АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Зв’язок лікарської етики та медичної деонтології з правовою культурою

Прочитайте:
  1. I. ОПИОИДНЫЕ (НАРКОТИЧЕСКИЕ) АНАЛЬГЕТИКИ
  2. I. Опиоидные анальгетики.
  3. I. Опиоидные анальгетики.
  4. I.Опиоидные анальгетики.
  5. II. НЕОПИОИДНЫЕ (НЕНАРКОТИЧЕСКИЕ) АНАЛЬГЕТИКИ
  6. II. Петлевые диуретики.
  7. II.Неопиоидные анальгетики (ЛВ из других фармакологических групп, обладающие болеутоляющим действием)
  8. А) Анальгетики-антипиретики
  9. А) Природные наркотические анальгетики
  10. Адреномиметики

СРС № 1 (1 год.)

Тема 1.3: Зв’язок лікарської етики та медичної деонтології з правовою культурою.

 

1. Зв’язок лікарської етики та медичної деонтології з правовою культурою

2. Правова культура медичного працівника.

Література:

Основна:

1. Брецко Ф. Ф.Основи держави і права: Навч. посіб.: У 2 кн. - Ужгород, 1998.

2. Забарний Г. Г., Калюжний Р. А., Шкарупа В. К.Основи держави і права. - К., 2002.

3. Керецман В., Семерак О.Правознавство. - К., 2002.

4. Ківалов С. В., Музиченко П. П. та ін.Основи правознавства України. - Харків, 2002.

5. Котюк В. О.Основи держави і права. - К., 2001.

6. Лисенков С. Л.Основи держави і права у запитаннях та відповідях: Навч. посіб. - К., 1997.

7. Лисенков С. Л.Основи правознавства. - К., 2000.

Додаткова:

8.Алексеев С. С. Право: азбука - теория - философия: Опыт комплексного исследования. - М., 1999.

9. Загальна теорія держави і права: Навч. посіб. / За ред В. В. Копєйчикова. - К., 1999.

10. Кельман М. С., Мурашин О. Г. Загальна теорія права (зі схемами, кросвордами, тестами): Підручник. - К., 2002.

11. Комаров С. А., Малько А. В. Теория государства и права. - М., 2000.

Зв’язок лікарської етики та медичної деонтології з правовою культурою

Медицина у сучасному світі відіграє особливу роль у житті лю­дини і суспільства. Відносини між лікарем і пацієнтом вимагають від медичних працівників професійних знань, належної правової бази у сфері охорони здоров'я, а також дотримання морально-етичних норм.

Охорона здоров'я і медицина тісно пов'язані з моральністю, професійною етикою. Недаремна в усіх нормативних документах, де зазначаються вимоги до лікаря, переліковуються його кваліфі­каційні характеристики, на першому місці стоїть вимога дотри­муватися норм медичної етики.

У країні, де охорона здоров'я і медична допомога визнані за Закон, не може бути недовіри і протиріч між пацієнтом і лікарем. Звертаючись до лікаря, людина має право сподіватися на щире бажання медика допомогти позбутися страждань, професійну майстерність, чуйність, співчуття і поєднання глибоких знань із високою моральністю.

У теорії розрізняють два поняття — медична етика і лікар­ська етика. Перше поняття є ширшим, оскільки розкриває прин­ципи і правила поведінки не лише лікарів, а й медичних сестер, лаборантів, молодшого медичного персоналу та інших медичних працівників.

В Україні питання правового забезпечення та етичної сторо­ни професійної діяльності медсестер практично не вирішені, іс­нує також проблема регламентації діяльності медичних сестер з вищою освітою, межі їх компетенції.

Саме лікар визначає і скеровує весь процес лікування, безпо­середньо впливає на хворого, його психологічне і фізичне виду­жання.

Складовою частиною медичної етики є медична деонтологія, тобто наука про належне виконання професійних обов'язків ме­дичними працівниками.

Існує чимало документів щодо лікарської етики і медичної деонтології. Упродовж тривалого часу етичні положення не коди­фікували, вони існували або у вигляді окремих положень і висло­вів, або у вигляді перекладених і адаптованих праць Гіппократа (460—370 рр. до н. е.). У сучасній медицині великого значення набула його етика, основними положеннями якої є:

Ø Повага до життя. '

Ø Заборона на заподіяння шкоди хворому.

Ø Повага до особистості хворого.

Ø Лікарська таємниця.

Ø Повага до професії.

Лікарська етика є конкретизацією загальних принципів моралі стосовно професії лікаря. Вона є нормою поведінки лікаря не її и те під час виконання службових обов'язків, вона виражає його професійну честь і гідність.

Лікарська деонтологія — норми поведінки медичних працівників, що зобов'язують їх підвищувати якість лікування й усувати наслідки неповноцінної медичної роботи.

Лікарська деонтологія є частиною лікарської етики. Завдання підвищити культуру медичного обслуговування вимагає від працівників охорони здоров'я зразкового виконання трудових і професійних обов'язків, уважного, дбайливого ставлення до хво­їні ч, їх близьких та родичів, суворого дотримання законів і пра­щі її надання медичної і лікарської допомоги.

Правова культура — це глибоке знання і розуміння правових при­писів, поєднане зі свідомим виконанням його вимог у повсякденній практичній діяльності суб'єкта.

Лікарська етика, медична деонтологія і правова культура тісно пов'язані між собою. Вони виражають систему норм права і моралі та взаємодіють у процесі регулювання конкретних сус­пільних і медичних відносин.

Слід, зазначити, що за своєю зрозумілістю норми моралі не можуть служити єдиним результатом лікарської поведінки. Пра­вова культура — це загальний спосіб існування та об'єктивний результат цієї діяльності. Продуктами культури є уявлення про добро і зло, звичаї, знаряддя праці, засоби комунікації. Правова культура — соціально-нормативна, а її норми — історично пер­винні, основа всіх інших нормативних систем (релігії, моральнос­ті, естетики, медицини, права).

Право, як і мораль, є інститутом медичної культури, визна­чається її змістом. Усі юридичні норми є нормами культури, од­нак не всі норми культури перетворюються на юридичні норми.

Не можуть перетворюватися на медичне право ті правила по­ведінки, що не стали нормою правової культури.

Отже, правова культура, лікарська етика та медична деонтологія — це не лише знання, розуміння і психологічне сприйняті чинного права, а й поведінка медичного працівника в межах чинної правової моделі.

 


Дата добавления: 2015-08-26 | Просмотры: 2874 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)