АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Фінансування системи охорони здоров’я

Прочитайте:
  1. IV. Приватизаційні надходження та фінансування приватизації
  2. Аналіз причин незадовільного стану здоров’я дітей
  3. Анатомо-фізіологічні особливості системи травлення в дітей
  4. Будова нервової системи. Спинний мозок.
  5. Визначення стану системи фагоцитозу
  6. Визначення, та основні функції кровотворної системи
  7. ВІДСУТНІСТЬ ОБЛАСНОГО ФІНАНСУВАННЯ - ПРЯМА ЗАГРОЗА ДЛЯ ЖИТТЯ ХВОРИХ НА ГЕПАТИТ С
  8. Демієлінізуючі захворювання нервової системи та можливості диференційованої терапії в гострому та підгострому періодах
  9. Для системи комплементу характерне наступне?
  10. Економіки та організації охорони здоров’я

Фінансування системи охорони здоров’я здійснюється за рахунок Державного бюджету України, бюджету Республіки Крим, бюджетів місцевого та регіонального самоврядування, фондів медичного страхування, благодійних фондів та будь-яких інших джерел, не заборонених законодавством.

Кошти Державного бюджету України, бюджету Республі­ки Крим, бюджетів місцевого та регіонального самоврядування, асигновані на охорону здоров'я, використовуються для забезпе­чення населенню гарантованого рівня медико-санітарної допомо­ги, фінансування державних і місцевих програм охорони здоров'я та фундаментальних наукових досліджень з цих питань.

За рахунок Державного бюджету України, бюджету Республі­ки Крим, бюджетів місцевого та регіонального самоврядування фінансуються загальнодоступні для населення заклади охорони здоров'я. Кошти, не використані закладом, не вилучаються і від­повідне зменшення фінансування на наступний період не відбу­вається.

Відомчі та інші заклади охорони здоров'я, що обслуговують окремі категорії населення за професійною, відомчою або іншою, не пов'язаною зі станом здоров'я людини ознакою, фінансуються зазвичай за рахунок підприємств, установ і організацій, які вони обслуговують. Допускається фінансова підтримка таких закладів за рахунок державного або місцевого бюджетів, якщо працівники відповідного відомства, підприємства, установи або організації становлять значну частину населення певної місцевості.

Усі заклади охорони здоров'я мають право використовувати для підвищення якісного рівня своєї роботи кошти, добровільно передані підприємствами, установами, організаціями і окреми­ми громадянами, а також із дозволу власника або уповноважено­го ним органу встановлювати плату за послуги в галузі охорони здоров'я.

Держава забезпечує створення і функціонування системи ме­дичного страхування населення. Страхування громадян здійсню­ється за рахунок Державного бюджету України, коштів підпри­ємств, установ і організацій та власних внесків громадян. Питан­ня організації медичного страхування населення і використання страхових коштів визначаються відповідним законодавством.

Охорона здоров'я України майже повністю фінансується із загальних державних фондів, частка яких упродовж останніх п'яти років становила 98—93 %. Платні медичні послуги, різні благодійні (добровільні) і так звані децентралізовані джерела фі­нансування становлять близько 2—7 % від загального обсягу бю­джетного фінансування.

Складна економічна ситуація щодо бюджетного фінансуван­ня галузі спонукає шукати додаткові джерела фінансування. Тому одним зі шляхів вирішення проблем фінансового забезпе­чення закладів охорони здоров'я стало залучення позабюджетних коштів. Нині додаткові позабюджетні надходження — це кошти, отримані від надання платних медичних послуг, кошти зі стра­хових організацій за надання медичної допомоги застрахованим громадянам, благодійні (добровільні) внески юридичних і фізич­них осіб, кошти від здачі в оренду тимчасово вільних приміщень та інші надходження.

Ухваленням постанови Кабінету Міністрів України № 1222 від 4 серпня 2000 р. законодавчо вирішено питання прийняття та використання благодійних (добровільних) внесків і пожертв від юридичних і фізичних осіб закладами охорони здоров'я для потреб їх фінансування. У 1998 р. таких внесків було залучено 7,1 млн грн, у 1999 р. — 19 млн грн, у 2000 р. — близько 48 млн грн.

Як бачимо, залучення позабюджетних коштів не вирішує всіх проблем, пов'язаних з фінансуванням галузі, тому впроваджен­ня ефективних механізмів фінансування є важливою складовою цілісного процесу реформування охорони здоров'я. Йдеться на­самперед про формування багатоканальної системи фінансування галузі.

Уже сьогодні можна запропонувати такі механізми фінан­сування галузі:

Гарантовані платежі з місцевого бюджету, які можуть здійснюватися двома шляхами. Перший — орган місцевого са­моврядування виступає замовником додаткових програм гаран­тованого регіонального рівня безоплатної медичної допомоги. Термін «додатковий» у цьому разі означає, що медичні послуги за регіональними програмами доповнюють гарантований держав­ний рівень і передбачають безоплатне надання деяких медичних послуг у регіоні понад гарантований державою обсяг за рахунок коштів місцевого бюджету. Другий шлях здійснення платежів — капіталовкладення з бюджету місцевого самоврядування в медичні заклади комунальної власності, тобто ремонт, переоблад­нання, нове будівництво.

Державне соціальне медичне страхування працівників (гарантовані внески працедавців, спрямовані на медичне обслу­говування працівників). Відповідно до Закону України «Про державне соціальне страхування», державне соціальне медичне страхування працівників має забезпечувати компенсацію витрат, пов'язаних із отриманням медичної допомоги тих, хто працює, за рахунок фінансових ресурсів цього виду медичного страхування.

Джерела фінансування можуть створюватися за рахунок внесків працедавців за працівників та відрахувань підприємств за створе­ний ризик для здоров'я.

Ініціативні фонди та ініціативні програми. Це насамперед програми місцевих співтовариств, в яких з'являється спільний інтерес у галузі медичного обслуговування. Наприклад, батьків­ський колектив школи або мікрорайону може замовити скринін- гове (медичне) обстеження дітей або проведення комплексу про­філактичних процедур у школах.

Добровільне медичне страхування. Цей механізм носить ха­рактер ризикового накопичення: страхування пов'язане з понят­тям страхового випадку і виплачується, коли стався страховий випадок. В іншому разі страхові виплати не проводяться. Розмір страхової виплати залежить від ступеня можливості страхового випадку: що менша ймовірність, то менші страхові платежі.

Договір страхування можуть укладати як громадяни, так і підприємства для своїх працівників. Програми добровільного страхування здійснюють спеціальні страхові компанії, які мо­жуть бути сформовані на будь-якому рівні — національному, те­риторіальному, місцевому — і мати будь-яку форму власності.

Накопичувальні програми. Це механізм, який зацікавить тих, хто самостійно, незважаючи на всі інші гарантії, прагне пі­клуватися про власне здоров'я та здоров'я сім'ї. Механізм може бути таким: працівник на підставі договору впродовж тривалого часу робить внески в накопичувальний фонд, наприклад, за себе чи за свою дитину. Коли він виходить на пенсію або коли дитина виростає, кожен із них може користуватися медичною допомогою відповідно до програми медичних коштів, у межах якої укладено договір.

Державна медична позика. Ініціатором державної медич­ної позики може бути як безпосередньо медичне підприємство, так і керівна структура чи орган місцевої влади. Гарантом медич­ної позики виступає держава. Людина укладає договір державної медичної позики і перераховує гроші на зазначений рахунок. Піс­ля закінчення терміну платежів, установленого в договорі, вона може користуватися послугами зазначеної в договорі групи ме­дичних підприємств безоплатно у визначених договором обсягах.

Благодійні програми. Здійснюються за рахунок благодій­них пожертв і спрямовані на фінансування медичної допомоги незахищеним групам населення понад державну гарантію. Бла­годійні цільові фонди можуть існувати як безпосередньо на медичних підприємствах, так і в товариствах інвалідів, центрах багатодітних сімей тощо.

 


Дата добавления: 2015-08-26 | Просмотры: 3779 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)