АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Роль мед працівників у правовому регулюванні сімейних відносин

Прочитайте:
  1. Бюджетне право та бюджетні правовідносини. Бюджетне законодавство
  2. Відносини органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим і органів місцевого самоврядування з об'єднаннями громадян
  3. Відносини органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим і органів місцевого самоврядування з судовими органами та органами юстиції
  4. Дисциплінарна відповідальність медичних працівників
  5. І. Поняття державних видатків, особливості відносин у галузі видатків
  6. Міжбюджетні відносини на 2015 рік
  7. Міжбюджетні відносини на 2015 рік
  8. Нормативно-правове забезпечення відносин у галузі державного кредиту
  9. Оплата праці працівників охорони здоров’я при відхиленні від нормальних умов праці.
  10. Податкове право. Податкові правовідносини: особливості та види

При органах та закладах охорони здоров'я можуть створю­ватися громадські консультативні або наглядові ради, які сприя­тимуть їх діяльності та забезпечуватимуть інформованість насе­лення і громадський контроль у сфері забезпечення та охорони репродуктивного здоров'я.

Так, відповідно до ст. 285 ЦК України, повнолітній пацієнт має право на достовірну й повну інформацію про стан свого здоров'я. Батьки (усиновителі), опікун, піклувальник мають пра­во на інформацію про стан здоров'я дитини або підопічного. Ст. 39 «Основ» передбачає, що лікар зобов'язаний пояснити пацієнтові у доступній формі інформацію про стан його здоров'я, мету запро­понованих досліджень і лікувальних заходів, прогноз можливого розвитку захворювання, у тому числі наявності ризику для жит­тя і здоров'я.

Згідно зі ст. 285 ЦК України, якщо інформація про хворобу фізичної особи може погіршити стан її здоров'я або стан здоров'я батьків (усиновителів), опікуна чи піклувальника пацієнта, або ж якщо це може зашкодити лікуванню, то медичні працівники ма­ють право надати неповну інформацію про стан здоров'я фізичної особи, обмежити можливість їх ознайомлення з окремими медич­ними документами.

Відповідно до ст. 39 «Основ», за особливих випадків, коли повна інформація може завдати шкоди здоров'ю пацієнта, лікар може її обмежити. У цьому разі він інформує членів сім'ї або за­конного представника пацієнта, враховуючи особисті інтереси хворого. Так само лікар діє і коли пацієнт перебуває в непритом­ному стані.

Законодавство надає право лікареві самостійно вирішувати про обсяг інформації, яку можна надати пацієнтові в особливих випадках, а також самостійно визначити приналежність тієї чи іншої ситуації до таких «особливих випадків». Важливо, що законодавство не зобов'язує лікаря обмежувати подібну інформацію, а лише на­дає лікареві таке право. Останній може скористатися ним, вра­ховуючи інтереси пацієнта.

Згідно з нормативними документами, в Україні діє модель акушерської допомоги, що зорієнтована на сім'ю. Від класичної моделі акушерського догляду її відрізняє: спільна підготовка до пологів та появи в сім'ї дитини всіх членів сім'ї; присутність на пологах близької для жінки людини; перший контакт матері й дитини після її народження; спільне перебування матері і дитини після народження; фізіологічне ведення пологів із мінімальним медикаментозним та акушерським втручанням.

Модель акушерської допомоги, яка зорієнтована на сім'ю:

Ø Вагітність сприймається як природний фізіологічний про­цес.

Ø Навчання в школі «Відповідального батьківства» прохо­дить сумісно (вагітна та її чоловік), схвалюється участь інших членів сім'ї.

Ø Сім'я бере участь у прийнятті інформованих рішень та ра­зом із медичним персоналом складає єдину команду.

Ø Усі етапи пологів відбуваються в одному приміщенні.

Ø Схвалюється за бажанням матері присутність близьких людей на пологах.

Ø Схвалюється участь чоловіка в пологах.

Ø Ретельне дотримання приватності.

Ø Чутливе ставлення медичного персоналу.

Ø Мати й немовля отримують спільний догляд.

Ø Догляд за немовлям проводять переважно в присутності матері в її палаті.

Ø Схвалюється використання домашніх речей як матері, так і дитини.

Ø Виписують зі стаціонару не пізніше третьої доби після фі­зіологічних пологів.

В Україні створена широка мережа державних, комунальних і приватних лікувально-профілактичних закладів, які надають правові та медичні послуги з планування сім'ї та охорони репро­дуктивного здоров'я. До них належать фельдшерсько-акушерські пункти, сільські лікарські амбулаторії, жіночі консультації, по­логові будинки, центри планування сім'ї та репродукції людини, гінекологічні та урологічні кабінети поліклінік, онкологічні та дерматовенерологічні диспансери та ін.

Відповідно до чинного законодавства та організації медич­ного обслуговування послуги з планування сім'ї та охорони ре­продуктивного здоров'я жінкам переважно надають у межах акушерсько-гінекологічної та неонатологічної допомоги, яка здійснюється на амбулаторному і стаціонарному рівнях. Послуги з планування сім'ї та охорони репродуктивного здоров'я між ам­булаторним і стаціонарним рівнями базуються на тісній взаємодії і спадкоємності всіх ланок медичних закладів, що надають цю до­помогу згідно з визначеною етапністю:

Ø первинна медико-санітарна допомога;

Ø кваліфікована акушерсько-гінекологічна допомога;

Ø спеціалізована акушерсько-гінекологічна допомога.

На І етапі — первинна медико-санітарна допомога (ПМСД) — медико-санітарну допомогу надають на фельдшерсько-аку­шерських пунктах та сільських лікарських амбулаторіях, які пра­цюють за принципом територіального обслуговування населення.

На II етапі — кваліфікована акушерсько-гінекологічна допо­мога (КАГД) — послуги з планування сім'ї та охорони репродук­тивного здоров'я надають як амбулаторно, так і у стаціонарних відділеннях.

III етап — спеціалізована акушерсько-гінекологічна допомо­га (САГД) — здійснюють амбулаторно та в умовах стаціонарних відділень

 

 


Дата добавления: 2015-08-26 | Просмотры: 2612 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)