобулінів, продукти деградації фібрину), які у великій кількості проходять через непошкоджений клубочковый фільтр, і нормально функціонуючі канальці не можуть забезпечити їх реабсорбцію. Цей різновид протеїнурії спостерігається при лейкозі, злоякісних лімфомах, мієломній хворобі, а також при масивних некрозах тканин (міоглобінурія) і внутрішньосудинному гемолізі (гемоглобінурія), викликаному переливанням несумісної крові, дією гемолітичних отрут, лікарських і імунологічно опосередкованих дій. У аналізах сечі виявляються також еритроцити, лейкоцити, іноді вільний гемоглобін. Клінічно гемоліз виявляється картиною ГНН - олігурією, артеріальною гіпертензією, набряками, анемією, билірубинемією.

Гістурш - поява в сечі органоспецифичних тканинних білків. Спостерігається при злоякісних новоутвореннях різної локалізації, некрозах тканин.

Функціональна протеїнурія об'єднує ортостатичну, протеїнурію напруги, гарячкову протеїнурію. Вона спостерігається у пацієнтів із здоровими нирками, невисока (до 2 г/сут), частіше скороминуща, рідко поєднується з эритроцитурией, цилиндрурией,лейкоцитурией. Ортостатична (лордотична) протеїнурія з'являється при тривалому знаходженні дитини у вертикальному положенні (при стоянні, ходьбі) і зникає в горизонтальному положенні. Вона спостерігається частіше у підлітків; передбачається, що ортостатична протеїнурія є клубочковою, неселективною, її рівень не більше 1 г/сут. Для підтвердження діагнозу проводиться ортостатична проба.

Протеїнурія напруги виникає при підвищеному фізичному навантаженні і пояснюється відносною ішемією проксимальных канальців при перерозподілі потоку крові. Рівень протеїнурії не перевищує 1-2 г/сут, виявляється в першій порції сечі, при звичайних навантаженнях білок зникає.

Гарячкова протеїнурія може розвиватися У дітей без ураження нирок при захворюваннях, що супроводжуються гіпертерміею. Поява протеїнурії пояснюється посиленням катаболічних процесів і виникає при температурі тіла вище 38 °С, або скороминущим підвищенням проникності клубочкового фільтру унаслідок його пошкодження імунними комплексами. Інших змін в сечовому осаді, як правило, не спостерігається, протеїнурія зникає при нормалізації температури.

Транзиторна протеїнурія пов'язана з переохолодженням, гіперінсоляцією.

Постренальная протеїнурія, обумовлена патологією сечовивідних шляхів і попаданням запального ексудату, багатого білком, в сечу, у дітей зустрічається

відносно рідко, незначна по величині і супроводжується зазвичай лейкоцитурією і бактеріурією.

Протеїнурія може бути селективною і неселективною. Селективна протеїнурія - це проникнення в сечу білків тільки з низькою молекулярною масою (<65 000): альбумінів і близьких до нього фракцій (наприклад, при гломерулонефриті з мінімальними змінами в клубочках). Неселективна протеїнурія характеризується появою в сечі разом з низькомолекулярними середньо- і високомолекулярних білків (а2-макроглобулін, гамма-глобулін, бета-липопротеиди та ін.). Перехід селективної протеїнурії в неселективну свідчить про прогресування гломерулопатії.

По ступеню вираженості розрізняються низька (до 0,5 г/сут), помірна, така, що не перевищує 3 г/сут, і висока (масивна) протеїнурія - більше 3 г/сут. Виявлення мікроальбумінурії при повторних дослідженнях сечі у ряді випадків може бути ранньою ознакою пошкодження клубочкового апарату при гломерулонефриті, першою ознакою відторгнення ниркового трансплантату.

Низька протеїнурія характерна для тубулопатії, обструктивної уропатії, хронічного інтерстиціального нефриту, нефролітіазу, полікістозу, пухлини нирки. Помірна протеїнурія характерна для гострого пієлонефриту, первинного і вторинногогломерулонефриту і ін. Висока протеїнурія, як правило, супроводжується розвитком нефротичного синдрому.

Ізольована протеїнурія характерна для гломерулонефрита з мінімальними змінами в клубочках, нефроптозу, хвороби де Тоні-дебре-фанконі, амілоїдозу нирок (у останньому випадку іноді одночасно з мікрогематурією).


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 636 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)