АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ЧЕРЕП НОВОНАРОДЖЕНОГО

Прочитайте:
  1. C. Черепно-мозкові нерви.
  2. III, IV, VI ПАРЫ ЧЕРЕПНО-МОЗГОВЫХ НЕРВОВ
  3. V ПАРА ЧЕРЕПНИХ НЕРВІВ. ВІЙКОВИЙ ВУЗОЛ.
  4. V2: Тема 7.1 Обзор строения головного мозга. Основание головного мозга. Выход черепных нервов (ЧН). Стадии развития. Продолговатый мозг, мост.
  5. VII ПАРА ЧЕРЕПНО-МОЗГОВЫХ НЕРВОВ
  6. VII, IX ПАРИ ЧЕРЕПНИХ НЕРВІВ. ВЕГЕТАТИВНІ ВУЗЛИ ГОЛОВИ.
  7. X, XI, XII ПАРИ ЧЕРЕПНИХ НЕРВІВ.
  8. Аномалии развития нервной системы. Черепно-мозговые грыжи. Спинномозговые грыжи. Краниовертебральные аномалии.
  9. Биомеханика черепно-мозговой травмы.
  10. Блок 2. Анатомія кісток черепа

Кістки голови новонародженого мають чимало відмінностей від кісток голо­ви дорослої людини (рис. 63). Так, багато кісток черепа новонародженого скла­даються з кількох частин. Між кістками та їхніми частинами є великі прошарки перетинчастої сполучної тканини і хряща, які називають тім'ячками (). їхні розміри мають значні індивідуальні коливання, що залежать від швидкості окостеніння кісток.

Найбільшим є непарне переднє тім'ячко (їопіїсиїш апіегіог) ромбоподібної форми розміром З X 2 см, що знаходиться між лобовою та тім'яними кістками. Остаточно воно заміщується кістковою тканиною на другому році життя.

Трохи менше від нього і також непарне заднє тім'ячко ({опіісиїиз розпзгіог), утворене потиличною та тім'яними кістками. Воно має трикутну форму, розміри 1 X 0,5 см і костеніє на другому місяці після народження.

Клиноподібні і соскоподібні тім'ячка (їопіїсиїиз врЬепоісіаІіз еі гпаїіоМеиз) парні, неправильної прямокутної форми, знаходяться на бічних поверхнях чере­па. Вони заміщуються кістковою тканиною на третьому місяці життя. Крім вище­згаданих бувають додаткові тім'ячка, які заростають відразу після народження дитини.

У зв'язку з наявністю тім'ячок та інших прошарків перетинчастої сполучної тканини череп новонародженого дуже еластичний, що сприяє проходженню ди­тини крізь родові шляхи матері, а в перші місяці життя — нормальному розвитку головного мозку.

Вивчення кісток голови дітей перших років життя та дорослих дає змогу констатувати в дітей значний розвиток черепа порівняно з лицем, а також відсут­ність або малі розміри приносових пазух.

У людей похилого віку поступово зменшується товщина кісток, з'являються додаткові порожнини, кістки стають більш крихкими.

Кістки голови дорослої людини мають неповторні індивідуальні особливості, до яких відносять асиметрію кісток, додаткові відростки, ямки, отвори, вставні кістки та ін.

Незважаючи на це, можна виявити ознаки, характерні для кісток голови чо­ловіків і жінок. Жіночий череп менший і легший за чоловічий, в ньому мало розвинені приносові пазухи, різні відростки й лінії. Більш тонкі відмінності визна­чають за допомогою вимірів та їхньої математичної обробки.

Крім вікових, статевих та індивідуальних особливостей кістки голови мають деякі риси, характерні для різних рас. Антропологічними дослідженнями доведе­но, що сучасне людство перебуває на одній стадії розвитку і расові особливості ке дають підстав розділяти його на «вищі» і «нижчі» раси.

 

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 496 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)