АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Невідкладна медична допомога в разі тяжкого нападу бронхіальної астми

Прочитайте:
  1. Анафілактичний шок. Патогенез, клінічні варіанти перебігу, невідкладна допомога.
  2. Ведення хворих дітей із загостренням бронхіальної астми.
  3. Види кровотеч. Перша медична допомога при кровотечах
  4. Види утоплення. Перша допомога.
  5. Географія медична - галузь географії і медицини, що вивчає вплив природних, господарських і соціальних умов різних територій на здоров'ї населяючих їх людей.
  6. Гострі патологічні стани (печінково-больовий синдром, гравітаційний шок, гіпоглікемічний стан тощо), причини виникнення, невідкладна допомога
  7. Долікарська допомога при еклампсії
  8. Долікарська допомога при загрозливому розриві матки
  9. ДОЛІКАРСЬКА ДОПОМОГА У РАЗІ ТРАВМ ЩЕЛЕПНО-ЛИЦЕВОЇ ДІЛЯНКИ
  10. Допомога при ускладненнях наркозу

Крім терапевтичних заходів, які застосовують для лікування середньотяжкого нападу бронхіальної астми, призначають:

1. У вену краплинне глюкокортикоїди в дозі 5—7 мг на 1 кг маси тіла на добу.

2. Доза еуфіліну для одноразового внутрішньовенного введення (краплинне) збільшується до 6—9 мг на 1 кг маси тіла, після чого слід давати перорально до 20 мг на 1 кг маси тіла на добу.

3. Інгаляції 30—60 % зволоженого кисню через маску або носовий катетер.

4. Муколітики: мікстура Траскова або Вотчала в розрахунку: дітям до 5 років — по 1 чайній ложці, 6—10 років — по 1 десертній ложці, старшим ніж 10 років — по 1 столовій ложці, 4 рази на день.

5. Обов'язково призначають гепарин, який поліпшує гемодинаміку в малому колі кровообігу. Вводять у вену 4 рази на добу в разовій дозі 50—100 ОД на 1 кг маси тіла.

6. 4 % розчин натрію бікарбонату, в розрахунку 2—4 мл на 1 кг маси тіла за 2—3 приймання (під контролем кислотно-лужної рівноваги).

7. Найсильнішими протизапальними препаратами є глюкокортикостероїди (ГКС). Їх слід призначати в разі тяжкого нападу або для зняття астматичного стану. Використовують такі інгаляційні стероїди:

— беклометазону дипропіонат (бекотид), будезонід (пульмікорт), флунізолід (інгакорт), флутиказон (фліксотид). Кількість інгаляцій ГКС на добу не повинна перевищувати 3—4 рази.

8. У разі бактеріального запалення призначають антибіотики.

9. Призначають фітотерапію, гомеопатію, фізіотерапію.

10. У разі неефективності терапії показаним є наркоз ефір-фторотановою сумішшю з наступною інтубацією, бронхіальним лаважем при збереженому спонтанному диханні або на фоні штучної вентиляції легенів. Тобто через інтубаційну трубку вводять теплий ізотонічний розчин натрію хлориду, додаючи натрію бікарбонат і гідрокортизон. Суміш одноразово вводять у кількості 3—5 мл; відсмоктування здійснюють після 3—5 дихальних рухів. Загальна кількість суміші для промивання становить 30—50 мл.

11. Останнім часом успішно застосовують гемосорбцію, плазмафорез, санаційну бронхоскопію.

 


Дата добавления: 2015-05-19 | Просмотры: 368 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)