АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Відповідальність у цивільному праві

Прочитайте:
  1. Адміністративна відповідальність за порушення податкового законодавства
  2. Вирішити справу. На кого і в якому розмірі буде покладена відповідальність за шкоду, заподіяну здоров'ю громадян?
  3. Відповідальність
  4. Відповідальність держави за шкоду, завданою органом влади, посадовою особою, правоохоронними органами, злочином
  5. Відповідальність за шкоду у разі цивільно-правового представництва, виконання завдання, виконання трудових (службових) обов’язків
  6. Дисциплінарна відповідальність медичних працівників
  7. Зміст страхового зобов'язання. Відповідальність сторін
  8. Кримінальна відповідальність за порушення податкового законодавства
  9. Методи, що застосовують в заповідній справі: експеримент, історичний аналіз; методи фізичного, хімічного, математичного, біологічного аналізу.

Цивільно-правова відповідальність – це невигідні майнові наслідки, встановлені законом або договором на випадок на випадок невиконання абсолютних обов‘язків, а також невиконання або неналежного виконання боржником зобов‘язання.

Умови цивільно-правової відповідальності:

1) наявність майнової шкоди;

2) протиправність дії, якою заподіяно шкоду;

3) причинний зв‘язок між протиправною дією і шкодою;

4) вина особи, яка заподіяла шкоду. Цивільна відповідальність настає при наявності всіх 4х умов одночасно.
Підставами звільнення боржника від відповідальності є випадок і непереборна сила. Залежно від підстав виникнення правовідносин, за порушення яких виникає відповідальність, вона поділяється на договірну і позадоговірну. Договірна відповідальність виникає внаслідок порушення умов договору. Позадоговірна відповідальність виникає з позадоговірних зобов‘язань. Позадоговірні зобов‘язання виникають внаслідок нанесення шкоди, з оголошення конкурсу та публічного обіцяння винагороди, із збереження чужого майна. Види позадоговірних зобов‘язань детально регламентуються ЦК. Якщо у зобов‘язанні є декілька зобов‘язаних осіб, їх відповідальність може бути часткова, солідарною або субсидіарною. При частковій відповідальності співборжники мають виконати зобов‘язання відповідно до своїх часток. Часткова відповідальність застосовується у всіх випадках, якщо в законі або в договорі для конкретних правовідносин не встановлюється солідарна або субсидіарна відповідальність. При солідарній відповідальності кредитор може звернутися з вимогою до будь-кого із співборжників як в частині, так і в повному обсязі боргу. При цьому співборжник, який повністю виконав зобов‘язання, має право вимагати від інших співборжників відповідного відшкодування. Таке право називається правом регресної вимоги. При субсидіарній відповідальності існує головний боржник і додатковий (субсидіарний) боржник. Кредитор має право звернути стягнення до субсидіарного боржника лише в тому випадку, коли у головного боржника не вистачає власних коштів для виконання зобов‘язання (напр.: батьки за неповнолітніх від 14 до 18 років).

 

2. Цивільно-правова відповідальність медичного персоналу

Цивільно-правова відповідальність - вид юридичної відповідальності, передбачений за цивільне правопорушення. Вона настає незалежно від кримінальної, адміністративної або дисциплінарної відповідальності і застосовується окремо або доповнює їх. Однак якщо інші види відповідальності спрямовані на досягнення суспільного порядку і покарання правопорушників, то цивільно-правова має на меті компенсації матеріальної та моральної шкоди, наприклад заподіяної пацієнтові в процесі надання медичної допомоги.

Громадянська відповідальність у сфері охорони здоров'я може носити як загальний, так і персоніфікований характер, тобто за дії, що порушують права громадян, може бути притягнуто до відповідальності як заклад охорони здоров'я в цілому, як особа, що спричинила будь-якої шкоди, так і конкретний медичний працівник.

Негативні наслідки у вигляді порушення прав пацієнта або заподіяння шкоди його здоров'ю під час лікування є відправною точкою цивільно-правової відповідальності у сфері медичної діяльності, оскільки припускають наявність і об'єкта правопорушення, і протиправність веління співробітників медичної організації. Докази вимагає лише причинно-наслідковий зв'язок, об'єктивно встановлює залежність настання негативних наслідку від дій медичного персоналу. При відсутності такого зв'язку зазначена відповідальність не настає.

Громадянська відповідальність для медичного персоналу може настати:

1) при необережному заподіянні легкої шкоди здоров'ю (ст.1064 ЦК України);

2) при заподіянні шкоди здоров'ю будь-якої тяжкості в умовах крайньої необхідності (ст.1067 ЦК України);

3) при заподіянні шкоди здоров'ю неналежним виконанням медичної послуги (ст.737, 739, 503, 783 ЦК України). Шкода здоров'ю в цих випадках підлягає відшкодуванню незалежно від вини заподіювача (ст.1095 ЦК України) і від того, чи перебував пацієнт (позивач) у договірних відносинах з ЛПЗ (відповідачем);

4) при заподіянні шкоди здоров'ю внаслідок недостовірної або недостатньої інформації про медичну послугу (ст.732 ЦК України). Шкода здоров'ю в цих випадках підлягає відшкодуванню незалежно від вини заподіювача (ст.1095 ЦК України) і від того, чи перебував пацієнт (позивач) у договірних відносинах з ЛПЗ (відповідачем);

5) при заподіянні шкоди здоров'ю у вигляді нездійснення нагляду за неповнолітніми в лікувально-профілактичних установах в момент заподіяння шкоди (ст.1073, 1074 ЦК РФ).

 


Дата добавления: 2015-08-26 | Просмотры: 1239 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)