АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Ендокринна регуляція поведінки

Прочитайте:
  1. Вікові особливості суїцидальної поведінки.
  2. ГАЗООБМІН У ЛЕГЕНЯХ І ТКАНИНАХ. РЕГУЛЯЦІЯ ДИХАННЯ. ХВОРОБИ ДИХАЛЬНОЇ СИСТЕМИ ТА ЗАПОБІГАННЯ ЇМ. ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ УРАЖІЙЩ ОРГАНІВ ДИХАННЯ
  3. Гемодинамічний центр. Рефлекторна регуляція тонусу судин. Пресорні і депресорні рефлекси.
  4. Гомеостаз. Саморегуляція функцій – основний механізм підтримки гомеостазу
  5. Гуморальна регуляція болю
  6. Гуморальна регуляція дихання
  7. Гуморальна регуляція діяльності серця. Залежність діяльності серця від зміни йонного складу крові.
  8. ГУМОРАЛЬНА РЕГУЛЯЦІЯ РОБОТИ СЕРЦЯ.
  9. Гуморальна регуляція та роль ендокринних залоз у регуляції вісцеральних функцій
  10. Гуморальна регуляція, її відмінності від нервової. Характеристика факторів гуморальної регуляції.

Численними експериментами було доведено, що введення визначених гормонів може викликати зміну поведінки. Хасслер і Мейер (1942) домагалися передчасного настання статевої зрілості, уводячи різним рибам екстракт гіпофіза коропа. При кастрації також змінюється поведінка, але зміна поведінки залежить від виду риби і віку, у якому кастрація була зроблена. Так, у самців Hemichromis і Betta splendens статева поведінка після кастрації цілком зберігається, і у відповідні періоди в них з'являється шлюбне вбрання. Видалення яєчників призводить до повної втрати статевої поведінки. Це спостерігали, наприклад на самицях Hemichromis bimaculatus і Betta splendens.

При пересадженні органів або введенні гормонів можна змінити статеву поведінку. Нобль і Борн (1940) спостерігали зміну поведінки в кастрованих і інтактних самицяк helleri після введення тестостерон-пропіонату. Такий же результат одержували і на інших видах риб, зокрема на гупі (Lebistes reticulatus) і платипециліях (Xiphophorus maculatus). У цьому випадку самиці починають переслідувати інших самиці і їхня поведінка нічим не відрізняється від поведінки самців. У той же час, нормальні самці платипецилії починали переслідувати самців, яким ввели естроген, намагаючись спарюватися із ними, як із самицями.

У деяких випадках у риб спостерігається нормальна двоїстість поведінки. Слід зазначити, що в нормальній поведінці чоловічого типу можна виявити сліди жіночої поведінки і навпаки. Трапляється навіть, що поведінка статевих партнерів цілком збігається, як це спостерігається в Tilapia macrocephala.

Гормони сильно впливають на відкладання ікри і батьківську поведінку. У риб Hemichromis самка охороняє і вентилює ікринки доти, поки із них не вилупляться мальки. У 1936 році Нобль із співробітниками показали, що таку поведінку можна викликати й у переднерестових самок ін'єкцією екстракту жовтого тіла, а також уведенням самих різних дуже простих речовин, наприклад фенолу. Нобль, проте, відзначив, що якщо самка хемихромісу вже метала ікру, то батьківська поведінка в неї активується більш специфічними впливами – головним чином екстрактами жовтого тіла.

Тварини можуть по-різному реагувати на введення того самого гормону в залежності від віку. Якщо, наприклад, відрізати у дорослої самки платипецилії (Xiphophorus) анальний плавець, ті він регенерує і знову приймає характерну для самиць форму, але якщо відразу ж після операції ввести самиці тестостерон, то плавець регенерує у формі, характерної для самців (гоноподій). Якщо, навпроти, зробити ін'єкцію через 26 днів після операції, то утворення гоноподію утруднюється.

Статеві гормони діють і на деякі інші органи, так у деяких риб частина нирки під їхньою дією перетворюється в орган, що виробляє слиз, необхідний для будови гнізда.


Дата добавления: 2015-11-02 | Просмотры: 473 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)