АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Форми і методи роботи виконавчих комітетів місцевих рад

Прочитайте:
  1. A. для оценки стоимости объекта недвижимости необходимо определить вклад каждого фактора и его важнейших элементов в формирование полезности и стоимости объекта
  2. a. Матеріали методичного забезпечення заключного етапу заняття.
  3. E. формирование иммунодефицита
  4. I. НАУЧНО-МЕТОДИЧЕСКОЕ ОБОСНОВАНИЕ ТЕМЫ
  5. II. МЕТОДИЧЕСКИЕ УКАЗАНИЯ
  6. II. Фокальні (парціальні) форми епілепсії
  7. IV. Методика занятия.
  8. IV. Методические рекомендации для самостоятельной проработки.
  9. IV. Методические указания студентам по подготовке к занятию
  10. IV. Методические указания студентам по подготовке к занятию

Для реалізації своїх функцій і повноважень виконавчі комітети ви­користовують відповідні форми діяльності. В процесі їх практичної ро­боти постають різні завдання та цілі, що зумовлюють використання пра­вових, організаційних і матеріально-технічних форм.

Правові форми діяльності мають велике значення для функціонуван­ня виконавчих комітетів місцевих рад. Саме завдяки їм існує можливість реалізовувати повноваження шляхом встановлення загальнообов'язко­вих правил поведінки, прав і обов'язків окремих суб'єктів, здійснюва­ти виконання законодавства України та рішень місцевих рад. Реалізація нормотворчої, правозастосовчої, контрольної форм діяльності викон­кому відбувається шляхом видання правових актів з питань, віднесених до його відання. Конкретні процедури, провадження і стадії в рамках правових форм діяльності встановлюються за допомогою норм регла­менту виконавчого комітету.

Результатом правових форм діяльності виконавчого комітету є його рішення, що приймаються на засіданнях більшістю голосів від загального складу виконкому і підписуються сільським, селищним, міським головою, головою районної в місті ради. У разі незгоди голови з рішенням викон­кому він може зупинити його дію своїм розпорядженням та внести питан­ня на розгляд ради. Рішення виконавчого комітету з питань, віднесених до власної компетенції виконавчих органів ради, можуть бути скасовані ра­дою. Рішення виконавчого комітету з мотивів їх невідповідності Консти­туції або законам України визнаються незаконними в судовому порядку.

Через організаційні форми забезпечується упорядкування діяльності виконкому, виявляється його організаційна єдність. В діяльності викон­комів найбільш часто застосовуються такі організаційні форми, як: засідання (звичайні, розширені, виїзні); персональна діяльність членів виконкому; проведення нарад, семінарів і зустрічей; спільні заходи (на­ради, засідання робочих груп) з депутатами ради; індивідуальний при­йом громадян. Поряд з ними застосовуються й такі форми, як «гарячі лінії», брифінги, прес-конференції, зустрічі з трудовими колективами, переговори з делегаціями інших муніципалітетів.

Основною організаційною формою роботи виконкому місцевої ради є засідання. Вони скликаються сільським, селищним, міським головою, а в разі його відсутності чи неможливості здійснення ним цієї функції — заступником сільського, селищного, міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради в міру необхідності, але не рідше одного разу на місяць, і є правомочними, якщо в них бере участь понад поло­вина від загального складу виконавчого комітету. Більш детальну рег­ламентацію процедури підготовки і проведення засідання, організації виконання і контролю рішень тощо закріплено в регламентах діяльності виконавчих органів місцевих рад.

До матеріально-технічних форм належать дії зі складання довідок, записок, звітів, протоколів засідань стенографуванням, обробкою ко­респонденції, виконанням машинописних робіт, розмножуванням до­кументів тощо.

У процесі своєї діяльності виконавчі комітети використовують на­ступні організаційні методи роботи. Планування є необхідним засобом організації роботи виконавчих комітетів, за допомогою якого дося­гається забезпечення скоординованої та спрямованої діяльності вико­навчих органів та посадових осіб. У практиці роботи передбачається перспективне та поточне планування. Планові заходи передбачаються як в організаційних планах (план роботи виконавчого комітету), так і в планах (програмах) розвитку відповідних галузей управління.

Особливості методу вироблення рішень визначаються на підставі рег­ламентних норм, які закріплюють порядок підготовки і опрацювання актів виконкомів. Для розробки проекту рішення можуть утворюватися комісії, робочі групи у складі заступників міського голови з питань діяль­ності виконавчих органів ради, представників відділів, управлінь та інших зацікавлених організацій, висококваліфікованих спеціалістів, юристів.

Зміст методу організації виконання рішень полягає в тому, що викон­коми для організації виконання обирають спосіб доведення рішення до відома виконавців, здійснюють планування заходів для організації ви­конання, встановлюють їх послідовність та строки проведення, вирішу­ють питання матеріально-технічного, фінансового і трудового забезпе­чення, створюють в необхідних випадках структури для організації ви­конання (відділи, служби або координаційні ради і комісії), проводять організаційно-масову, роз'яснювальну роботу у громадських ор­ганізаціях, трудових колективах, організаціях, організовують семінари, наради, конференції тощо. Контроль за виконанням рішень виконкому покладається на заступників міського голови з питань діяльності вико­навчих органів ради, керуючого справами виконкому, керівників відділів і управлінь, інших виконавчих органів ради.

Метод координації виступає як засіб досягнення погодженості та доцільного співвідношення дій виконкомів, відділів, управлінь, їх по­садових осіб з найменшими затратами сил та ресурсів. Численність ви­конавчих органів місцевої ради вимагає постійного узгодження їх діяль­ності. Цей метод є одним з необхідних засобів організації діяльності виконавчих органів, завдяки якому досягається узгодженість функціонування системи виконавчих органів при збереженні їх функціональ­ної і статутної самостійності.

Зміст методу інформаційного забезпечення становить діяльність вико­навчих комітетів щодо збору, обробки та використання інформації, яка використовується ними в процесі управління. Залучення сучасних комп'ютерних технологій, нових форм роботи з інформацією в плану­ванні та прогнозуванні управління, виробленні рішень є завданням ви­конавчих комітетів сьогодні. Належне використання цього методу до­помагає встановити зворотний зв'язок територіальної громади і вико­навчих органів місцевої ради.

Метод роботи з кадрами передбачає реалізацію дій з підготовки, підбору та розстановки кадрів, оцінки їх діяльності, підвищення квалі­фікації кадрів.


Дата добавления: 2015-09-18 | Просмотры: 563 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)