АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Основні принципи попередження і лікування алергії

Прочитайте:
  1. VI. Основні етапи заняття
  2. VI. Основні етапи заняття
  3. VI. Основні етапи заняття
  4. VI. Основні етапи заняття
  5. VI. Основні етапи заняття
  6. VI. Основні етапи заняття
  7. VI. Основні етапи занять
  8. Алгоритм лікування аналогами соматостатину
  9. Алгоритм лікування ДН
  10. Анатомо-фізіологічні особливості кісткової системи. Профілактика і лікування хворих на рахіт.

1) Запобігання контакту організму з алергенами (етіологічний принцип).

2) Десенсибілізація - введення антигену в сенсибілізований організм дробовими дозами.

3) Вплив на патохімічну стадію алергійних реакцій: а) попередження утворення і звільнення медіаторів алергії, б) їхня інактивація (наприклад, антигістамінними препаратами); в) блокада рецепторів до медіаторів алергійних реакцій на клітинах-мішенях.

4) Вплив на патофізіологічну стадію - спрямований на ліквідацію структурних і функціональних змін, які виникають при алергії. Це досягається застосуванням протизапальних, спазмолітичних, гіпертензивних та інших фармакологічних серед ників.

5).Імунотерапія - вид лікування, який діє на імунну систему організму для відновлення імунологічного гомеостазу, регулювання або тимчасового заміщення функції окремих ланок імунітету. Серед численних методів специфічної імунотерапії особливої уваги заслуговує специфічна гіпосенсибілізація (СГ), суть якої полягає у зменшенні гіперчутливості до специфічного алергену.

У кінцевому результаті внаслідок проведення СГ організм хворого стає нечутливим до дії специфічних алергенів, а базофіли та опасисті клітини знижують свою здатність вивільняти гістамін та інші медіатори алергії.

Принцип СГ первинно був закладений у спосіб введення чужорідних сирова-ток, запропонований М. Безредкою. Згідно методу хворому спочатку в/шк вводять 0,1 мл сироватки у розведенні 1:100. Якщо виникає «+» реакція, то це свідчить про протипокази до введення сироватки. Якщо існують життєві покази для її введення, то необхідно використати прикриття антиалергічними засобами впритул до глюко-кортикоїдів і наркозу. При «-» реакції на первинне введення препарату, через 20-30 хв п/шк вводять 0,1 мл нерозведеної сироватки. Лише при відсутності будь-якої реакції вводять решту необхідної дози.

Неспецифічна гіпосенсибілізація полягає у введенні антигістамінних препаратів, глюкокортикоїдів (гормонів) або наркозу.

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ:

Основної:

1. Патологічна фізіологія. За ред. Проф. М.Н. Зайка і проф.Ю.В. Биця. -К.: Медицина, 2008.- 117-139 с.

2. Бондар Я.Я., Файфура В.В. Патологічна анатомія і патологічна фізіологія людини. - Тернопіль: Укрмедкнига, 2000. – 129-135 с.

3. Шлопов В.Г. Патологічна анатомія.- Вінниця: Нова книга, 2004.- 155 с.

Додаткової:

1. Анатомія та фізіологія з патологією. За ред. проф.Я.І.Федонюка.- Тернопіль: Укрмедкнига, 2001.- 113 с.

2. Атаман О.В. Патологічна фізіологія в запитаннях і відповідях.-Вінниця:Нова книга, 2007.-96 с.

 


Дата добавления: 2014-11-24 | Просмотры: 808 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)